Арешт українця в Італії: Геращенко не виключає

Арешт українця в Італії: Геращенко не виключає "допомогу" спецслужб РФ

Укрінформ
Спецслужби РФ могли посприяти затриманню в Італії українського військового Віталія Марківа за підозрою у вбивстві фоторепортера Андреа Рокеллі поблизу Слов'янська у травні 2014 року.

Про це заявив радник глави МВС, народний депутат Антон Геращенко в ефірі телеканалу "112 Україна"

"Вся ця історія дуже погано тхне і схожа на чергову російську провокацію. Справа в тому, що в батальйоні ім. Кульчицького не було мінометів, з яких можна було б вразити італійського фотокореспондента... Італійські правоохоронці повинні надати Україні інформацію, де чітко розписано, які докази у них є... Ми припускаємо, що, швидше за все, це російська провокація, що спецслужби РФ передали до Італії якісь надумані документи, на підставі яких італійці завели кримінальну справу", - сказав Геращенко.

За його словами, Марків приїхав до Італії навідати маму, і його затримали.

Читайте також: У ГПУ прокоментували арешт українського військового в Італії

Геращенко зазначив, що, ймовірно, Італія не поінформувала Україну щодо розшуку Марківа, і додав, що у нього немає точної інформації з цього приводу.

Як перед цим розповів телеканалу "112 Україна" народний депутат, координатор батальйону Кульчицького Андрій Антонищак, в Італії до затриманого Марківа не пускають консула. 

За його словами, Марків служить у батальйоні ім. Кульчицького заступником командира взводу.

Антонищак також розповів, що в затриманні військового брали участь щонайменше 15 осіб. "Його тримають в містечку за 40-50 км від Мілана в тюрмі. Не пускають українських дипломатів, мотивуючи це тим, що Віталій має італійське підданство. Так, він має італійське підданство...", - сказав він.

За його словами, після подій на Майдані Марків відновив свій український паспорт.

Зараз йому надали адвоката, але, як зазначає нардеп, буде відмова від захисника, якого надала італійська влада.

Раніше італійські ЗМІ повідомили, що 30 червня у Італії заарештували за підозрою у причетності до загибелі фоторепортера Рокеллі українського добровольця. У ГПУ заявили, що здивовані цим затриманням і вже звернулися до італійської влади з вимогою надання грунтовних доказів вини Марківа або його негайного звільнення. 

За словами заступника генпрокурора Євгенія Єніна, українськими правоохоронцями розслідується кримінальне провадження за фактом загибелі громадянина Італії Андреа Рокеллі та його російського напарника Андрія Миронова, і в цьому розслідуванні Генпрокуратура активно співпрацює з італійськими колегами, надає результати допитів свідків, результати експертиз тощо. При цьому, за даними українського слідства, загибель двох журналістів сталася внаслідок артобстрілу з боку російсько-терористичних військ.

24 травня 2014 року в районі села Андріївка поблизу Слов'янська Донецької області під мінометний вогонь потрапила група іноземних журналістів. Італійський фоторепортер Андреа Роккеллі і його перекладач загинули.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-