На Донбасі з вини Кремля вже понад 9800 загиблих - МЗС

На Донбасі з вини Кремля вже понад 9800 загиблих - МЗС

Заява
Укрінформ
За три роки з часу початку збройної агресії Росії на Донбасі загинули понад 9800 осіб, близько 23 тисячі були поранені.

Про це йдеться в заяві МЗС України.

"20 лютого 2014 року Російська Федерація розпочала збройну агресію проти суверенної держави Україна. Минуло три роки з часу підступного нападу з боку держави-сусіда, який взяв на себе зобов’язання поважати суверенітет і незалежність України та, згідно з Будапештським меморандумом 1994 року, виступав одним з гарантів безпеки та територіальної цілісності України", - зазначають у зовнішньополітичному відомстві.

У МЗС наголосили, що Російська Федерація розпочала сплановану військову операцію, яка в подальшому призвела до тимчасової окупації АР Крим і м.Севастополь та кровопролиття на Донбасі.

"Своїми діями Росія кинула виклик заснованому на цінностях світовому порядку, намагаючись відродити геополітичні конструкції минулого, де домінували право сили та поділ на зони впливу. Жахливі цифри характеризують цю безпринципну війну Кремля проти українського народу: понад 9800 осіб загинуло, близько 23000 поранених, майже 1 млн 800 тис. вимушених переселенців. Державою-агресором захоплено 7,2% території України, де в окупації та нескінченому терорі живуть мільйони громадян України. Непідконтрольною уряду України залишається ділянка українсько-російського державного кордону протяжністю 409,7 км, через яку Росія постійно направляє на територію України нових найманців, зброю та амуніцію", - йдеться в заяві.

Українські дипломати констатують: в окупованому Криму, закритому для будь-яких форм міжнародного контролю та моніторингу, системно порушуються фундаментальні права людини, від чого страждають, в першу чергу, українські активісти і корінний народ Криму – кримські татари. Безпідставно затримуються та отримують тюремне ув’язнення громадяни України, безслідно зникають активісти, залякуються їхні родини та друзі. Представницький орган кримських татар – Меджліс – заборонено.

"Росія продовжує розпалювати конфлікт на Донбасі, надсилає на неконтрольовану Урядом України територію регулярні війська та найманців, надає бойовикам та терористам сучасні озброєння та військову техніку. Відмова Росії виконувати Мінські домовленості підриває зусилля України та міжнародного співтовариства, спрямовані на деескалацію і стабілізацію в регіоні. Пропаганда Москви не знає меж брехні, фальсифікацій, підміни понять. Людське життя не становить для агресора жодної цінності. Окрім України, російські структури неодноразово були помічені у втручанні у внутрішні справ інших суверенних держав.  Агресивна політика Російської Федерації - це загроза для всього світового порядку та світоустрою", - підкреслюється в заяві МЗС.

Україна вдячна усім партнерам за підтримку та єдність.

"Схваливши Резолюції Генеральної Асамблеї ООН "Територіальна цілісність України" та "Ситуація з правами людини у АР Крим та місті Севастополь (Україна)", світ чітко сказав "ні" порушенню територіальної цілісності та суверенітету незалежної держави, засудив окупанта та підтвердив свою відданість дотриманню прав людини. Запровадивши персональні та секторальні санкції, провідні держави світу виступили єдиним фронтом проти свавілля держави-агресора та її зневаги до міжнародного права", - наголошується в документі.

У МЗС переконані: Росія повинна повністю виконати власні зобов’язання щодо мирного врегулювання конфлікту на Донбасі, взяті при підписанні Мінських домовленостей, негайно припинити порушення прав людини та основних свобод на тимчасово окупованих нею територіях, звільнити українських заручників та політичних в’язнів, припинити окупацію Кримського півострова.

"Лише повернення Російської Федерації у міжнародно-правове русло дозволить забезпечити мир і стабільність на Європейському континенті, а також зняти загрозу хаосу і домінування сили у міждержавних відносинах", - заявляють у Міністерстві закордонних справ України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-