У Турчинова назвали брехливими заяви екс-заступника генпрокурора Кузьміна

У Турчинова назвали брехливими заяви екс-заступника генпрокурора Кузьміна

Укрінформ
В РНБО спростували поширену низкою інтернет-ресурсів інформацію про те, що суд зобов'язав НАБУ відкрити кримінальне провадження щодо секретаря Радбезу Олександра Турчинова та ще двох осіб за нібито крадіжку і виведення в офшори $800 млн.

Про це повідомляє прес-служба Ради національної безпеки і оборони.

Зокрема, у Радбезі наголосили, що колишній заступник генпрокурора Кузьмін, якого у РНБО характеризують як "головного виконавця замовних справ часів Януковича", підозрюється у скоєнні злочинів на території України і переховується від слідства в Росії. Натомість аналіз опублікованої ним у Facebook фотокопії нібито ухвали слідчого судді Солом'янського районного суду міста Києва "свідчить, що ані її мотивувальна, ані резолютивна частини не містять даних секретаря Ради національної безпеки і оборони України Турчинова як особи, щодо якої вчиняються будь-які процесуальні дії", підкреслили у Радбезі. 

"Процесуальне рішення слідчого судді, що фігурує у публікації, ухвалене на виконання вимог ст. 214 КПК України, яка регламентує порядок внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань (далі - ЄРДР). Згідно з приписами частин 1 та 4 даної статті єдиною формою процесуального реагування слідчого, прокурора на заяву будь-якого громадянина про кримінальне правопорушення є внесення відомостей до ЄРДР. При цьому слідчий суддя виконав формальні дії, застосовуючи приписи ст. 214 КПК України, не ухвалював та не міг, відповідно до закону, ухвалити процесуальне рішення про порушення кримінальної справи щодо особи, як стверджується у публікації!" - заявляють в РНБО.

Таким чином, стверджують у Радбезі, широке коло читачів введено в оману щодо нібито факту порушення кримінальної справи проти Турчинова "за брехливими звинуваченнями Р. Кузьміна та (колишнього депутата Олександра) Шепелєва, які розшукуються слідчими органами України за скоєння тяжких злочинів".

Як підкреслили в РНБО, підозрюваний Кузьмін "скористався процесуальними правами заявника в порядку ст. 214 КПК України, проте відсутні будь-які правові підстави ототожнювати проаналізовану ухвалу слідчого судді Солом'янського районного суду міста Києва від 23.05.2017 року з постановою про порушення кримінальної справи". 

У Раді також нагадали, що Турчинов ще 14 березня 2017 року звертався до НАБУ з проханням перевірити "провокативні заяви стосовно нього з боку злочинців-втікачів з команди Януковича". Зокрема, він називав прізвища Кузьміна і Шепелєва.

Яку відомо, низка інтернет-ЗМІ напередодні повідомила з посиланням на сторінку Кузьміна у соцмережі, що "суд зобов'язав НАБУ порушити кримінальну справу проти Турчинова, Лук'янчука і Шепелєва за фактом крадіжки та виведення в офшори $800 млн". 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-