Кремль вважає Сущенка

Кремль вважає Сущенка "депозитом для обміну" - Der Spiegel

Оновлюється
Укрінформ
Попри масові протести світових офіційних та неурядових організацій, послів, міністрів, громадських діячів та журналістів, Москва не квапиться знімати штучні звинувачення у шпигунстві з незаконно заарештованого власкора Укрінформу у Франції Романа Сущенка.

ФСБ проводить «слідчі дії» з журналістом, адвокат Романа Сущенка Марк Фейгін майже щодня скаржиться на проблеми у спілкуванні з підзахисним, які створює російська влада.

Українського консула до Сущенка в СІЗО «Лефортово» допустили лише 10 жовтня – на десятий день незаконного ув’язнення.  Вже зрозуміло, що консул не зможе потрапити на судові засідання стосовно затриманого ФСБ українського журналіста, бо суди за такими звинуваченнями у РФ проходять у закритому режимі.

На Романа Сущенка постійно чиниться психологічний тиск, проте провини він не визнає. 

Інформацію про попередній розвиток подій читайте тут.

Справа Сущенка: розмову про експертизи ФСБ перенесли - адвокат

28.10.2016 19:38

Адвокат неправомірно затриманого в Москві журналіста Укрінформу Романа Сущенка Марк Фейгін розповів про те, як його і його підопічного знайомили в Слідчому управлінні ФСБ з висновками експертизи.

Про це адвокат повідомив в ексклюзивному інтерв'ю кореспонденту Укрінформу.

"Зараз їду з цієї зустрічі. Істотною новою інформацією поділитися не можу. Ми з Романом писали клопотання щодо різних аспектів самої експертизи. Суто процесуальні деталі. Наше спілкування із цього приводу заздалегідь перенесено на понеділок, але ще можливі уточнення", - сказав Фейгін.

Він нагадав, що в понеділок планує бути в Києві, де саме обговорюватиме питання, пов'язані зі справою Сущенка. Тому адвокат не виключає, що в зустрічі у понеділок у Слідчому управлінні ФСБ з приводу експертизи братиме участь його колега.

Раніше повідомлялося, що захисникові під час проведення експертиз, призначених слідством, заборонили скористатися послугами фахівців.

Кремль вважає Сущенка "депозитом для обміну" - Der Spiegel

27.10.2016 21:37

Український журналіст Роман Сущенко, кинутий в катівні на підставі плутаних звинувачень, є цінністю для Кремля.

Про це пише московський кореспондент німецького тижневика Der Spiegel Христина Хебель у статті в четвер.

"В Україні в місцях позбавлення волі досі сидять майже 150 російських солдатів і офіцерів розвідки, так що журналіст є важливим депозитом для обміну", - пише Хебель.

Автор пише, що минуло майже чотири тижні з тих пір, як Роман Сущенко "втратив контроль над своїм життям". Його утримують в сумновідомій московській в'язниці, "звинувачення проти нього заплутані".

Далі вона нагадує відомі всім факти затримання, у тому числі те, що стаття, яку інкримінують українському журналісту, передбачає максимально 20 років позбавлення волі і те, що як раз в четвер московський суд відхилив апеляцію захисту.

У статті наводиться думка Крістіана Міхр, керуючого директора "Репортерів без кордонів", про те, що звинувачення в шпигунстві "абсурдні", а затримання проведено з грубими порушеннями міжнародного права.

Також видання цитує генерального директора Укрінформу (агентства, де працює Сущенко) Олександра Харченка, який називає арешт спробою залякування і психологічного тиску на українських журналістів. Він ставить арешт свого працівника в один ряд з іншими процесами проти українців в Росії, таких як Савченко, Сенцов та інші. Харченко називає їх "українськими заручниками", які будуть використовуватися Росією в конфлікті з Україною проти неї.

Хебель підкреслює, що арешт журналіста викликає запитання, не в останню чергу тому, що російська влада виголошує суперечливі заяви. Не дає підстав сподіватися на прозоре розслідування і те, що з причини наявності у справі "державної таємниці" процес буде закритий і навіть адвокат Марк Фейгін не зможе розповісти про всі деталі громадськості.

"Так що багато чого залишається невідомим і не може бути перевірено: роль російського друга Сущенка, який, як передбачається, співпрацював з ФСБ; інформація, яку нібито мав збирати журналіст", - пише Хебель.

