16 грудня: найголовніше за день

16 грудня: найголовніше за день

Укрінформ
Європарламент відмовився від чіткої дати голосування за «безвіз» для України. Обама пообіцяв відповісти Росії на хакерські атаки. Київський метрополітен обмежує продаж жетонів через каси.

05.45

Facebook активізує боротьбу з фальшивими новинами. Користувачам радять скаржитись на фейки

Керівництво соціальної мережі Facebook представило стратегію боротьби з великою кількістю фейкових новин, які вже привели до політичних скандалів на виборах в США. Про це повідомляє Бі-Бі-Сі.

Віце-президент компанії по роботі з новинами Джон Хеджмен зазначив, що в соцмережі розуміють необхідність боротьби з поширенням неправдивої інформації, але в той же час Facebook має намір зберегти свою роль в якості майданчика для обміну інформацією.

Для початку компанія полегшить користувачам можливість повідомити про появу фейкової новини. Якщо про неї заявить певне число користувачів, то новина буде спрямована на перевірку в інформагенції та інші сторонні компанії, які займаються фактчекінгом (перевіркою інформації).

Новини, не підтверджені фактами, не зникнуть з соцмережі, однак вони будуть позначені як "спірні" і будуть з'являтися нижче в новинних каналах користувачів. Такою новиною можна буде поділитися, однак у такому випадку користувач отримає ще одне попередження про те, що новина є "спірною".

Крім того, Facebook водить алгоритм, який більше не дасть можливості спамерам діяти в соцмережі під іменами реальних новинних організацій.

«Укрінформ»: Дещо запізніла реакція Facebook на власну нездатність протистояти хвилі фальшивих новин. Але краще пізно, ніж ніколи. Бо керівництво соцмережі загралось у толерантність до армії тролів. Насамперед, тролів  кремлівських. До речі, проблему у Facebook помітили лише після скандалів з Хілларі Клінтон. А коли бомбардували фальшивками українських користувачів – там на це закривали очі.

06.55

Хакерські атаки Росії на вибори у США. Обама пообіцяв помсту

Президент США Барак Обама заявив про відповідь Росії за хакерські атаки, які можливо вплинули на результат президентських виборів в США. Про це він сказав в ефірі Громадського радіо (NPR), передає агентство AFP.

"Безсумнівно, проти будь-яких спроб іноземних урядів вплинути на недоторканність наших виборів ми маємо вчиняти дії", - сказав Обама, зазначивши, що місце і час для цього буде тоді, коли "ми самі виберемо".

 «Укрінформ»: Перед тим, як залишити Білий дім, Барак Обама анонсував Росії великі та малі неприємності. Це виглядатиме не лише як помста за національне приниження, але і як така собі шпилька на адресу Дональда Трампа. Адже саме йому тепер доведеться виправдовуватись перед росіянами за демарші Обами.

09.25

Борги «Острова свободи». Куба хоче розрахуватись з Чехією ромом

Куба хоче розрахуватися з Чехією і пропонує виплатити ромом всі свої борги. Про це повідомляє "Ехо Москви".

"Йдеться про постачання алкоголю на суму в 276 мільйонів доларів. Запропонована кількість рома дозволила б забезпечити Чехію цим напоєм більш як на сто років", - йдеться в повідомленні.

За інформацією глави Мінфіну Чехії Міхала Зуровца, відповідну пропозицію країні зробила кубинська влада. Влада Чехії заявила, що могла б схвалити операцію в тому випадку, якщо хоча б частина боргу буде оплачена грошима.

«Укрінформ»: Чехія має радіти, що Куба взагалі запропонували якось компенсувати борги. Он Путін свого часу «списав» Фіделю Кастро увесь кубинський борг за радянські часи. А це, між іншим, 35 мільярдів доларів! Щоправда, зробив це Кремль лише отримавши доступ до нафтових родовищ  на кубинському шельфі.

10.40

Санкції ЄС проти Росії. Італія блокувала пропозиції продовжити та посилити санкції через Сирію

Італія блокувала спроби продовжити термін санкції Євросоюзу щодо Росії на рік, а не на півроку. Рим також був проти розширення санкцій через імовірні злочини з боку Росії в Сирії. Про це після одноденного саміту ЄС у Брюсселі повідомили його учасники, інформує Радіо Свобода.

"У нас була дискусія, яка, на щастя, закінчилася без урахування варіанту, який був би, на мою думку, помилковим, – реагувати на ситуацію в Сирії та Алеппо санкціями ЄС проти Росії", – сказав прем’єр-міністр Італії Паоло Джентілоні. Також, за його словами, більшість країн погодилися з Італією, що помилкою було б запровадження проти Москви нових санкцій, на додачу до тих, які вже накладені через агресію Росії в Україні.

Італія була й серед тих країн, які виступили проти пропозиції Польщі продовжити чинні санкції проти Росії на рік, а не на шість місяців. "Деякі з наших колег прагнули б, можливо, продовжити санкції й на 12 місяців, але насправді це було ясно від початку, що можна підтримувати наш нинішній формат", – сказав голова Європейської ради Дональд Туск.

