МЗС Польщі визнає складність діалогу з Україною щодо “національної пам’яті”

МЗС Польщі визнає складність діалогу з Україною щодо “національної пам’яті”

Укрінформ
Польсько-український діалог з історичних питань є складним, але обидві сторони прагнуть співпраці й гідного вшанування поляків в Україні й українців у Польщі.

Про це повідомило МЗС Польщі, інформує РАР.

“МЗС Польщі визнало, що до цього часу польсько-українські переговори, що стосуються національної пам'яті, були складними, особливо після емоційної реакції українського ІНП на демонтаж нелегального українського місця пам'яті у Грушовичах (Підкарпатське воєводство)”,- інформує РАР.

На переконання польського зовнішньополітичного відомства, “емоційне рішення українського Інституту національної пам'яті ускладнює польсько-український історичний діалог”.

“Ми вважаємо, що замість непотрібного загострення відносин у цій вразливій сфері, потрібно насамперед зосередитися на діагностиці і вирішенню проблем”, - наголосило МЗС Польщі.

На переконання відомства, однією з проблем є “нелегальний статус українських місць пам'яті в Польщі”, а свої декларації щодо готовності вирішення проблеми зробили міністерство культури і польський ІНП.

Польське міністерство оптимістично оцінило перспективи досягнення порозуміння у справі заборони Києва щодо дій Варшави у справі виявлення і позначення польських місць пам'яті в Україні.

“Обидві країни прагнуть до співпраці, а також гідного вшанування поляків та українців, яких поховано по обидва боки кордону”, - повідомляє польське МЗС.

Як інформувало агентство, українська сторона заборонила польській будь-які дії з виявлення нових польських місць пам'яті і встановлення пам'ятників на території України, поки не буде відновлено зруйнований польськими націоналістами пам'ятник загиблим українцям на кладовищі у селі Грушовичі поблизу Перемишля.

Упродовж 2015-2016 років на півдні Польщі було зруйновано чи спаплюжено близько 10-ти місць пам'яті українців. У жодному випадку зловмисників не було затримано.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-