У близьких до Кремля ЗМІ назвали Сущенка "українським шпигуном" ще до того, як проти нього було розпочато процес, зауважує вона.

Міністерство закордонних справ у Берліні вимагає "прозорою та належної правової процедури", за якої звинувачення будуть швидко з'ясовані. Але адвокат Сущенка Фейгін вважає, що кінець процесу і так вже відомий: "Романа Сущенка засудять до тюремного ув'язнення, а потім обміняють", - вважає він, згадуючи іншу свою підзахисну, Надію Савченко.

Утримання Сущенка за гратами доводить, що в Росії немає правосуддя - МЗС

27.10.2016 18:36

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв'язку з рішенням Московського міського суду відхилити апеляційну скаргу адвоката незаконно утримуваного в Росії журналіста Укрінформу Романа Сущенка на попереднє рішення Лефортовського райсуду  про обрання йому запобіжного заходу у вигляді взяття під варту.

Про це йдеться у коментарі МЗС України.

"Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв’язку з рішенням Московського міського суду відхилити апеляційну скаргу адвоката незаконно утримуваного в Росії громадянина України Романа Сущенка на попереднє рішення Лефортовського районного суду м. Москва від 1 жовтня 2016 року про обрання до нашого співвітчизника запобіжного заходу у вигляді взяття під варту", - наголосили у міністерстві.

В МЗС наголосили, що безпідставне утримання журналіста національного інформаційного агентства України під вартою в Російській Федерації за політично вмотивованим та надуманим обвинуваченням у "шпигунстві" стало черговим гучним доказом відсутності в цій країні системи правосуддя та забезпечення права на справедливий суд.

"Окреме обурення викликає факт недопуску до зали суду під час "розгляду справи" консульської посадової особи України. Це є ще одним свідченням упередженості та заангажованості російського суду", - підкреслили у зовнішньополітичному відомстві.

МЗС вимагає від російської сторони негайно звільнити Сущенка та інших громадян України, які стали заручниками агресивної політики РФ, та забезпечити їхнє повернення в Україну.

Захист просив відправити Сущенка під домашній арешт – Фейгін

27.10.2016 15:52

Сторона захисту просила суд змінити журналісту Укрінформу Роману Сущенку запобіжний захід на домашній арешт замість тримання у СІЗО "Лефортово".

Про це адвокат Марк Фейгін заявив журналістам у Мосміськсуді, повідомляє УНІАН.

"Ми вважаємо, що запобіжний захід у вигляді домашнього арешту був б розумним і гуманним, який міг би забезпечити хід попереднього слідства", - сказав він.

За словами Фейгіна, Сущенко міг би жити у своїх родичів, до яких приїхав.

Адвокат закликав журналістську спільноту заступитися за Сущенка, позаяк кожен із журналістів може опинитися "шпигуном і ким завгодно за російським законодавством".

Фейгін назвав звинувачення надуманими і політично мотивованими: "Сторона захисту обмежена у можливості інформування, оскільки справа містить державну таємницю, але можу сказати, що у справі Романа Сущенка, оскільки він не визнає свою провину, немає достатньо доказів його провини з точки зору захисту".

"Що стосується запобіжного заходу – ми вказували на порушення процесуального характеру під час затримання Сущенка, у позбавленні його права на спілкування та консульську підтримку", - додав він.

Фейгін зазначив, що суду було викладено, що Сущенко проживав весь час у Франції, що у нього є неповнолітня дитина, і що він – єдиний годувальник у сім'ї.

Адвокат наголосив, що суд не бере до уваги доводи захисту, і це відкриває можливість звернення до європейських інстанцій, зокрема Європейського суду з прав людини.

Роман Сущенко в залі московського міськсуду

27.10.2016 15:07

Журналіст Роман Цимбалюк розмістив коротке відео із зали суду у своєму Фейсбуці.

Шансів на виправдання Сущенка немає, слід думати про обмін - Фейгін

27.10.2016 14:34

Адвокат журналіста Укрінформу Романа Сущенка Марк Фейгін напередодні поїздки до Києва заявив, що сподівання на звільнення його підзахисного - лише в обміні.

Про це адвокат сказав в ексклюзивному коментарі кореспондентові Укрінформу.

"Говоритимемо чесно. У "справі Сущенка", як і в інших справах українських політв'язнів, шансів на виправдання немає. Зараз єдино можлива перспектива його звільнення - обмін. На кого? На кого з тих, хто зараз затриманий в Україні і якось цікавить Кремль", - сказав Фейгін.

