Політв'язні Кремля, які оголосили голодування. Інфографіка

Політв'язні Кремля, які оголосили голодування. Інфографіка

Укрінформ
В анексованому Криму та Росії утримують близько 70 українських політв'язнів, троє з яких розпочали голодування.

Володимир Балух - український активіст, якого співробітники ФСБ затримали 8 грудня після обшуку в його будинку. 12 грудня Раздольненський районний «суд» Криму обрав для нього запобіжний захід у вигляді утримання під варту терміном на 30 діб. Балуха звинувачують у «незаконному зберіганні зброї, його основних частин, боєприпасів" (ст. 222 ч.1 КК РФ). Кримська правозахисна група заявила про явне політичне переслідування українського активіста, а на думку правозахисників, чоловік став жертвою репресій за свою проукраїнську позицію - через прапор України на подвір'ї свого будинку.

У серпні 2017 року українського активіста засудили до 3 років і 7 місяців колонії загального режиму, а також призначили штраф. Проте під час розгляду апеляційної скарги вирок скасували і відправили справу на повторний розгляд. Однак вже у січні 2018 року суд ухвалив такий самий вирок – Балуха знову засудили до 3 років і 7 місяців колонії-поселення за звинуваченням у нібито незаконному зберіганні боєприпасів. Пізніше суд скоротив вирок на два місяці, виключивши з обвинувачення пункт про придбання боєприпасів.

19 березня Балух оголосив безстрокове голодування тому що не згоден із судовими переслідуваннями.

5 липня так званий «суд» Криму присудив активісту Балуху 3 роки позбавлення волі із відбуванням покарання у виправній колонії загального режиму. «Суд» визнав його винним за ч. 2 ст. 321 КК РФ (дезорганізація діяльності установи, що забезпечує ізоляцію від суспільства). За сукупністю із попередніми кримінальними справами - це 5 років позбавлення волі з відбуванням покарання у виправній колонії загального режиму і штраф у 10 тис. рублів (близько 4 600 гривень).

13 липня так званий Залізничний районний «суд» Сімферополя відмовив українському активісту Володимиру Балуху в умовно-дострокову звільненні за першим вироком, яким його позбавили волі на 3 роки і 4 місяці.

На сьогоднішній день український політв’язень голодує вже 120 днів. Адвокат Ольга Дінзе наголошувала, що український активіст за час голодування втратив 30 кг ваги. Сам ув’язнений неодноразово повідомляв про знущання над ним в Сімферопольському СІЗО.

Олег Сенцов - український кінорежисер, сценарист, найбільш відомий глядачеві завдяки фільму «Гамер» (2012). Картина брала участь у фестивалі авторського кіно в Роттердамі, у конкурсній програмі МКФ GoEas у німецькому Вісбадені, а також демонструвалася на Київському МКФ «Молодість» та мінському фестивалі «Листопад». Свій другий фільм «Носоріг» Сенцов так і не встиг відзняти - в Україні почалась Революця Гідності. Режисер був активним учасником «Автомайдану».

11 травня 2014 року Олега Сенцова затримала у Криму Федеральна служба безпеки Російської Федерації. Пізніше його перевезли до Москви, у слідчий ізолятор у Лефортово. Кінорежисера звинуватили у тероризмі та незаконному зберіганні зброї. У матеріалах сфабрикованої справи він називався організатором диверсійно-терористичної групи.

У серпні 2015 року Сенцова засуджено до 20 років позбавлення волі з відбуванням у колонії суворого режиму. У лютому 2016 його етапували до Якутії, а з листопада 2017 Олег Сенцов перебуває у виправній колонії «Білий ведмідь» в місті Лабитнангі (Ямало-Ненецький автономний округ).

Сенцов 14 травня оголосив безстрокове голодування з вимогою звільнення всіх українських політв'язнів у РФ. На сьогоднішній день український політв’язень Олег Сенцов голодує вже 66 день.

Емір-Усеїн Куку – кримський правозахисник, член Кримської контактної групи з прав людини. До арешту активно займався правозахисною діяльністю, надавав правову допомогу населенню і повідомляв про випадки політично мотивованих насильницьких зникнень у Криму.

Куку був затриманий 11 лютого 2016 року після обшуку в його будинку. Він є фігурантом так званої «справи Хізб ут-Тахрір». На правозахисника заведено кримінальну справу за фактом нібито участі в діяльності терористичної організації «Хізб ут-Тахрір» забороненої в Росії.

Спочатку справа Куку розглядалася на виїзних засіданнях у Сімферополі. Проте у грудні 2017 року його було етаповано із Криму до Ростову-на-Дону. 12 лютого 2018 року суд обрав для Емір-Усеїна Куку запобіжний захід у вигляді арешту до 8 квітня. На даний час судовий процес триває, а кримський політв’язень знаходиться в СІЗО в Ростовській області.

26 червня Емір-Усеїн Куку оголосив голодування. На сьогоднішній день український політв’язень голодує 23 дні. За словами адвоката Едема Семедляєва, станом на 11 липня Куку схуд на 9 кілограмів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-