Геращенко: Вимагаємо спростування заяви посла ФРН про вибори на Донбасі

Геращенко: Вимагаємо спростування заяви посла ФРН про вибори на Донбасі

Укрінформ
Перший заступник голови Верховної Ради Ірина Геращенко заявила, що жодних виборів на території незалежної України у присутності окупаційних військ бути не може.

Про це політик написала на своїй сторінці у Facebook, коментуючи заяву посла Німеччини в Україні Ернста Райхеля, що вибори на Донбасі можуть пройти і за присутності російських військ.

"Разом з колегами висловлюю обурення заявами посла Німеччини Ернста Райхеля, що вибори на Донбасі можуть пройти і за присутності російських військ. Вимагаємо пояснення і спростування!" - зазначила вона.

За словами Геращенко, висловлена послом позиція є недипломатичною і образливою для України і українців, вона зроблена в дні, коли Україна відспівує кращих своїх бійців, "що захищають в тому числі право посла сидіти в безпеці в Києві і роздавати інтерв'ю".

Вона також зазначила, що ця позиція іде врозріз з Мінськими угодами, їх першочерговим безпековим блоком, який вимагає негайного припинення вогню і виведення іноземних військ. "Німецьких військ на Донбасі немає, а от російські є, вони є іноземними, Україна - не Росія, і ці війська мають піти геть", - наголосила Геращенко.

Вона також підкреслила, що вибори на Донбасі мають проходити за стандартами ОДІР/ОБСЄ, "ці правила встановлює не посол, а саме ця організація, там є чітко виписані безпекові критерії". "І тому ЖОДНИХ виборів в незалежній Україні і на жодній території незалежної України в присутності окупаційних військ бути не може. Ці вибори можуть пройти тільки за українським законодавством, організовані відповідними українськими структурами, а не окупаційними чи кремлівськими, маріонетковими", - підкреслила Геращенко.

Перший заступник голови Верховної Ради також нагадала, що ці заяви йдуть врозріз з офіційною позицією Німеччини і канцлера Ангели Меркель.

"Це не перше некоректне, недипломатичне, публічне висловлювання посла, яке відверто підігрує окупанту, РФ, подібними заявами. І ми очікуємо жорсткої реакції українського МЗС на ці заяви. Та і німецького також. Можливо, варто Німеччині подумати про заміну посла, який викликав таке обурення серед ВСІХ політичних сил, що формують парламент незалежної України", - зазначила Геращенко.

Вона також принагідно звернулася до інших дипломатів, деякі з яких також іноді дозволяють давати поради Україні в недипломатичний спосіб (в соцмережах коментувати законопроекти, вимагати щось ухвалити чи не ухвалювати тощо). "Шановні колеги-дипломати! Ми щиро шануємо вашу роботу, вашу підтримку України, ваші поради. Але і від вас очікуємо чіткого розуміння: Україна - незалежна і суверенна держава, яка має повне право на самостійне визначення своєї внутрішньої і зовнішньої політики", - написала Геращенко.

Вона також запросила посла ФРН в Авдіївку, Красногорівку, Широкине, Мар'їнку, щоб він міг на власні очі "промоніторити" готовність Донбасу до виборів під обстрілами з російських "Градів". "Бо поки що далі тилового і безпечного Слов'янська (і то разом з міністром Штайнмаєром), посол не бував", - зазначила вона.

Водночас Геращенко подякувала тим представникам Німеччини, які, усвідомлюючи ризики закривати очі на агресію Росії, бували на Донбасі - Ребецці Хармс і Марілуізі Бекк, а також "тим великим німецьким політикам", які, підтримуючи Мінські угоди і вимагаючи від РФ припинити агресію, таким чином захищають і безпеку Європи. "Дякуємо за це пані канцлеру Ангелі Меркель, майбутньому президенту ФРН В. Штайнмаєру і колишньому президенту Європарламенту Мартіну Шульцу", - зазначила вона.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-