Україна звернула увагу ООН на сексуальне насильство в окупованих РФ регіонах

Україна звернула увагу ООН на сексуальне насильство в окупованих РФ регіонах

Укрінформ
Українська делегація звернулася до країн-членів ООН із закликом поширити відповідні мандати ООН на вирішення проблем сексуального насильства в тимчасово окупованих Росією регіонах.

З відповідною заявою виступив у вівторок заступник глави МЗС Сергій Кислиця, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Я хотів би вкотре озвучити звернення української сторони щодо включення до сфери діяльності відповідних мандатів ООН проблеми сексуального насильства на тимчасово окупованих РФ українських територіях", - заявив представник України на відкритих дебатах в Раді Безпеки ООН щодо торгівлі людьми в умовах збройних конфліктів.

Зокрема, він наголосив на необхідності документальної фіксації випадків сексуального насильства, "оскільки на територіях, підконтрольних бойовикам, відсутні українські правоохоронні органи і неможливо збирати доказову базу".

Він підкреслив, що Україна рішуче підтримує міжнародні зусилля, спрямовані на протидію й попередження повного спектру порушень прав людини і зловживань в умовах збройних конфліктів і в постконфліктних ситуаціях.

Водночас, представник України звернув увагу на ухвалену ГА ООН напередодні Резолюцію щодо прав людини в тимчасово окупованому Криму. Він висловив переконання, що вона надає необхідні повноваження ООН для того, щоб практично примушувати Росію виконувати свої обов'язки країни-окупанта відповідно до міжнародного права. "Прикро, що, йдеться про країну, яка хоча і стала членом цієї Організації лише неповних 25 років тому, але як постійний член РБ мала би нести особливу відповідальність за дотримання Статуту ООН", - підкреслив Кислиця.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-