На початку наступного тижня адвокат буде в Києві, де проведе ділові зустрічі, у тому числі, спілкуватиметься зі ЗМІ. 

"Роману Сущенку зараз потрібна підтримка колег, журналістів. Не вперше говорю про це. Сподіваюся, буду почутий і зрозумілий", - підкреслив адвокат.

МЗС висловило протест на рішення моссуду щодо Сущенка

27.10.2016 13:35

Міністерство закордонних справ України висловило протест у зв'язку з рішенням московського суду відхилити апеляцію на арешт журналіста Укрінформу Романа Сущенка.

Про це написала у своєму Твіттері речниця МЗС України Мар'яна Беца.

"Сущенко має бути звільнений. Росія цинічно використовує наших громадян у своїх політичних цілях. Висловлюємо протест і закликаємо міжнародну спільноту посилити тиск на РФ для звільнення всіх українських політв'язнів в Росії", - зазначила вона.

У Сущенка вичерпався ліміт на посилки в жовтні - адвокат

27.10.2016 13:34

У незаконно арештованого в РФ журналіста Укрінформу Романа Сущенка вже вичерпався ліміт посилок на жовтень. Про це в ефірі телеканалу "112 Україна" заявив адвокат журналіста Марк Фейгін.

"Весь ліміт передач на жовтень у нього (Сущенка - Ред.) вичерпаний. У нього 30 кілограмів передач. В нього є теплий одяг, спортивний костюм, їжі дуже багато. Він говорить, що все в порядку", - сказав Фейгін.

Московський суд відхилив апеляцію на арешт Романа Сущенка

27.10.2016 12:27 

Сумну новину у Фейсбуці повідомив журналіст Роман Цимбалюк. "Кореспондент Укрінформу Роман Сущенко. Мосміськсуд, апеляція на арешт відхилена", - повідомляє він.

Це у Твіттері підтвердив і адвокат Сущенка Марк Фейгін: "Скаргу на арешт відхилили. Сущенка залишили під вартою".

Мосміськсуд розгляне скаргу на арешт Сущенка

27.10.2016 09:31

У московському міському суді в четвер о 10.10 розпочнеться засідання, на якому розглянуть апеляцію на арешт журналіста Укрінформу Романа Сущенка.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Як повідомляв раніше адвокат українського журналіста Марк Фейгін, засідання Мосміськсуду з розгляду апеляційної скарги захисту щодо запобіжного заходу Романа Сущенка відбудеться в залі 327. Засідання буде закритим, оскільки ФСБ вбачає у справі державну таємницю.

Однак при цьому в четвер розглядатиметься не питання "за суттю обвинувачення", а суто процесуальні питання, порушення, що мали місце при затриманні та призначенні тримання під вартою. Захист намагатиметься змінити запобіжний захід з тримання під вартою в Лефортово на інший, наприклад, домашній арешт.

Фейгін розповів, як буде оскаржувати рішення про утримання Сущенка під вартою

27.10.2016 01:50

Адвокат неправомірно затриманого в Москві кореспондента Укрінформу Романа Сущенко Марк Фейгін розкрив деякі подробиці судового засідання, яке відбудеться в четвер.

Про це він розповів в ексклюзиві Укрінформу.

«Буде розглядатися апеляційна скарга про запобіжний захід. Хочу підкреслити, що в четвер буде розбиратися не питання по суті обвинувачення, а суто процесуальні питання, порушення, що мали місце при затриманні та призначення утримання під вартою», – говорить Фейгін.

Зокрема, за його словами, не було достатньої консульської підтримки; є сумніви в обґрунтованості затримання, оскільки наслідком не представлено достатньо даних, що підтверджують вчинення інкримінованих дій; схоже на те, що не дотримані передбачені КПК тимчасові норми щодо затримання, доставки в приміщення органів і складання протоколу.

«За законом з моменту доставлення до моменту складання протоколу має пройти не більше трьох годин. І в папері зазначено, що Сущенко був доставлений о 19:40, а протокол складено в 21:45. Однак є й інші свідчення, що він був затриманий у 17:40 і доставлений у слідчий комітет через нетривалий час. Тобто є обґрунтована підозра у грубому порушенні, тому що КПК невблаганний: три години на складання протоколу і не більше! Інакше з'являються питання, а що так довго робили ті, хто затримували. Може бути, що фальсифікували докази?» - запитує адвокат. При цьому, за його словами, з самого початку у Романа Сущенка відібрали годинник, так що він не міг контролювати те, що відбувається в часі. У Росії це, виявляється, поширена практика.

