21 грудня: найголовніше за день

21 грудня: найголовніше за день

Укрінформ
Верховна Рада ухвалила бюджет-2017. Світлодарська дуга: наші військові зайняли вигідні позиції. Під час обшуку застрелився екс-заступник голови «Нафтогазу»

04.50

Бюджет на 2017 рік ухвалили. Прогнозують зростання ВВП на 3%

Народні депутати ухвалили проект закону №5000 "Про Державний бюджет на 2017 рік". Як повідомляє кореспондент Укрінформу, відповідне рішення підтримали в цілому 274 нардепи.

Згідно із проектом, пропонований розмір доходів - 721,4 млрд грн, витрат - 790,39 млрд грн. Дефіцит держбюджету в наступному році складатиме 3% ВВП проти 3,7% ВВП, запланованих на поточний рік.

Передбачається, що зростання ВВП становитиме 3% при інфляції - 8,1% та курсі 27,2 гривні за долар. З 1 січня 2017 року мінімальна зарплата зросте удвічі - з 1600 до 3200 грн. У Дорожній фонд з бюджету буде направлено 14,2 млрд грн. Фонд зможе акумулювати кошти міжнародних фінансових організацій, що дозволить додатково залучити 27,2 млрд грн (до $1 млрд).

На розвиток сільського господарства виділено 5,5 млрд грн або 1% ВВП від обсягу виробництва сільського господарства. Із них майже 3 млрд грн планується спрямувати на дотації малим і середнім фермерським господарствам. Допомога виділятиметься і на закупівлю техніки, що дасть поштовх для розвитку вітчизняних підприємств сільськогосподарського машинобудування.

«Укрінформ»: За словами прем’єра, бюджет-2017 є людиноцентричним, бо враховує підвищення соцстандартів, підтримку аграріїв, будівництво доріг. Зростуть зарплати вчителям, лікарям, рятувальникам. Також серед пріоритетів – обороноздатність, дипломатія, енергоефективність, культура, децентралізація.

07.55

Обама заборонив буріння шельфів в Арктиці та Атлантиці. Причина – захист екології

Про це йдеться в документі, опублікованому на сайті Білого дому. До заборони також приєдналася Канада.

Продаж прав на видобуток нафти "на невизначений термін" заборонений на більшості  ділянках в Чукотському морі і морі Бофорта, що належать США. Це пояснюється необхідністю захистити морських ссавців, екологічні ресурси і корінне населення, сказано в документі.

Незважаючи на те, що повноваження Обами закінчуються менше, ніж через місяць, скасувати його розпорядження Трампу буде важко: воно спирається на закон 1953 року, що дає президенту повноваження заблокувати продаж прав на розробку шельфів.

«Укрінформ»: Ще один «подарунок» Обами новому президенту. Відомо, що Трамп під час своєї виборчої кампанії обіцяв розвивати видобуток нафти з природних запасів США і скептично відгукувався про екологічний рух. Екологічні активісті привітали крок Обами і вже пообіцяли подати до суду на майбутню адміністрацію Трампа, якщо вона спробує переглянути заборону.

09.30

Масове отруєння «Бояришником» в Іркутську. Вже загинуло 60 осіб

Кількість тих, хто смертельно отруївся сурогатними спиртовмісними засобами в російському Іркутську досягла 60 осіб. Про це повідомляє ТАСС з посиланням на дані міністерства охорони здоров'я регіону.

"На даний момент 60 загиблих від вживання сурогатних спиртовмісних засобів. (Нові жертви) померли не в медичних організаціях: тіла були доставлені в наше бюро судмедекспертизи", - сказали в прес-службі міністерства охорони здоров'я.

Всього, з урахуванням померлих, від отруєнь постраждало 105 осіб. 40 знаходяться на стаціонарному лікуванні. Раніше повідомлялося, що від отруєння парфумерним концентратом "Боярышник" в Іркутську загинуло 58 осіб.

В Іркутську й області запроваджено режим надзвичайної ситуації, заборонено продаж нехарчової спиртовмісної продукції. Заборона діятиме до закінчення перевірок торговельних точок на предмет наявності у продажу засобу "Боярышник" і аналогічних продуктів.

«Укрінформ»: Іркутська трагедія має багато спільного з нещодавнім масовим отруєнням від неякісного спиртного на Харківщині. Її причина в тому, що збідніле населення просто не має грошей на якісний алкоголь? Не факт. «Аптеку» пили ще за радянських часів. Люди п’ють аби щось випити – у цьому біда.

10.50

Катастрофа літака з командою «Шапекоенсе». Комісія визнала, що винні екіпаж та авіакомпанія

Болівійська комісія з розслідування катастрофи літака з футболістами клубу «Шапекоенсе» дійшла висновку, що в тому, що сталося, винен загиблий пілот Мігель Кірога і авіакомпанія LaMia, що організувала рейс. Про це заявив голова комісії - міністр громадських робіт Мілтон Кларос, повідомляє "Медуза" з посиланням на El Tiempo.

