Корисні властивості горобини звичайної та чорноплідної. Інфографіка

Корисні властивості горобини звичайної та чорноплідної. Інфографіка

Укрінформ

Плоди горобини звичайної та чорноплідної приймають при авітамінозі, для нормалізації кров’яного тиску, а також для боротьбі з багатьма іншими хворобами.

Укрінформ зібрав для вас інформацію про корисні властивості горобини звичайної та чорноплідної.

Горобина звичайна — дерево родини Розових, заввишки 3-20 м. Листки зверху — матово-зелені, знизу — сизі. Квітки білі. Плоди кулясті, яскраво-червоні або жовтувато-червоні. Цвіте у травні, плоди достигають у вересні. Поширена майже по всій Україні. Плоди збирають до настання приморозків.

Основні діючі речовини. Плоди горобини — полівітамінна сировина. Вони містять фенольні сполуки (катехіни, антоціани, флавоноли), каротин, фолієву кислоту, вітаміни С (40-100 мг %), В1 В2, Р, К, Е, органічні кислоти (яблучна, винна, янтарна, щавлева, сорбінова, парасорбінова), цукри, спирт сорбіт, пектинові й дубильні речовини, мінеральні солі тощо. В листках знайдено значну кількість вітаміну С (200-220 мг %), каротиноїди й фенольні сполуки, а у квітках — кверцетин3-глюкозид і кверцетин-3-софорозид.

З лікувальною метою використовують зрілі плоди. В народній медицині використовують квітки, листя та кору.

Споживають плоди у свіжому та сушеному вигляді, у вигляді соків, відварів, настойок, сиропу, вітамінних чаїв.

Корисні та лікувальні властивості

Плоди горобини використовують:

  • як полівітамінний засіб при гіпо- та авітамінозах;
  • вони мають в'яжучу, послаблювальну, сечогінну, жовчогінну, потогінну, репаративну, кровоспинну та капіляро-зміцнювальну дію;
  • зменшують кількість холестерину в крові й жирів у печінці, що робить їх корисними при ожирінні.

Настій, відвар, сік плодів вживають при розладах травлення, гепатиті, гепатохолециститі, при каменях у нирках і сечовому міхурі, при атонії товстої й тонкої кишок, при дизентерії, геморої, маткових кровотечах.

Свіжі плоди горобини корисно вживати при атеросклерозі, гіпертонії та нирковокам'яній хворобі.

Крім того:

настій молодих гілок вживають при туберкульозі шкіри;

чай з листя при нирковокам'яній і жовчнокам'яній хворобах, а також при інших хворобах печінки.

відвар кори — на початковій стадії атеросклерозу судин і при склерозі судин головного мозку.

Препарати з квіток рослини мають сечогінні та послаблювальні властивості.

Протипоказання. не можна вживати плоди при тромбофлебіті й схильності до нього, а також при індивідуальній непереносності біологічно активних речовин, що містяться у них.

Горобина чорноплідна

Горобина чорноплідна (аронія чорноплідна) — листопадний густий кущ, рідше дерево родини Розових, до 4 м заввишки. Листки зверху темно-зелені, знизу — світліші. Квітки білі або рожеві. Плоди — кулясті, чорні, соковиті. Цвіте у травні — червні. Плоди достигають у серпні — вересні. Збирають у вересні — жовтні. Походить з Північної Америки. На території України вирощують як плодову, лікарську й декоративну рослину.

Основні діючі речовини: плоди містять фенольні сполуки (флавоноїди і фенолокислоти), пектинові речовини, цукри, фенолкарбонові кислоти, фолієву кислоту, рибофлавін, нікотинову кислоту, токоферол, аскорбінову кислоту та мікроелементи (йод 100 г, молібден, марганець, мідь, бор, кобальт тощо).

Споживають у свіжому або сушеному вигляді. Роблять соки, відвари.

Корисні та лікувальні властивості. Рослина має гіпотензивні, спазмолітичні, протизапальні, капіляро-зміцнювальні, сечогінні й жовчогінні властивості.

Плоди або сік з них застосовують у комплексній терапії при гіпо- та авітамінозах, геморагічних діатезах, кровотечах різного походження, початкових стадіях артеріальної гіпертензії, тиреотоксикозу, атеросклерозу.

Ефективна горобина чорноплідна при цукровому діабеті, гломерулонефриті, променевих ураженнях і алергічних станах, при порушеннях, зумовлених застосуванням антикоагулянтів.

Листя горобини містить речовини, які мають здатність поліпшувати роботу печінки, сприяти утворенню й відтоку жовчі.

Речовини плодів входять до складу препарату Аромелін та мазі з аронієвою олією, яка виявляє ранозагоювальну і адсорбівну дію.

Протипоказання. виразкова хвороба шлунка й дванадцятипалої кишки, гіперацидний гастрит та тромбози, тромбофлебіти, підвищена здатність крові до зсідання, виражена артеріальна гіпотензія, індивідуальна непереносність.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-