Фейгін нагадав, що у Романа Сущенко є в Москві родич, двоюрідний брат. Тому є гіпотетична можливість змінити запобіжний захід на домашній арешт: «Нам буде непросто домогтися такого рішення, оскільки інкримінується важка стаття. Але ми будемо працювати, надаючи свідчення здійснених порушень».

У четвер Сущенка відвідає український консул

27.10.2016 00:54

Марк Фейгін, адвокат неправомірно затриманого в Москві кореспондента Укрінформу Романа Сущенко, повідомив, що в четвер його підзахисного відвідає радник з консульських питань Посольства України в Москві Брескаленко Геннадій.

Про це адвокат заявив Укрінформу.

«У четвер Романа Володимировича відвідає український консул Геннадій Семенович Брескаленко. Він має право на це відвідування і реалізує його», – розповів Фейгін.

Він також нагадав, що на оскарження тримання під вартою як «запобіжного заходу» на судовому засіданні в четвер серед найважливіших аргументів буде і той, що в перші години і навіть дні затримання Роман Сущенко, як іноземний журналіст, акредитований кореспондент-міжнародник, був позбавлений необхідної консульської підтримки.

Адвокату Сущенка заборонили залучити фахівців до аналізу експертизи

27.10.2016 00:06

Адвокат неправомірно затриманого в Москві кореспондента Укрінформу Романа Сущенко Марк Фейгін повідомив, що йому заборонили скористатися послугами фахівців при проведенні експертиз, призначених слідством.

Про це він розповів в ексклюзиві Укрінформу.

«Експертизи, очевидно, будуть в п'ятницю. Є ухвала про призначення комплексної експертизи. У неї, як я розумію, увійдуть фоноскопічна і ряд інших. Згідно ч. 3 ст. 51 КПК РФ я як адвокат подав клопотання про право скористатися послугами фахівців. Мені було відмовлено», – говорить Фейгін.

Він додав, що буде оскаржувати це рішення, оскільки КПК повністю гарантує йому вказане право. «Надзвичайно дивне рішення - абсолютно безпідставну відмову в клопотанні. Абсурд. Адже я не можу бути фахівцем у всіх сферах, в яких будуть призначені експертизи», - резюмує адвокат.

Сущенка в Лефортово перевели до іншої камери - адвокат

26.10.2016 23:35

Марк Фейгін, адвокат неправомірно затриманого в Москві кореспондента Укрінформу Романа Сущенка, описав нинішні умови утримання його підзахисного.

Про це він сказав в ексклюзиві Укрінформу.

«Роману з його сусідом хізб-ут-тахрировцем перевели в іншу камеру. Така ж, як попередня, може, трохи брудніша. Коли сильний вітер, кватирку вони зовсім закривають. Опалення включене. Телевізор, холодильник «переїхали» разом з ними. У Романа є все необхідне, побутові речі, одяг. Пуховик йому привезли (в Москві зараз похолодало). У нього є прогулянки на свіжому повітрі, по даху. З харчуванням нормально. Марк Гальперін передав 20 книг. Сущенко багато читає», – розповів Фейгін.

За словами адвоката, оперативники з його підзахисним не розмовляли. Марк Фейгін сподівається, що Романа Сущенко доставлять на засідання суду в четвер особисто: «Я буду наполягати на протокольній зйомці. Журналісти повинні мати можливість побачити арештованого. Переконатися, що він в нормальному стані, психічному, фізичному, що не застосовуються тортури... до Речі, вчора Романа Володимировича відвідувала Зоя Свєтова, вони досить довго говорили».

Як вважає сам адвокат, Сущенко в нормальному стані і готовий до боротьби в непростому судовому процесі.

В ЄС не довіряють звинуваченням Росії на адресу Сущенка - Мінгареллі

25.10.2016 11:34

Європейський Союз вкотре засудив затримання у Росії кореспондента Укрінформу Романа Сущенка.

Про це сказав у вівторок, виступаючи на міжнародній конференції «Безпека журналістів в Україні. Припинення безкарності» голова представництва ЄС в Україні Хюг Мінгареллі.