Було встановлено, що пілот проігнорував недостатній запас палива перед вильотом з Болівії в Колумбію. При цьому, як з'ясувалося, у Кіроги було недостатньо досвіду для управління цим типом повітряного судна, а ВПС Болівії розшукували його за самовільний відхід зі служби.

Болівійська влада ніяк не прокоментувала, яким чином Кірогу було допущено до управління літаком.

«Укрінформ»: Понад 90% усіх авіаційних трагедій трапляються саме через помилки пілотів чи диспетчерів, і цілком уникнути їх неможливо. Інша справа, коли помилки трапляються через злочинну недбалість. І тут є багато питань до керівництва авіакомпанії.

12.00

Вбивство російського посла в Анкарі. Поліція затримала 13 підозрюваних, а сам вбивця раніше охороняв Ердогана

Поліція Туреччини затримала 13 підозрюваних у справі про вбивство російського посла Андрія Карлова. Про це повідомляє канал TRT.

Зокрема, в Ізмірі затримано шістеро осіб за підозрою в причетності до замаху на російського посла. Один з них, як стало відомо, надавав підтримку студентам поліцейської академії імені Рушту Унала в Ізмірі, випускником якої був Мевлют Мерт Алтинташ, який скоїв замах. Також затримані батько, мати, молодша сестра, два дядьки і тітка Алтинташа, які мешкають у повіті Соке округу Айдин. У рамках розслідування затримано і поліцейського, з яким Алтинташ винаймав квартиру в Анкарі.

До речі, як пишуть турецькі ЗМІ, Алтинташ, що застрелив посла РФ, вісім разів забезпечував безпеку президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана з моменту спроби державного перевороту в липні цього року.

«Укрінформ»: Турецька влада вже приписує злочин радикальній опозиції. А в Сирії військова організації «Джейш аль-Фатха»» записала Алтинташа до своїх лав, взяла на себе відповідальність за вбивство і назвала це «помстою за кров мусульман в Алеппо». Від початку війни в Сирії ймовірність таких атак зросла в рази і знешкодити кожного потенційного терориста у спецслужб просто немає ресурсів.

13.30

Справа Онищенка. Звинувачений каже, що нічого не заробив на газових схемах

Нардеп Олександр Онищенко стверджує, що експертиза підтвердила отримання ним від газових схем лише 700 млн грн замість 3 млрд, про які заявляли керівники НАБУ і САП. Про це він повідомив у ході відеоконференції, передає кореспондент Укрінформу.

"Мене звинувачували у сумі 3 млрд, а зараз НАБУ зробило експертизу, і виявилося, що лише 700 млн", - сказав він. На запитання журналістів скільки він заробив на енергетичних схемах, Онищенко відповів, що нічого. "Я нічого не заробив на цих схемах", - зазначив він.

Онищенко також обурився, що слідство не висунуло обвинувачення за участь у газових схемах керівництву ПАТ "Укргазвидобування" та іншим засновникам фірм-посередників. "Всім держчиновникам з Укргазвидобування не пред`явили жодних претензій. У компаній є й інші засновники, але претензії висловлюються лише до мене і моєї матері", - резюмував Онищенко.

 «Укрінформ»: Подібні заяви не повинні вводити в оману. Фактів та доказів злочинів на нього зібрано достатньо. Судячи з сьогоднішньої відеоконференції, Онищенко намагається зняти з себе звинувачення у співпраці з російськими спецслужбами. Він стверджує, що зараз перебуває в Німеччині і його цілодобово охороняє поліція. Охороняє насамперед для того, аби були докази, що він не літає до Москви для «інструктажу». 

14.05

Осквернення синагоги в Умані. Луценко взяв справу під особистий контроль

Після нічного інциденту, коли невідомі осквернили могильний комплекс цадика Нахмана, в Умані посилять охорону культових споруд та символів. Про це на своїй сторінці у Facebook написав голова міської ради Умані Олександр Цебрій.

"Я як міський голова не допущу в місті розпалювання міжнаціональної ворожнечі. В мікрорайоні паломництва брацлавських хасидів на об’єктах, де розташовані культові релігійні споруди чи символи, буде посилено охорону. Зокрема, на могилі рабі Нахмана та біля Православного Хреста", - зазначив мер. Цебрій назвав події цієї ночі провокацією та неприпустимим актом вандалізму, який викликав обурення не лише серед евреїв, але й усієї уманської громади.

Цієї ночі невідомі облили червоною фарбою вхід до могильного комплексу цадика Нахмана та залишили там відрізану голову свині. Вже відомо, що генеральний прокурор Юрій Луценко взяв під контроль розслідування осквернення синагоги в Умані.

