Президент підписав закон про Конституційний суд

Президент підписав закон про Конституційний суд

Відео
Укрінформ
Президент України Петро Порошенко підписав закон "Про Конституційний суд".

Про це повідомляє прес-служба глави держави.

За словами Порошенка, підписаний документ є складовою частиною судової реформи, яка спрямована на забезпечення права громадян України на справедливий суд.

Президент відзначив дві принципові новації закону. "Абсолютно прозорий конкурсний відбір кандидатів в судді до Конституційного суду", - підкреслив він. Він зазначив, що кожен матиме можливість ознайомитись з тим чи іншим кандидатом.

Інша новація полягає у можливості будь-якої юридичної (за виключенням представників держави або місцевого самоврядування) чи фізичної особи подати скаргу до Конституційного суду.

Читайте також: Конституційний суд почав розгляд справи про “люстраційний” закон

Порошенко зауважив, що ніколи в історії України не забезпечувалось це право звичайному українцю. "Якщо людина, пройшовши розгляд своєї справи в звичайних судах, вважає, що закон, який був застосований при ухваленні рішення щодо неї, є неконституційним, то вона не має більше шукати народних депутатів чи Президента. Вона отримає нарешті право безпосередньо звернутися до Конституційного суду з конституційною скаргою. І суд має розглянути і винести відповідне рішення", - підкреслив він.

Президент також наголосив, що новий закон "суттєво підвищує рівень захисту конституційних прав і свобод громадян".

Порошенко подякував депутатам за підтримку президентських пропозицій, врахованих у відповідному законі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-