Туск має подивитись українцям у вічі - глава канцелярії прем'єра Польщі

Туск має подивитись українцям у вічі - глава канцелярії прем'єра Польщі

Укрінформ
Попередня польська влада, партія “Громадянська платформа” (РО) і її колишній лідер, екс-прем’єр-міністр РП Дональд Туск ще в 2008 році розпочали перехід від проукраїнської до проросійської політики. Відтак, екс-прем’єр, нинішній президент Європейської Ради Дональд Туск повинен це визнати перед українцями.

Про це в ефірі телеканалу tvp.info заявила у вівторок глава канцелярії польського прем'єра Беата Кемпа, коментуючи оприлюднення розсекреченого документу МЗС Польщі від 2008 року. 

“Ті документи багато говорять про те, яким був підхід тогочасної влади, насамперед, до політики щодо нашого східного сусіда. Добре зробив міністр Ващиковський, публікуючи цей лист… У цій ситуації треба українцям подивитися у вічі, і це повинен зробити Дональд Туск”, - заявила Кемпа.

На запитання ведучого, чи “ми (поляки. – Ред.) обманули Україну?”, глава канцелярії Ради міністрів РП відповіла: “Я вважаю, що так могло бути”.

Як повідомляло агентство, МЗС Польщі оприлюднило документ “Тези про політику РП щодо Росії й України”, підготовлений 4 березня 2008 року у Східному департаменті зовнішньополітичного відомства Польщі для тогочасного глави МЗС Радослава Сікорського, який міністр рекомендував для глави уряду. 

У ній пропонувалося польському уряду “пожвавити” діалог з Росією з огляду на економічні інтереси і спільність культурних та інтелектуальних інтересів Варшави і Москви, що є “великою політичною цінністю для Польщі". У документі зазначалося, що для Заходу Росія є важливим союзником у боротьбі з ісламським тероризмом, а також "великим сховищем ресурсів, які можуть значно економічно підтримати західний світ".

У документі також пропонувалося використовувати "реалістичний" і "дружньо-критичний" підхід щодо України.

Коментуючи оприлюднення цього документа, нинішній глава МЗС Польщі заявив, що ця робота стала "початком відходу від проукраїнської політики на користь проросійської".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-