Україна vs Росія: у МЗС очікують рішення суду ООН за півтора-два місяці

Україна vs Росія: у МЗС очікують рішення суду ООН за півтора-два місяці

Укрінформ
Міжнародний суд ООН оголосить своє рішення за позовом України проти Росії максимум за два місяці.

Таку думку висловила речниця Міністерства закордонних справ України Мар'яна Беца в ефірі телеканалу "112 Україна", повідомляє Укрінформ. 

"Півтора-два місяці максимум. Ці рішення виносяться невідкладно і мають бути виконані обов'язково і не підлягають оскарженню", - сказала Беца.

Вона уточнила, що нинішні слухання, які тривали з 6 по 9 березня, проводилися не по суті справи, а стосувалися одного аспекту - запровадження тимчасових запобіжних заходів щодо РФ.

"Це слухання по запобіжних заходах, ...щоб суд їх запровадив по відношенню до Росії з метою захисту цивільного населення, з метою запобігти погіршенню ситуації і з метою запобігти подальшому порушенню Росією двох документів, по яких поданий позов, - це Міжнародна конвенція про боротьбу з фінансуванням тероризму і Міжнародна конвенція про ліквідацію всіх форм расової дискримінації", - зазначила Беца. 

Вона нагадала, що два дні виступала Україна, два дні - Росія, і сьогодні був завершальний день слухань у Гаазі, на якому виступала російська сторона. 

Виступи Росії, за її словами, були прогнозовані. "Нічого особливо нового я не побачила. Той самий наратив, пропаганда, відверта маніпуляція фактами. Можна сказати, що відверта, в принципі, й брехня. Але, дійсно, потрібно дуже виважено зважувати на їхні слова. Тому що це все буде сприйнято суддями, це все документується", - сказала речниця МЗС.

Вона додала, що Україна у суді виступила "на дуже високому професійному рівні, дуже гідно і надала дуже багато доказів". 

Як повідомляв Укрінформ, після завершення чотириденних слухань Міжнародний суд ООН переходить до розгляду рішення щодо запровадження тимчасових заходів у справі за позовом України проти Росії. Рішення суду буде оголошено під час публічного засідання, дату якого буде анонсовано. 

Україна у Гаазі обвинувачує Росію у порушенні двох міжнародних конвенцій -  про боротьбу з фінансуванням тероризму та про ліквідацію всіх форм расової дискримінації. Нинішні слухання присвячені поданому Україною запиту про запровадження тимчасових заходів, спрямованих на запобігання продовженню порушень з боку Росії протягом розгляду справи по суті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-