"Нормандський формат" не дає результату через позицію РФ - Клімкін

Укрінформ
На сьогодні ефективної заміни "нормандському формату переговорів щодо ситуації на Донбасі не існує.

Про це заявив міністр закордонних справ Павло Клімкін в інтерв'ю ZN.UA.

"На сьогодні немає ефективної заміни "нормандському формату", оскільки цей формат - не тільки люди, це країни, зокрема, Німеччина і Франція, які багато інвестували в дану проблематику - і на рівні канцлера і президента, і на рівні міністрів закордонних справ", - підкреслив він.

Міністр зазначив, зокрема, роль в даних переговорах міністра закордонних справ Франції Жана-Марка Еро.

"Я пам'ятаю, як у нашій пресі писали, коли прийшов Жан-Марк Еро, що, мовляв, з'явився новий міністр, який ніколи не займався закордонними справами, мабуть, йому все це буде не дуже цікаво. Звичайно, йому треба було якийсь час, щоб увійти в курс справ, але зараз він, насправді, дуже допомагає і між зустрічами, і на зустрічах. Він розуміє логіку того, що відбувається", - сказав Клімкін.

Глава дипломатичного відомства впевнений, що Штайнмайєру і Еро небайдужа доля людей, постраждалих від російської агресії на Донбасі.

"Ось ми їздили на Донбас. І коли ти розмовляєш там у вертольоті, потім ідеш та бачиш все навколо, розмовляєш з людьми — це все дає певне емоційне навантаження, і я бачив, наскільки небайдуже було Штайнмайєру і Еро спілкуватися з тими, хто був змушений покинути свої будинки, вислуховувати ці людські історії", - зазначив міністр.

"Тому я вважаю, що на сьогодні є "нормандський формат", він функціонує, але він не може дати нам бажаного результату через позицію Росії. Тим не менше, і німці, і французи допомагають нам у багатьох питаннях тримати Росію в певних рамках логіки Мінська", - підкреслив Клімкін.

За словами міністра, якщо виникне відповідний момент і всі будуть розуміти, що новий формат наділить переговори більшою "додатковою вартістю", то над цим питанням буде вестися робота.

"Ми відкриті для будь-якої логіки, яка, дійсно, принесе нам перемогу", - підсумував він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-