НАБУ закликає Раду дозволити арешт

НАБУ закликає Раду дозволити арешт "бурштинових героїв" Полякова і Розенблата

Укрінформ
НАБУ закликає Верховну Раду підтримати подання на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт фігурантів так званої бурштинової справи - нардепів Борислава Розенблата та Максима Полякова.

Про це йдеться у відповідній заяві, розміщеній на сайті бюро.

"Національне антикорупційне бюро України закликає Верховну Раду підтримати подання на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт "героїв", так званої бурштинової справи - народних депутатів Борислава Розенблата та Максима Полякова", - йдеться у повідомленні.

У відомстві нагадали, що детективи НАБУ у співпраці з Федеральним бюро розслідувань через спецагента під прикриттям зафіксували, як ці нардепи через наближених осіб протягом декількох місяців отримували від представника іноземної компанії "заохочення" на суму близько 300 тис. дол. США. Ці кошти використано для лобіювання змін до законодавства, здійснення впливу на посадових осіб Держгеокадастру, Держлісагентства, Держгеонадр України, органів місцевого самоврядування, суду та прокуратури з метою безперешкодного ухвалення рішень на користь зазначеної іноземної компанії у питаннях, пов'язаних з видобутком бурштину на території України.

"З огляду на масштаб викритих зловживань та суспільний резонанс «бурштинової справи», НАБУ наполягає на тому, аби Верховна Рада не лише дозволила кримінальне переслідування Борислава Розенблата та Максима Полякова, а й надала згоду на їхнє затримання та арешт", - зазначили у НАБУ.

Читайте також: БПП голосуватиме за зняття недоторканності за всіма поданнями ГПУ

За даними НАБУ, Розенблат і Поляков планували організувати видобуток бурштину під виглядом рекультивації земель у Рівненській, Житомирській та Волинській областях. За словами голови НАБУ Артема Ситника, народні депутати самі запропонували компанії-нерезиденту "Фуджейра" з Об'єднаних Арабських Еміратів, яка хотіла зайнятися видобутком бурштину на території України, свої послуги щодо реалізації схеми незаконного видобутку бурштину шляхом внесення законопроектів. За реєстрацію законопроектів народні депутати отримали 15 тис. дол., однак не змогли забезпечити їх ухвалення в парламенті, тому паралельно реалізували схему з видобутку бурштину під виглядом рекультивації земель, доки мали бути ухвалені ці законопроекти.

Загалом, за даними НАБУ, депутати отримали від фірми "Фуйджера" 300 тис. дол., з яких 15 тис. - за реєстрацію законопроектів про легалізацію бурштину, 200 тис. дол. отримав охоронець Розенблата у столичному ресторані "Три виделки" і ще 85 тис. отримали раніше як передоплату.

Фото: НАБУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-