Ткаченко про День Європи 9 травня : Це повернення до європейських традицій

Ткаченко про День Європи 9 травня : Це повернення до європейських традицій

Єдині новини
Укрінформ
Святкування Дня Європи 9 травня, а Дня пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 8 травня свідчать про розрив із російським "побєдоносієм" та повернення до європейських традицій відзначення цих дат.

На цьому наголосив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко в ефірі телемарафону "Єдині новини", передає Укрінформ.

Відео: телемарафон "Єдині новини"

"Сьогодні вийшло зранку звернення Президента про те, що він подав до Верховної Ради законопроєкт щодо відзначення 8-го числа Дня примирення, пам'яті, перемоги (Дня пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні - ред.). Водночас 9-те число - це повернення до європейської традиції. Зокрема, перенесення з 20-го на 9-те число (Дня Європи - ред.) є достойною відповіддю, що свідчить про те, що ми повертаємося до європейських традицій відзначення цих пам'ятних дат. 9 травня фактично привласнила собі росія з усім цим "побєдоносієм", тому я думаю, що трек триматися європейських традицій - абсолютно адекватна відповідь на виклики, що існують", - сказав Ткаченко.

Він підкреслив, що Берлін взяли 8 травня, святкування Дня перемоги розпочалося не з 1945 року, а у 1960-1970 роках, "коли ті, хто здобував перемогу помирали, тому потрібно було закріпити в головах радянських людей значення перемоги саме радянського союзу".

"Надалі росія робила все можливе, щоб укарбувати у головах людей на пострадянському просторі тезу "ми можем повторіть" завдяки безсмертним полкам тощо. Що таке "можем повторіть" - ми вже знаємо. А безсмертні полки, якщо є бажання проводити їх надалі, нехай роблять у себе", - сказав міністр.

Читайте також: Сьогодні відзначається День пам’яті та примирення

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський підписав указ №266/2023, згідно з яким 9 травня Україна тепер відзначатиме День Європи. Раніше в Україні День Європи святкували щороку у третю суботу травня, яка цьогоріч припадає на 20 число.

Президент також подав до Верховної Ради законопроєкт про встановлення 8 травня Дня пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-