Генпрокуратура чекає, коли НАЗК понесе до суду справу про

Генпрокуратура чекає, коли НАЗК понесе до суду справу про "Юлині півтисячі"

Укрінформ
Генпрокуратура очікує звернення до суду повноважного представника НАЗК щодо стягнення збитку, завданого державі внаслідок видання рік тому наказу щодо премії до 8 березня екс-керівником Одеської митниці Юлією Марушевською.

Таку позицію ГПУ оприлюднила сьогодні на прес-конференції в Одеській облпрокуратурі керівник відділу організації діяльності у сфері запобігання і протидії корупції Генеральної прокуратури України Валентина Сеник, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Рішення про видання наказу "Про виплату одноразової премії жінкам в честь свята 8 березня" Марушевська прийняла в умовах реального конфлікту інтересів. Оскільки серед премійованих 500 гривнями жінок-митників було також її прізвище. ГПУ вважає, що очільник митниці не мала права ухвалювати рішення щодо свого преміювання. Це міг зробити лише голова ДФСУ. Отже, екс-керівник митниці перевищила службові повноваження при ухваленні рішення про преміювання разом з іншими жінками-митниками й себе",- зазначила Сеник.

Якби мова йшла не про 500 гривень, а більшу премію, уточнила керівник відділу ГПУ, "можна було притягнути Марушевську до кримінальної відповідальності. У даному разі йдеться про відповідну цивільно-правову відповідальність - після вступу в силу виправдального рішення Малиновського райсуду Одеси, що розглянув 20 березня протокол про адміністративне правопорушення з боку Марушевської".

Як наголосила Сеник, ГПУ вважає, що НАЗК має достатньо підстав для звернення до суду з позовом про стягнення з екс-керівника митниці незаконно отриманої премії в розмірі 500 гривень.

Відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу, як буде діяти ГПУ у разі відмови НАЗК звертатися до суду, керівник відділу ГПУ сказала: "Якщо НАЗК відмовиться звертатися до суду, цей обов'язок виконають органи прокуратури".

Як повідомлялося, Малиновський райсуд Одеси розглянув 20 березня протокол про адмінправопорушення екс-керівником Одеської митниці, складений за фактом річної давності. Головуючий на суді Олексій Стариков заслухав пояснення екс-керівника митниці Марушевської, доводи сторін захисту та обвинувачення і виніс виправдальний вердикт, який зустріли оплесками присутні в судовій залі одеські громадські активісти та журналісти.

Марушевська заявила на суді, що "ніякого корупційного умислу при виданні наказу "Про виплату одноразової премії жінкам в честь свята 8 березня" не було. Я йшла на роботу в митницю, не ставлячи за мету збагачуватись, а хотіла щось змінити в цій країні. Винною себе не вважаю ще й тому, що приурочений до 8 березня наказ був погоджений, згідно з регламентом ДФСУ, юридичним відділом та відділом внутрішньої безпеки, які не виявили жодних порушень".

Екс-керівник митниці також висловила подив, що заяву про нібито виявлене правопорушення написав перший заступник голови СБУ Павло Демчина, який мав би займатись кримінальними провадженнями за фактами корупції у великих розмірах, а не дрібною адміністративкою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-