ЄС продовжить санкції проти РФ, але може змінити модальність - німецький експерт

ЄС продовжить санкції проти РФ, але може змінити модальність - німецький експерт

Ексклюзив
Укрінформ
Антиросійські санкції будуть знову продовжено в червні, проте їх модальність може змінитися.

Таку думка в коментарі кореспондентові Укрінформу висловив один з провідних німецьких експертів по Україні, старший науковий співробітник Інституту євроатлантичної співпраці (Київ) Андреас Умланд.

"Найбільшим питанням були президентські вибори у Франції. Сьогодні очевидно, що співпраця між Німеччиною і Францією зберігатиметься, а на цьому фоні і санкції зберігатимуться", - вважає Умланд.

Єдине, що може змінитися, на його думку, - це "модус санкцій". Експерт допускає, що ЄС запропонує поступове зниження тиску. Наприклад, якщо буде збережено перемир'я, то якусь частину санкцій буде знято. "І кожний додатковий крок, принаймні, до заморожування цього конфлікту, щоб не було більше військових дій, може супроводжуватися відміною якоїсь частини", - каже політолог.

При цьому він вважає, що поступова відміна була б непослідовним кроком, оскільки в рішенні Європейської Ради йдеться про те, що санкції можуть бути скасовані тільки після повного виконання Мінських угод.

Водночас, на думку співрозмовника агентства, посилення санкцій можливе у разі нової ескалації. Так, він побоюється, що якщо Росії не вдасться побудувати Керченський міст, там можуть знову почати думати про наземний коридор з Донбасу до Криму. "Це дуже небезпечно, це була б велика війна", - підкреслює аналітик.

Говорячи про роль Великої Британії у санаційному тиску у світлі внутрішньополітичних процесів, що проходять в країні, експерт зазначає, що процес виходу країни з ЄС не ослабить позицію щодо санкцій. Навіть якщо Об'єднане Королівство залишить Євросоюз (у чому особисто Умланд до кінця не упевнений), що приведе до зміни розкладу сил у Брюсселі і матиме якісь наслідки для зовнішньої політики. З іншого боку, виникає новий самостійний західний актор як чинник на міжнародній арені, який, мабуть, більше йтиме у фарватері США і більше підтримуватиме англосакський зв'язок.

"Велика Британія не зникне, вона і далі буде частиною "концерту західних держав", - зазначив співрозмовник агентства, допускаючи, що поза ЄС Лондон "буде навіть більшою мірою яструбом, чим усередині ЄС".

Умланд також зазначає, що уся політика і зовнішньополітична діяльність РФ вказує на те, що російське керівництво хоче позбавитися від санкцій не стільки з економічних міркувань, скільки тому, що вони мають велике символічне значення, "тому що наче роблять Росію ізгоєм, підривають відношення довіри". Особливо зараз, коли стало зрозуміло, що Китай не заповнюватиме пропуски, які виникли в західно-російських економічних відносинах, що поворот на Схід, якщо взагалі буде, буде повільнішим, ніж люди думали в 2014 році.

Як відомо, термін дії антиросійських санкцій, введених у 2014 році через анексію Криму, збігає 23 червня 2017 року. Донині Брюссель повинен розглянути деталі політики санкції відносно Москви.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-