«Укрінформ»: Типова провокація з метою розігнати старі пропагандистські штампи. Дуже хочеться аби цих негідників швидко знайшли і щоб вони сіли надовго. Інцидент вже кваліфікується як «порушення рівноправності громадян залежно від расової, національної чи релігійної приналежності,  вчинене організованою групою» і за це дають до 8 років. 

15.30

Справа Охендовського. Суд скасував заставу і відпустив його під особисте зобов’язання

Солом'янський райсуд Києва обрав для голови Центральної виборчої комісії Михайла Охендовського запобіжний захід у вигляді особистого зобов`язання. Таке рішення ухвалив суддя Віталій Українець, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Суд постановив частково задовольнити клопотання Спеціалізованої антикорупційної прокуратури... Обрати запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання", - оголосив суддя. У рішенні суду йдеться, що запобіжний захід діятиме до 13 лютого 2017 року.

У цьому зв'язку заступник керівника САП Володимир Кривенко заявив журналістам, що це рішення буде оскаржене в Апеляційному суді м. Києва. Слідство вимагало заставу від Охендовського у розмірі 1,3 млн гривень, а також відсторонити його від обійманої посади на час розслідування.

«Укрінформ»: Охендовського звинувачують у хабарах з «чорної каси» Партії регіонів. В прокуратурі збирають доказову базу і щодо інших злочинів голови ЦВК. При цьому Охендовський почувається доволі впевнено. Каже, що усе сфабриковано, він готовий співпрацювати зі слідством і пообіцяв, що нікуди не поїде з країни на час слідства.

16.15 Застрелився екс-заступник голови «Нафтогазу». Він був фігурантом справи про зловживання під час тендерів

Слідчі прокуратури під час обшуку виявили тіло колишнього заступника голови НАК «Нафтогаз України» зі слідами вогнепального поранення. Про це повідомила у Facebook прес-секретар Генпрокурора Лариса Сарган.

"Генеральною прокуратурою України в рамках кримінального провадження за фактом розкрадання грошових коштів ДАТ «Чорноморнафтогаз» НАК «Нафтогаз України» при закупівлі самопідйомних плавучих бурових установок було проведено ряд обшуків. Після проникнення в одне з обшукуваних приміщень слідчою групою було виявлено труп колишнього заступника голови НАК «Нафтогаз України», який імовірно скоїв постріл з вогнепальної зброї під час проникнення", - написала вона. Сарган додала, що в даний час на місці працює слідча оперативна група.

У той же час в коментарі "Українській правді" прес-секретар Генпрокурора підтвердила, що мова йде про колишнього заступника голови НАК часів Януковича Геннадія Юр'єва. Тіло екс-посадовця виявлено в його будинку у Вінницькій області.

Юр'єв працював заступником голови Нафтогазу, коли компанію очолював Євген Бакулін. Він входив до так званої групи Росукренерго і був фігурантом розслідування, яке стосувалося зловживань на державних тендерах. Підозрюваними по цій справі проходять брати Олександр і Сергій Кацуба.

«Укрінформ»: Генпрокуратура залишилась без важливого свідка у цілій низці сумнівних оборудок Нафтогазу. Це – основне.  Однозначно, самогубство Юр’єва (якщо це було дійсно самогубство) буде виокремлено в нову справу.

17.05

Турчинов: наші військові на Світлодарській дузі просунулись вперед і зайняли нові позиції

Українські військові на Світлодарській дузі зайняли нові позиції і адекватно реагуватимуть на всі провокації російських гібридних військ. Про це сказав секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов на нараді з військовим керівництвом АТО на передовій.

За словами секретаря РНБО, четверту добу поспіль безперервно здійснюються обстріли наших позицій з використанням забороненої Мінськими угодами артилерії та мінометів крупного калібру. «За кількістю снарядів і мін, застосованих по наших позиціях в районі Світлодарської дуги, встановлено своєрідний «рекорд» - понад 800 за добу», - зазначив він.

«Незважаючи на постійні обстріли та спроби прорвати нашу оборону, українські військові мужньо та професійно виконали свій обов'язок, зупинивши ворога та завдавши йому значних втрат», - сказав Турчинов.

Він додав, що наші військові контратакували, просунулись вперед та зайняли нові позиції, «які надали їм додаткову перевагу над ворогом в цьому секторі оборони».

«Укрінформ»: Ще з неділі артилерія та піхота ворога насідає на наших в Бахмутському районі. Однак, експерти кажуть, що для серйозного прориву бойовики кинули замало сил. Ймовірно, це гра на нервах та оцінка міцності нашої оборони. На жаль, подібна «гра» дорого нам обходиться (6 загиблих, понад 30 поранених, 1 полонений), хоч і змушує тримати в тонусі розвідку та артилерію.  

Святослав Василик, Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-