Рішення Суду ООН наблизило притягнення Кремля до відповідальності - Клімкін

Рішення Суду ООН наблизило притягнення Кремля до відповідальності - Клімкін

Укрінформ
Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявляє, що рішення Міжнародного суду ООН у справі "Україна проти Росії" наблизило момент притягнення Кремля до відповідальності. 

Про це повідомили Укрінформу в прес-службі МЗС України. 

"Рішення Міжнародного суду ООН у справі "Україна проти Росії" однозначно наблизило момент притягнення Кремля до відповідальності за його протиправні дії міжнародного масштабу. Воно стало також справжнім ударом для позицій Росії на світовій арені та похитнуло довіру до неї як постійного члена Ради Безпеки ООН", - цитує прес-служба слова Клімкіна.

Міністр зауважив, що деякі коментатори висловили сумніви щодо наполегливості України використовувати термін "тероризм", бо це, на їхню думку, шкодить справі України. Однак, за словами Клімкіна, Україна відстоюватиме й надалі застосування саме цього терміну, навіть якщо задля цього їй доведеться віднаходити значно переконливіші докази для захисту своєї позиції. "Бо нашою метою є захист прав і безпеки громадян України", - наголосив очільник МЗС.

Він зазначив, що українська сторона безперечно задоволена тим, що Міжнародний суд ООН підтримав наш позов проти Росії у частині порушення прав людини. Згідно з рішенням Суду, Росія зобов’язана припинити ці протиправні дії. Україна, за словами міністра, також вітає чіткий припис стосовно того, що Росія повинна відмовитися від політики расової дискримінації, зокрема щодо етнічних кримських татар та українців. Протягом останніх трьох років Україна доклала чималих зусиль, щоб захистити права  своїх громадян на окупованому Москвою Кримському півострові, переконаний Клімкін.

Що ж стосується рішення Міжнародного суду, яким запит України про застосування тимчасових заходів по Конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму не було підтримано, то українська сторона, за словами міністра, безумовно поважає це рішення та розуміє, що вимоги до рівня доказової бази у цій справі є високими. "Визнаємо, що представлені докази для доведення свідомого наміру Росії здійснювати вбивства цивільних осіб виявились для Суду недостатніми. Водночас важливо, що власне надання Росією підтримки бойовикам не ставиться під сумнів", - підкреслив очільник МЗС.

Він наголосив, що тепер українська сторона подвоїть зусилля для того, аби зібрати докази, необхідні для винесення рішення. У визначений термін вони будуть представлені Міжнародному суду. 

"Судове рішення лише посилило нашу рішучість домогтися притягнення Росії до відповідальності за її злочини світового масштабу, скоєні за останні три роки на суверенній території України", - сказав Клімкін.

Він зауважив, що в історії Суду вперше розглядається справа щодо терористичної діяльності, фінансованої державою, тому Україна задоволена тим, що первинну юрисдикцію Міжнародного суду ООН у цій сфері було підтверджено. "Переконаний, що рішення Суду у цій справі збереже життя багатьом цивільним особам не лише в Україні сьогодні, але у всьому світі протягом наступних десятиліть", - наголосив міністр.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-