Прокурори зі США, Іспанії, Італії: кого пропонують Кабміну в аудитори НАБУ

Прокурори зі США, Іспанії, Італії: кого пропонують Кабміну в аудитори НАБУ

Укрінформ
Представники громадських організацій - Transparency International Україна, "Реанімаційний пакет реформ" та "Центр протидії корупції" - пропонують для затвердження три кандидатури на посаду аудитора Національного антикорупційного бюро за квотою Кабінету міністрів. 

Про це на брифінгу у вівторок заявив виконавчий директор Transparency International Україна Ярослав Юрчишин, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Буквально в п'ятницю (17 березня -  ред.) відбулася зустріч представників Кабміну - Павла Петренка (міністр юстиції - ред.) та Олександра Саєнка (міністр Кабінету Міністрів - ред.) з громадськістю для того, щоб узгодити запит на пропозицію щодо кандидатури аудитора НАБУ від уряду. Ми погодилися рекомендувати ряд кандидатів, і станом на сьогодні в нашому списку після довгого обговорення і переговорів опинилися три експерти, які визнані на міжнародному рівні. Це Марта Борщ - американський експерт, Карлос Кастресана - іспанський експерт і Джованні Кесслер - італійський експерт», - сказав Юрчишин.

Він уточнив, що Марта Борщ - екс-прокурор США, юрист з 12-річним стажем роботи прокурором, яка очолювала в різний час відділи боротьби з організованою злочинністю і з шахрайством у сфері цінних паперів. Вона відіграла ключову роль в розслідуванні справи екс-прем'єр-міністра України Павла Лазаренка, якого у 2006 році американський суд визнав винним у корупції, відмиванні грошей, здирництві та шахрайстві, засудивши до дев'яти років в'язниці і штрафу у розмірі 10 мільйонів доларів. За словами Юрчишина, Борщ знає російську мову і чудово орієнтується в українських реаліях.

«Наступний кандидат - це Карлос Кастресана, іспанський прокурор, який очолював створену в ООН Міжнародну комісію по боротьбі з безкарністю у Гватемалі (МКББГ). Неодноразово відвідував Україну, час від часу дає консультації українським правоохоронним органам», - наголосив активіст.

Він уточнив, що за сприяння Кастресани у Гватемалі вдалося викрити корупцію на рівні екс-президента Альфонса Портільо.

Третьою кандидатурою, додав Юрчишин, став Джованні Кесслер - італійський прокурор, генеральний директор Європейського управління боротьби з шахрайством (ОЛАФ). Він входив до конкурсної комісії, яка обирала директора НАБУ Артема Ситника.

«Якщо буде обрано когось із цих трьох кандидатів, то це буде належний вибір і справді незалежна кандидатура. Ми сподіваємося, що Кабмін обере когось із цих трьох міжнародних експертів», - зазначив Юрчишин.

Раніше Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявляв, що уряд розпочав відбір свого аудитора для Національного антикорупційного бюро.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-