Україна має покінчити з імітацією реформ - Томбінський

Україна має покінчити з імітацією реформ - Томбінський

Укрінформ
Україна має покінчити з імітацією реформ і почати реально будувати демократичну державу.

На цьому наголосив голова Представництва ЄС у Ватикані, колишній посол Євросоюзу в Україні Ян Томбінський під час Національного форуму "Трансформація України" у Києві, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Потрібно закінчити імітацію і будувати державу, будувати реальність. Бо на початку цієї проблеми була імітація державності, відсутність реального, щоденного інвестування в механізми демократії, в інститути державності, в переконання людей, що право служить захисту спільного інтересу, що держава - це не елемент, який потрібно розділити між вузькою групою людей..." - зазначив Томбінський.

За його словами, перше, у що потрібно інвестувати, - це демократична підзвітність в країні, щоб політичні сили, політичні партії мали програми і про них всі знали і громадськість мала змогу їх контролювати.

"Друге - інститути держави, від найвищих до тих, які необхідні для того, щоб ціла система працювала. Бо не можна зрозуміти, що майже 3 роки Центральна виборча комісія працює без мандату, що Рахункова палата, яка була прийнята змінами до Конституції в 2013 році, до сьогодні не запрацювала, що не працюють інститути захисту споживачів, що не працюють інститути антимонопольні. А це елемент будування впевненості у громадян, що це є держава, яка готова захистити спільний інтерес, а не працювати в інтересах вузької групи людей", - сказав Томбінський.

Він додав, що вже 2,5 роки триває робота в умовах Зони вільної торгівлі, але Україна мало що зробила, щоб створити українським підприємцям, виробникам можливості заходити на європейський ринок.

"Всі говорять про тарифні квоти - щоб підвищити можливість тим, які вже присутні на міжнародних ринках, щоб вони ще більше капіталу заробили, а не щоб змінити структуру українського виробництва і змінити структуру своєї торгівлі. А потрібно інвестувати в ці зобов'язання, оскільки тим способом Україна може виграти також і допомогу інших країн, бо вони будуть інвестувати в Україну стільки, наскільки будуть бачити, що це приносить користь", - наголосив Томбінський.

Щодо сектора енергетики, то, за його словами, багато було зроблено, але тут потрібні допрацювання. Зокрема, щодо лічильників у приватних квартирах, щоб громадяни платили за те, що вони використали, а не за витрати інших структур, до яких вони не мають жодного стосунку і жодної можливості їх контролювати.

Ще один елемент - щоденна безпека, наголосив Томбінський, зазначивши, що тисячі людей, які гинуть на українських дорогах, - це драматична втрата для України. Кожного дня в різних хроніках можна бачити, що серед білого дня гинуть люди, зокрема один з бійців АТО був убитий нещодавно в центрі Києва, нагадав він.

"Ці всі установи, на які люди платять свої податки, неспроможні захистити громадянина на дорогах, на вулицях, в школах. А це є елемент суспільної інвестиції", - підкреслив Томбінський.

Він також наголосив, що потрібно воювати з корупцією, "бо без цього не буде демократії, справедливості, економічного розвитку і не буде міжнародної допомоги". Україна має сама ініціювати свої реформи, бо міжнародна допомога йде за українськими реформами, заявив він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-