«Укрінформ»: Чому Італія вже стільки часу принципово виступає проти санкцій? Насамперед, у такий спосіб італійська влада заграє з власною опозицією. А там повно радикальних «друзів» Путіна. А по-друге, це елемент протистояння Риму з Брюсселем і Берліном. Тобто, Рим не Москву захищає, а просто намагається «нагадити» ЄС та Німеччині. 

11.40

Українська армія. В 2016 році контракт з ЗСУ уклали 67 тисяч військових

Контракт зі Збройними силами України уклали понад 67 тисяч військовослужбовців з початку 2016 року. Про це сказав речник Міністерства оборони України, підполковник Олексій Чернобай під час прес-брифінгу у п'ятницю, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Військова служба за контрактом у Збройних силах України залишається однією з найбільш конкурентоспроможних професій на ринку праці. З початку року контракт з українським військом уклало понад 67 тисяч військовослужбовців із яких майже 7400 - офіцери", - сказав Чернобай.

«Укрінформ»: Темп збільшення професійної армії сьогодні такий, що Україна може відмовитись від чергових хвиль мобілізації. Судячи з останніх заяв Петра Порошенка, якщо і буде в 2017 році мобілізація, то часткова. Лише з метою забезпечити тилові частини. А от контрактники, окрім підвищення платні, чекають на нові пільги та соціальний захист своїх сімей. 

13.15

Столичний метрополітен обмежує продаж жетонів. Радять усім переходити на картки

Київський метрополітен відсьогодні розпочинає процес відмови від використання жетонів. Про це повідомили у прес-службі метрополітену у Фейсбуці.

"У нас next step у рамках автоматизації оплати проїзду та відмови від жетону. Останні тепер краще купувати у автоматах, у касах кількість жетонів буде обмежена. До кінця місяця на всіх турнікетах з MasterCard PayPass залишиться можливість оплати виключно картками. З таким проханням до нас звернулося багато пасажирів", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що першою замінять панель на турнікеті на станції "Політехнічний інститут", а з суботи замінять панелі на жовтих турнікетах на усіх станціях. У метрополітені Києва нагадали, що при поповненні безконтактної картки на 50 поїздок, кожна обійдеться у 3 гривні 50 копійок.

«Укрінформ»: В столичному метрополітені пояснили, що таким чином вони прагнуть зменшити маніпуляції з жетонами. А подібні грішки є серед багатьох працівників кас та станцій. Керівництво метро радить переходити на картки чи купувати багато жетонів у автоматах. В касах тепер продаватимуть не більше двох жетонів у одні руки.

15.25

Пристрасті навколо «безвізу» для України. Європарламент взагалі відмовився від чіткої дати голосування

Секретаріат Європейського парламенту отримав вказівку прибрати з веб-сайту індикативну дату голосування щодо безвізового режиму для України, щоб не створювати "некоректні негативні очікування".  Про це розповіло інформоване джерело в апараті президента Шульца, передає "Європейська правда".

"Оскільки ми побачили, який резонанс викликала публікація цієї орієнтовної дати, ми вирішили взагалі прибрати її із сайту, – заявив співрозмовник ЄП. В Європарламенті вирішили не змінювати дату, а прибрати її, оскільки "неможливо спрогнозувати, коли насправді відбудеться голосування". Водночас, співрозмовник ЄП запевнив, що голосування "має відбутися швидше, ніж було зазначене".

Представник апарату Шульца водночас не надав чіткого обґрунтування, чому саме  прогнозна дата була змінена на більш пізню, але запевнив, що зміни "не мали політичного підґрунтя і базувалися на тих процедурах, які мали би відбуватися зазвичай". "Зараз є намір пришвидшити їх", - додав він.

«Укрінформ»: За останні два дні ми почули вже три можливі дати голосування за безвізовий режим для України – 18 січня, 1 лютого, 3 квітня. Безперечно, подібні шарахання лише зайвий раз нервують, але ми самі винні. Українське суспільство та ЗМІ перетворили «безвіз» на якийсь фетиш і цього потрібно позбуватися. Сьогодні для нашої країни головне не те, яким чином ми перетинатимемо кордон з ЄС, а те, як швидко стандарти ЄС працюватимуть на нашій території.

16.50

Справа Сущенка. Фейгін закликає журналістів ставити Путіну запитання про затриманого українця

Марк Фейгін, адвокат неправомірно затриманого в Москві журналіста Укрінформу Романа Сущенка, попросив журналістів проявити солідарність з його підзахисним. Про це він повідомив кореспондентові Укрінформу.

"Нагадую, що 22 грудня – велика прес-конференція президента Путіна. Закликаю журналістів виявити солідарність і ставити запитання про Романа Сущенка", - сказав Фейгін.

Ще він нагадав про можливий візит до Москви прем'єр-міністра Франції Мануеля Вальса. "Поки точно не відомо, чи буде це. Але, про всяк випадок, треба тримати ситуацію на контролі", - уточнив адвокат.

«Укрінформ»: Це одна з дієвих форм тиску на російську владу у цьому питанні. Усі розуміють від кого залежить рішення щодо Сущенка, тому кожне публічне питання Путіну – це крок до звільнення українського журналіста. Кремль як вогню боїться спротиву світової спільноти. Через це і хоче зробити суд закритим.

Святослав Василик, Київ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-