Великдень на порозі, сестрички

Великдень на порозі, сестрички "кіборга" і тріумф українців на ринзі – фото тижня

Фото
Укрінформ
Події семи днів, що минули, - в об'єктивах камер фотокореспондентів Укрінформу.

Великдень: готовність №1

Протягом тижня українці активно готувалися до Великодня. Своєрідною "репетицією" святкування стала Вербна неділя, яка припадає за сім днів до одного з найбільших християнських свят. Сотні вірян з гілками верби вишиковувалися біля храмів різних українських міст, сіл та містечок. У будні ж випікали паски, створювали писанки та крашанки.

Готували Великоднє свято і для захисників України. Зокрема, в рамках акції "Великдень для героїв" відомі українці разом зі співробітниками Музею Революції гідності, родинами героїв Небесної сотні і ветеранами АТО приготували та передали воїнам-захисникам паски й писанки. А у середу, 12 квітня, патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет освятив тисячу великодніх пасок та 5 тисяч крашанок, які відправили на Донбас для українських військовослужбовців.

Також всі охочі мали змогу поблукати серед писанок-мальованок, представлених у рамках Всеукраїнського фестивалю писанок, у пошуках найоригінальнішої. А вибрати є з чого – тільки на Софійській площі організатори розмістили 374 роботи майстрів. Водночас на Михайлівській площі "виросло" місто дитячих розваг: 111 писанок-мальованок, виконаних наймолодшими учасниками фестивалю, Великодній тунель бажань.

Особливі дні

Цього тижня сотні українських пластунів склали свою першу присягу – так само, як 105 років тому, 12 квітня, зробили це перші пластові гуртки. Свята відбулися не лише у Центральній та на Західній Україні, де діють найбільші осередки Пласту – національної скаутської організації України, - а й на Сході, у Харкові. Там учасники заходу з військовим оркестром пройшли від пам’ятника Тарасу Шевченку до історичного центру міста – площі Конституції, - де співали українських пісень та гімн пластунів, пов'язали хустки малим скаутам.

У Верховній Раді з нагоди річниці відкрили експозицію "Тиждень Пласту - українського скаутингу". Тож у вівторок, 11 квітня, кулуарами поруч із депутатами прогулювалися і юні пластуни.

Україна традиційно долучилася до відзначення Міжнародного дня ромів – свята ромської культури, історії та національної ідентичності. Цей день – один із способів подолання стереотипів, можливість укотре нагадати про важливість недопущення дискримінації за національною ознакою.

Нагорода для героя-співака

У понеділок, 10 квітня, Президент Петро Порошенко вручив "Зірку Героя" батькам загиблого на Донбасі добровольця, соліста Паризької опери Василя Сліпака.

Цією нагородою Василь був посмертно відзначений "за виняткову мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння українському народові".

Три сестри "кіборга"

У Житомирі мама загиблого бійця АТО народила трійню. Дівчаток, які з'явилися на світ на півтора місяця раніше, назвали Даша, Маша і Саша.

Народити за допомогою штучного запліднення 48-річна Лілія та 51-річний Андрій Ільницькі наважились після того, як у 2014 році втратили єдиного сина - десантника 95-ї бригади Дмитра. Юнака було поранено у день його 24-річчя в селищі Піски під Донецьким аеропортом. Помер "кіборг" наступного дня у лікарні Красноармійська, так і не отямившись.

Євробачення: динамічна сцена та чотирилапі охоронці

У вівторок, 11 квітня, журналістам показали головну арену пісенного конкурсу "Євробачення-2017". Важить вона 30 тонн, має 14 метрів заввишки та 70 метрів завширшки. Уже встановлено всі відеоелементи, розпочато програмування світла, необхідного для шоу, завершується робота над встановленням трибун для глядачів, розрахованих на 7 тисяч осіб.

Тим часом під Києвом активно готуються до охорони порядку під час Євробачення-2017 хвостаті "нюхачі" з усієї України. Серед них – чотирилапі правоохоронці, які пройшли службу в зоні АТО. Собак тренують на пошук вибухівки, зброї, наркотичних речовин і забороняють голосно гавкати, щоб не підірвати звуком шумову гранату. Після відпрацювання навичок є час і для гри – в особливій "пошані" тут м’ячики.

Рекордна авіація

Невеликий, та сильний: легкий літак Ан-2-100 підняв рекордний для свого класу вантаж вагою 3202 кг на висоту 2700 м. Натомість максимальне комерційне навантаження рекордсмена удвічі менше – 1500 кг. Політ сучасної модифікації Ан-2, який досі залишається найбільшим у світі одномоторним біпланом, відбувся на льотно-випробувальній базі ДП "Антонов" у вівторок, 11 квітня. Повідомлення про спробу встановлення рекорду передано до Міжнародної федерації авіаційного спорту.

Наступного після рекордного для української авіації дня додому повернулися військові авіатори, які пройшли випробування Арктикою. Протягом чотирьох тижнів 22 українські військовослужбовці Повітряних сил ЗСУ в екстремальних кліматичних умовах виконували завдання спільної українсько-данської операції "Північний сокіл-2017" з перевезення пального на острові Гренландія.

Працювали за температури до -50 градусів за Цельсієм та швидкості вітру до 15-20 метрів на секунду, а також за відсутності наземних радіотехнічних засобів навігації і запасних аеродромів. За час операції літаком Іл-76МД було перевезено понад 700 тисяч літрів палива та близько 43 тонн супутніх вантажів з авіабази ВПС США "Туле" на данську полярну станцію "Норд" на острові Гренландія. Це вже дев'ята успішно проведена спільна місія України та Данії.

Тиждень спортивний

Збірна України з футзалу у матчі 3-го туру основного раунду відбору чемпіонату Європи-2018 проти збірної Хорватії отримала перемогу з рахунком 2:1 і стала учасником фінальної частини змагань у Словенії. Переможний гол у ворота хорватів на 37-й хвилині забив Володимир Разуванов, який після вдалої контратаки отримав передачу від Коваля і одразу пробив її у ворота суперника.

Переможним для українців став і великий вечір боксу в американському місті Оксон-Гілл за участю Василя Ломаченка, Олександра Усика та Олександра Гвоздика. Так, Ломаченко здобув дострокову перемогу над американцем Джейсоном Сосою, Усик за очками здолав ще одного представника США - Майкла Гантера, - а Гвоздик нокаутував кубинця Юнієскі Гонсалеса.

На Луганщині тим часом змагалися юні грації, а у столиці пауерліфтери-професіонали та аматори демонстрували неабияку силу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-