Бальцерович назвав плюси і мінуси українських реформ

Бальцерович назвав плюси і мінуси українських реформ

Укрінформ
Найбільшими здобутками української влади є недопущення економічного колапсу у 2014 році, очищення банківської системи, створення антикорупційних органів і проведення реформ в енергетичній сфері.

Про це в інтерв'ю Укрінформу заявив співголова Групи стратегічних радників з підтримки реформ в Україні Лєшек Бальцерович.

“Тоді Україна була під загрозою колапсу державних фінансів і гіперінфляції, адже в 2014 році економіка країни зменшилася на кільканадцять процентів, і жодна влада не могла запобігти цьому. Натомість чинна влада змогла не допустити бюджетної і фінансової катастрофи, а також інфляції. Слід пам'ятати, що інфляція в 2014 році в Україні сягала понад 60%, а зараз вона на рівні близько 10%”,- заявив Бальцерович.

Позитивом він назвав очищення значною мірою банківської системи України, яка була переповнена неплатоспроможними банками.

“В Україні створено кілька нових важливих інституцій - НАБУ, яке останнім часом демонструє свою активність, є бізнес-омбудсмен - невелика, але дуже фахова інституція, яка робить хорошу роботу. Є ще кілька інших органів, створених для боротьби з корупцією, і це все є плюсом для України”, - підкреслив польський експерт.

За його словами, впродовж 2014-2015 років здійснено дуже важливі кроки, що стосуються “Нафтогазу” - усунення джерел корупції, нечесних доходів тощо.

“Там сьогодні працює фахова команда нових людей. Але зараз потрібно йти вперед, допустити більше приватного сектора, щоб державний сектор не домінував. Зрозуміло, що транзит газу впродовж певного часу має бути під контролем держави, але потрібно запровадити більші можливості для ринку газу”, - констатував Бальцерович.

Водночас найбільшими мінусами він назвав відсутність приватизації (провину за це експерт покладає на Фонд держмайна, що, на його переконання, не виконує своїх функцій), а також продовження мораторію на продаж землі.

“Але все ж є сподівання, що в цьому році завдяки українським спеціалістам, Міжнародному валютному фонду і Світовому банку буде підготовлено концепцію, буде проведено роз'яснювальну кампанію серед людей, відповідальних за запровадження ринку землі. Потрібно багато що поліпшити у системі комунікації, роз'яснювальній роботі, оскільки це не може робити виключно Президент і Прем'єр, адже у них є інші важливі справи”, - констатував експерт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-