У Польщі розсекретили документ про перехід на проросійський курс

У Польщі розсекретили документ про перехід на проросійський курс

Укрінформ
Глава польського МЗС Вітольд Ващиковський розповів про підписання у 2008 році секретного документа про перехід країни до проросійського курсу

Про це повідомляє польське агентство PAP.

Цей документ у березні 2008 року підписав голова департаменту східної політики МЗС Польщі Ярослав Браткевич. Документ датований 4 березня 2008 року і називається "Тези про політику Польщі щодо Росії і України". Доступ до нього в 2008 році мали тільки чотири людини, серед яких був Радослав Сікорський, який обіймав на той момент пост міністра закордонних справ.

"Якщо не торкатися величезних економічних інтересів Польщі в Росії, які стосуються не тільки енергетики, що відіграє важливу роль у відносинах Польщі з Росією та Європою, а також взаємних культурних та інтелектуальних інтересів, варто звернути увагу, що жвавий діалог з Росією є великою політичною цінністю для Польщі", - йдеться в тексті.

Автори документа відзначили, що для Заходу Росія є важливим союзником у боротьбі з ісламським тероризмом, а також "великим сховищем ресурсів, які можуть значно економічно підтримати західний світ".

У документі також пропонується використовувати "реалістичний" і "дружньо-критичний" підхід щодо України.

Ващиковський заявив, що ця робота стала "початком відходу від проукраїнської політики (Польщі, - ред.) на користь проросійської".

"Автори не мали ілюзій щодо успіху, але вирішили, що проросійський (напрямок, - ред.) буде певного роду інструментом, трюком по відношенню до Заходу. Таким чином хотіли поліпшити репутацію на Заході", - цитує польське агентство Ващиковського.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-