У Мін’юсті заявляють, що НАЗК підводить сотні тисяч людей під кримінал

У Мін’юсті заявляють, що НАЗК підводить сотні тисяч людей під кримінал

Укрінформ
Міністерство юстиції готове звернутися до Кабміну щодо проведення незалежної оцінки системи електронного декларування та реєстру електронних декларацій, якими опікується НАЗК, через системні збої в роботі реєстру.

Про це заявила перший заступник міністра юстиції Наталія Севостьянова під час засідання спеціальної робочої групи з питань моніторингу роботи системи електронного декларування, повідомляє Урядовий портал.

"Четвертий день реєстр повністю не працює.  Сьогодні НАЗК неспроможне забезпечити другу хвилю декларування. Це підставляє сотні тисяч людей під кримінальну відповідальність... Президент підписав закон, який дозволяє тим, хто вперше подає декларації, подавати їх до 1 травня. Але ми бачимо халатність й безвідповідальність НАЗК. Це все закінчиться дуже погано. Це, фактично, зрив електронного декларування в 2017 році", - сказала вона.

За словами Севостьянової, на сьогодні сотні тисяч людей не можуть подати електронні декларації, як того вимагає законодавство, через неспроможність системи обробити всі дані, і це загрожує їм кримінальною відповідальністю.

Севостьянова підкреслила, що наразі необхідно з’ясувати причину збоїв у роботі реєстру і проінформувати про проблему керівництво держави й уряду, безпосередньо, адже йдеться про мінімум 500 тис. осіб, яким загрожує до 2 років позбавлення волі за невчасну подачу е-декларації, або неподачу даних взагалі.

Вона також додала, що в країні наразі працює понад 100 різних реєстрів, але проблеми виникли лише з реєстром електронного декларування.

«Ми неодноразово чули, що система працює, однак сьогодні ми бачимо, що всі заяви не відповідають дійсності. Так, можливо, це найбільший період навантаження, тож треба було з самого початку вийти і сказати, що реєстр може витримати стільки-то декларацій на добу. А сьогодні ми будемо лише сподіватися, що громадяни, які не сплять п’яту добу, зможуть в суді довести свою правоту», - зазначила чиновниця.

В ході засідання робочої групи її учасники домовилися сьогодні, 28 березня, провести позачергове засідання НАЗК за участі представників громадськості та адміністраторів реєстру електронних декларацій, з’ясувати причини того, що відбувається, запропонувати рішення існуючої проблеми та доповісти про результати засідання Кабінету міністрів і особисто Прем’єр-міністру України Володимиру Гройсману.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-