Захід не піде на те, щоб зняти всі санкції з Росії одним рухом – експерт

Захід не піде на те, щоб зняти всі санкції з Росії одним рухом – експерт

Ексклюзив
Укрінформ
На тлі численних спроб лобіювання в ЄС і США зняття санкцій проти Росії, Захід навряд чи буде використовувати цю можливість для того, щоб домогтися поступок від України в імплементації "Мінська".

Таку думку висловив у коментарі Укрінформу у Вашингтоні представник впливового аналітичного центру The Jamestown Foundation Влад Сокор.

"Санкції не можуть бути зняті одним рухом. Якщо постане питання про ослаблення санкцій, це буде покроковий процес, який займе довгий час", - зазначив експерт.

Він припустив, що гіпотетично може виникнути ситуація, коли таким чином Захід запропонує Україні піти на поступки в імплементації "Мінська" для досягнення компромісу в переговорах з Москвою. "Але в такому випадку ніхто не скаже Україні – зробіть певну поступку, інакше ми повністю знімемо санкції. Ні, Україні можуть тільки сказати, що якщо вона не піде на поступку, санкції будуть лише трохи послаблені", - підкреслив Сокор.

Однак, наголосив він, на Заході пам'ятають, що "збереження санкцій має одну мету – вплинути на агресивну поведінку Росії".

Експерт твердо впевнений, що Мінські угоди з самого початку не були вигідною угодою для України. "Більш точно їх треба називати "Мінське перемир'я", тому що це ніякі не угоди, а диктат з боку Росії з використанням військової сили в екстремальній ситуації. Те, як було складено "Мінське перемир'я" і як воно виконується російською стороною, загрожує знищенням української державності зсередини", - підкреслив експерт.

За його словами, "Мінське перемир'я" – це "капкан" в якому опинилася Україна. "Українській стороні нічого не залишається, як говорити, що вона буде виконувати його разом з Росією. І в Києві слідують цій ролі досить професійно", - зазначив Сокор.

З одного боку, Україна офіційно заявляє, що згодна разом з росіянами імплементувати Мінські домовленості. З іншого боку, вона вводить свої "заходи" для того, щоб змінити процес зсередини. Експерт пояснив, що в цьому контексті йдеться, зокрема, про відведення російських військ, повернення контролю України над кордоном, виконання всіх видів попередніх політичних умов перед проведенням місцевих виборів.

"Це досить складні дипломатичні ігри, які Україна долає дуже майстерно, крок за кроком. І я сподіваюся, що це триватиме", - сказав Сокор.

За його словами, таким чином Україна отримує "перепочинок", певний запас часу в процесі імплементації домовленостей. "Вона повинна використати цей час для внутрішньої консолідації – зміцнення політичних інституцій, викорінення корупції, модернізації військових структур, зростання економіки", - підкреслив Влад Сокор.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-