Німецький депутат: зняття недоторканності має бути

Німецький депутат: зняття недоторканності має бути "політично гігієнічним"

Укрінформ
Депутат німецького бундестагу Марілуізе Бек вважає, що для процес зняття недоторканності з народних депутатів в Україні надто політизований. 

Про це вона заявила на прес-конференції в Києві з нагоди її візиту в Україну для проведення політичних переговорів, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У німецькому бундестазі за зняття недоторканності голосує не весь парламент, а Регламентний комітет, у якому представлені всі фракції. Таким чином ми змогли винести це питання з поля політики. У нас зняття недоторканності проходить тихо, і це дуже добре для політичної гігієни бундестагу. Тут ситуація зовсім інша. Ні для кого не є секретом, що частина депутатів отримують заробітну плату від когось, і через це зняття недоторканності або заяви про намір зробити це завжди дуже політизовані", - сказала Бек.

Вона зауважила, що зняття недоторканності є частиною дуже складного процесу розвитку демократії в Україні у бік більшої прозорості і подолання корупції, яка досі доволі сильна. Через це існує загроза укладання якихось політичних угод, що, у свою чергу, посилює зневіру населення України у реальній демократизації.

"Це те, що нас, спостерігачів іззовні, дуже непокоїть, бо є загроза, що населення знову буде дуже розчароване, як після Помаранчевої революції, бо вже не віритиме у можливість реальної демократизації і демократичних реформ у країні, а ви краще від мене знаєте, що на сході існує режим, який саме цього й очікує", - зазначила Бек.

Як повідомлялося, у вівторок, 11 липня, Верховна Рада України розглядала подання про зняття депутатської недоторканності з п'яти народних депутатів - Олеся Довгого (група "Воля народу"), Євгенія Дейдея ("Народний фронт"), Андрія Лозового (Радикальна партія), Максима Полякова ( "Народний фронт") і Борислава Розенблата ("Блок Петра Порошенко").

Читайте також: Справи Дейдея і Лозового: у САП кажуть, що слідство заходить у глухий кут

З Євгенія Дейдея не зняли недоторканність. З Олеся Довгого зняли недоторканність. З Максима Полякова теж зняли, але на затримання і арешт голосів не вистачило. З Андрія Лозового недоторканність не зняли, а Борислава Розенблата дозволили притягти до кримінальної відповідальності, але не заарештувати.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-