Для Лондона питання Будапештського меморандуму не закрите - посол

Для Лондона питання Будапештського меморандуму не закрите - посол

Укрінформ
Велика Британія вважає своїм зобов'язанням за Будапештським меморандумом надання консультативної допомоги, водночас у Сполученому Королівстві готові будь-коли разом із США сісти за стіл переговорів стосовно наповнення цього документа.

Про це під час публічних дебатів на тему "Що після Будапештського меморандуму?" заявила посол Великої Британії в Україні Джудіт Гоф, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Чи виконаний Будапештський меморандум? Ні. Але він не виконаний Росією, і це ключовий момент. Будапештський меморандум описують як міжнародний договір, як гарантію безпеки, і я знаю, що в Україні дуже багато людей розчаровані тими обмеженнями, які створює цей документ. Британська точка зору полягає в тому, що це меморандум порозуміння, і з такої точки зору він є обмеженим у юридичному плані", - сказала дипломат. 

За її словами, зобов'язанням за умовами цього меморандуму є надавати консультації, і в березні 2014 року вони відбулись у посольстві США у Парижі, проте російська сторона у них участі не брала. "Міністр закордонних справ Росії Лавров у цей час був у Парижі, але російська сторона не відвідала консультації. Ось у чому проблема - що робити, якщо щось обговорюється, а сторона домовленості не бере участі у переговорах", - зазначила посол.

Вона зауважила: Якщо розглядати агресію Росії проти України, то, на думку британської сторони, Російська Федерація порушила цілий ряд міжнародних зобов'язань, а не тільки за Будапештським меморандумом.

"Можна підходити з точки зору мінімалізму чи максималізму до того, якими є зобов'язання Сполученого Королівства або Сполучених Штатів Америки. Ми намагалися виконати всі свої зобов'язання, ми продовжуємо їх виконувати. Для нас Будапештський меморандум - не закрите питання, і ми готові в будь-який час сісти за стіл переговорів з українськими, російськими та американськими партнерами", - сказала Гоф.

Дипломат додала, що у Британії розуміють, що це буде важко, але у 2014 році британці вважали, що буде абсолютно правильно підтримати Україну під час кризи.

 "Величезною складовою нашої реакції у 2014 році було запровадження санкцій проти Росії у межах Євросоюзу, і Сполучене Королівство було одним з ініціаторів цих санкцій. Ми продовжуємо стояти на цих позиціях: поки Росія не виконає Мінські угоди, ці санкції мають залишатися в силі", - наголосила посол.

Будапештський меморандум про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї - міжнародна угода, укладена 5 грудня 1994 року між Україною, США, Росією та Великою Британією про неядерний статус України. Угода містить пункти, що надають Україні гарантії суверенітету та безпеки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-