«Ми засуджуємо затримання кореспондента Укрінформу Романа Сущенка в Москві, якого обвинувачують у шпигунстві. Ми не довіряємо цим звинуваченням», - сказав Мінгареллі.

Він також зауважив, що Європейський Союз схвильований випадками застосування сили проти ЗМІ у Криму. Голова представництва ЄС в Україні звернувся до підконтрольної Росії влади Криму з вимогою припинити тиск на сімох українських журналістів, на яких там заведено справи.

Французька письменниця закликає журналістів боротися за звільнення Сущенка

25.10.2016 11:26

Французька письменниця, історик, журналіст Галя Акерман закликала українських і зарубіжних колег боротися за звільнення незаконно заарештованого в Росії журналіста Укрінформу Романа Сущенка, з яким добре знайома особисто. 

Про це вона заявила на прес-конференції у Києві на тему: "Як Франсуа Олланд зашкодив паризькому тріумфу Путіна", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Я принагідно хочу закликати всіх українських та зарубіжних колег боротися за звільнення Романа Сущенка. Він справжній журналіст із багаторічним досвідом, і, звісно, ця історія (з його арештом - Ред.) просто жахлива", - сказала Акерман.

Вона розповіла, що знає Сущенка багато років завдяки його роботі в Парижі. За словами Акерман, він часто брав у неї інтерв'ю, а останнє інтерв'ю в неї Сущенко взяв напередодні його від'їзду до Москви, воно було присвячене майбутньому відкриттю Російського духовно-культурного центру в Парижі.

"Роман не встиг його опублікувати, тому що він поїхав до Москви, і його там заарештували. Він хотів опублікувати його у день відкриття центру або напередодні, а інтерв'ю взяв у мене заздалегідь. Це, звісно, дуже страшна історія. Я думаю, що його туди заманили. Я була першою, хто озвучив думку, що його саме свідомо заманили - це вже робилося у новітній російській історії, і я написала статтю, в якій про це згадую, і тепер адвокат Фейгін, який, на жаль, дуже мало може розповідати, озвучив цю думку, що, напевно, Романа заманили", - зазначила Акерман.

У польському Сеймі висловили підтримку Сущенку й Семені

25.10.2016 09:34

Група депутатів польського Сейму прийняла заяву щодо безправного переслідування в Росії кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка і журналіста Радіо Свобода у Криму Миколи Семени і закликали владу РФ негайно їх звільнити.

Під заявою, яку ініціював депутат Сейму Марцін Свенціцький, підписалося 15 членів нижньої палати парламенту РП від партій “Громадянська платформа”, “Право і Справедливість”, “Cучасна” та парламентської групи “Європейські демократи”, інформує кореспондент Укрінформу в РП.

“Ми, парламентарії Речі Посполитої, протестуємо проти арешту владою Російської Федерації журналістів – кореспондента Українського національного інформаційного агентства Укрінформ у Франції і представника кримської секції Радіо Свобода Миколи Семени”,- йдеться в заяві.

У ній підкреслюється, що обставини арешту вказують, що їх переслідують за професійну журналістську діяльність. Зазначається, що журналістам поставлено необгрунтовані кримінальні обвинувачення, зокрема про нібито шпигунську діяльність. Депутати наголошують, що ці дії свідчать про “очевидне порушення прав людини, свободи слова і мають на меті залякування журналістів”.

“Закликаємо владу Російської Федерації негайно звільнити Романа Сущенка і Миколу Семену, а також й інших громадян України, які за політичними мотивами утримуються в російських тюрмах та слідчих ізоляторах”,- наголошують польські законодавці.

Гриф "державна таємниця" зі справи Сущенка не знімуть - Фейгін

23.10.2016 15:27

Гриф "державна таємниця" не знімуть зі справи кореспондента Укрінформу Романа Сущенко, але деякі документи з часом стануть відкритими, на це може піти кілька місяців.

Про це заявив адвокат журналіста Марк Фейгін в ефірі телеканалу "112 Україна".

У відповідь на запитання, скільки часу знадобиться правозахисникам, щоб зняти гриф "державна таємниця", Фейгін відповів: "Він не буде знятий, всі суди будуть закритими. Але ряд процесуальних дій через якийсь час будуть відкритими. Наприклад, судові документи, тому що їх потрібно буде оскаржити в Європейському суді з прав людини, і, відповідно, передавати ці рішення про арешт туди. І тому сам документ буде відкритим, але на це потрібен якийсь час".

