У Нідерландах порушили питання достовірності підписів за

У Нідерландах порушили питання достовірності підписів за "український" референдум

Укрінформ
Уряд Нідерландів не перевіряв достовірність 427 тис. підписів, які було зібрано, щоб ініціювати консультативний референдум щодо Угоди про асоціацію Україна-ЄС.

Про це повідомив нідерландський телеканал RTL Nieuws посилаючись на лист міністра внутрішніх справ та справ королівства Рональда Пластерка у відповідь на запит юриста Крістіана Албердінгка Тхейма.

"Перевірялося лише, чи належали ім'я, адреса та дата народження особі, яка є зареєстрованим виборцем. Не перевірялося, чи справді люди підписали та направили форму", - зазначає видання.

Міністр визнав, що така система створює ризик махінацій. Водночас, як зазначає видання, лист міністра не вказує, що такі махінації мали місце у випадку референдуму щодо ратифікації Угоди про асоціацію Україна-ЄС.

Професор державного та адміністративного права Вім Вурманс заявив в інтерв'ю RTL, що такий підхід є надзвичайно вразливим.

"Якщо б хтось хотів це зробити, маніпуляції можливі", - сказав він.

Голландський депутат від опозиційної партії D66 Кейс Верхувен заявив, що шокований цією інформацією. "Я б хотів дізнатися про це заздалегідь та поставитися до цього серйозно. У зв'язку з цим виникає питання, чи були всі підписи реальними і чи дійсно референдум мав відбутися", - заявив Верхувен.

В іншій опозиційній партії CDA також розкритикували цю ситуацію. "Ми проти референдумів. Але якщо ви робите це в будь-якому випадку, важливо, щоб підписи були підтверджені тими, хто їх подає", - заявив депутат Мустафа Амауч.

Представник ініціаторів референдуму, групи Geen Peil Барт Нейман заявив, що збір підписів відбувався відповідно до правил.

Водночас, як зазначає видання, наразі немає можливості перевірити чинність підписів, оскільки вони знищені, тому результати є фінальними.

Як повідомляв Укрінформ, 6 квітня минулого року пройшов консультативний референдум щодо ратифікації Угоди про асоціацію Україна-ЄС.

Для того щоб розпочати референдум необхідно було зібрати на першому етапі 10 тисяч підписів, а на другому 300 тисяч підписів. За повідомленнями, було зібрано 427 тисяч підписів та призначено консультативний референдум.

Згідно із офіційними результатами, на референдумі "проти" ратифікації угоди Нідерландами проголосувало 61 % виборців (2 млн 509 тис. 395 виборців). "За" проголосувало 38, 21 % виборців (1 млн 571 тис. 874 виборці). Явка становила 32, 28 %.

Уряд країни виступив за пошук рішення, яке б давало можливість зняти висловлені під час кампанії "занепокоєння" виборців і при цьому ратифікувати документ. В середині грудня минулого року лідери Євросоюзу погодили запропоновані Нідерландами пропозиції щодо умов завершення ратифікації у країні Угоди про асоціацію Україна-ЄС. Наразі законопроект для ратифікації угоди передано в нідерландський парламент.

Фото: fd.nl

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-