Геращенко вражена рівнем обізнаності Меркель щодо українських реалій

Геращенко вражена рівнем обізнаності Меркель щодо українських реалій

Укрінформ
Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель добре поінформована щодо українських реалій, цікавиться безпековою і гуманітарною ситуацією на Донбасі та реформами.

Про це на своїй сторінці у Facebook написала представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко. 

"Під враженням від канцлера Меркель. Щоразу - під більшим враженням. Вона дуже обізнана в українських реаліях, щиро цікавиться безпековою і гуманітарною ситуацією на Донбасі, ходом реформ, роботою парламенту. Добре, що в ЄС є такий лідер", - зазначила перший заступник голови Верховної Ради.

Вона також зауважила: те, що канцлер запросила Президента України не у свій офіційний офіс, а в заміську резиденцію, дипломатичною мовою є свідченням особливих, дружніх взаємин і між країнами, і між лідерами. 

Як розповіла Геращенко, особиста розмова канцлера і Президента тривала близько години, вони пройшлися парком, потім спілкувалися на свіжому повітрі, на березі озера. 

"Під час зустрічі у розширеному колі ключовими темами були безпекова і гуманітарна ситуація на Донбасі. Німецька сторона добре поінформована відносно всіх порушень режиму тиші, невиконання Мінських угод. Особливу увагу приділили роботі місії СММ ОБСЄ, яка має бути допущена на всю окуповану територію, аж до неконтрольованоі ділянки нашого кордону", - зазначила перший віце-спікер. 

За її словами, на переговорах наголошувалося на неприпустимості фактів тиску і недопуску СММ ОБСЄ на певні території, агресії, сексуальних домагань до цивільних спостерігачів. Німеччина і Україна жорстко засуджують вбивство спостерігача ОБСЄ і вважають безпеку роботи місії принциповим моментом, засуджують усі форми тиску. 

Геращенко наголосила, що канцлер сама порушила гуманітарне питання як пріоритетне: це і повний допуск на окуповану територію та нормальна робота міжнародних гуманітарних місій, зокрема МКЧХ, і безпека цивільного населення. "Український президент дуже емоційно говорив про звільнення заручників як наш ключовий пріоритет, ми вимагаємо звільнення 128 українців, що в тюрмах на окупованих територіях, встановлення їх долі і місцезнаходження. Також порушували питання відкриття КПВВ "Золоте", що заблокований з березня минулого року. Очевидно, що саме виконання безпекового і гуманітарного блоків Мінських угод сприятимуть виконанню політичного, для якого мають бути створені передумови", - зазначила український політик. 

Вона додала, що українська делегація на переговорах розповіла про процес верифікації, який вже завершився. "Позиція української сторони - це має розблокувати процес звільнення заручників і пришвидшити визначення дати звільнення і остаточних списків", - підкреслила Геращенко. 

Вона додала, що і канцлер Меркель, і Президент Порошенко висловилися за активізацію "нормандського формату" - задля виконання Мінських угод і пошуку шляхів урегулювання ситуації на Донбасі. 

"Я під великим враженням від канцлера Меркель. Це, без перебільшення, видатний політик, і Україні дуже важливо, що в нас є такий справжній друг в ЄС", - наголосила перший віце-спікер.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-