У відповідь на уточнююче запитання, адвокат сказав, що йдеться про місяці, а не роки.

Фейгін пояснив, чому Сущенку складно отримати статус політв'язня

22.10.2016 17:58

Марк Фейгін, адвокат неправомірно затриманого в Москві кореспондента Укрінформу Романа Сущенка, пояснив, у чому складнощі з отриманням його підзахисним статусу політичного в'язня в РФ.

Про це він сказав в ексклюзивному інтерв'ю Укрінформу.

«Статус політв'язня надається з урахуванням ряду обставин. Зокрема, потрібні документи з судових органів, щоб взагалі було зрозуміло, про що йдеться. Щоб стала зрозуміла політична ангажованість, протиріччя законам. А у справі Сущенка владою заявлено наявність «державної таємниці». І через це є складнощі з отриманням документів», - сказав Фейгін.

При цьому він висловив упевненість, що «в будь-якому разі Роман Володимирович заслуговує на статус політв'язня і, незважаючи на деякі перешкоди, його отримає».

Фейгін сказав, із чим уже можна йти у Євросуд

22.10.2016 17:06

Адвокат неправомірно затриманого в Москві кореспондента Укрінформу Романа Сущенка Марк Фейгін вважає, що наявних порушень у справі вже достатньо, щоб звернутися до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ).

Про це він сказав в ексклюзивному інтерв'ю Укрінформу. 

"Порушень при затриманні та утриманні під вартою Романа Сущенка багато. Наприклад, недопуск консула України. Лише через півтора тижні Геннадій Брескаленко зміг потрапити до арештованого. При тому, що Роман Володимирович відразу просив про це. Відповідно до міжнародних норм, це дуже істотне порушення. Є також порушення щодо часу затримання тощо", - сказав Фейгін.

Він уточнив, що для подальшої роботи, у зв'язку з планами оскарження в ЄСПЛ, має дуже істотне значення розгляд апеляційної скарги на утримання під вартою, яке відбудеться 27 жовтня в Мосміськсуді.

Адвокат: Наше завдання – сформулювати у "справі Сущенка" жорстку позицію

21.10.2016 22:32

Адвокат неправомірно затриманого в Москві кореспондента Укрінформу Романа Сущенка Марк Фейгін вважає, що відсутність "гранично жорстко артикульованої позиції" у "справі Сущенка" призведе до появи нових політв'язнів.

Про це адвокат сказав в ексклюзивному інтерв'ю Укрінформу.

"Наше завдання зараз – сформулювати у "справі Сущенка" гранично жорстко артикульовану позицію. Не можна так далеко заходити за червону лінію. Неприпустимо так поводитися із загальновизнаними журналістами-міжнародниками", – наголошує Фейгін.

За його словами, ясна й чітка мета звільнення Романа Сущенка важлива, як приклад "і у випадку з іншими політичними в'язнями, як нинішнім, так і, можливо, майбутніми": "Якщо вже такі грубі порушення норм залишаються не поміченими і проходять безкарно, то далі кількість подібних затримань, арештів, переслідувань буде зростати".

Фейгін розповів про пастку ФСБ для Сущенка

21.10.2016 22:15

Адвокат неправомірно затриманого в Москві кореспондента Укрінформу Романа Сущенка Марк Фейгін пояснив - проти його підзахисного ФСБ підготувала "пастку з використанням багаторічних сімейних і дружніх контактів".

Про це адвокат повідомив в ексклюзивному інтерв'ю Укрінформу.

"Зрозуміло, що проти Романа Володимировича російськими спецслужбами велася оперативна розробка. З метою дістати його була підготовлена пастка, причому з використанням його багаторічних сімейних і дружніх контактів", – сказав Фейгін.

При цьому він не вперше уточнює – "у справі Сущенка все настільки просто, що ніякою "бондіаною" не пахне". Більш конкретним поясненням адвокату заважає засекреченість процесу через нібито наявну в ньому "держтаємницю".

На «нормандській зустрічі» Путіну нагадали про Сущенка

20.10.2016 03:01

В ході зустрічі в Берліні лідерів країн-учасниць «нормандського формату» було порушено питання про заручників, в число яких входить і незаконно захоплений у Москві кореспондент Укрінформу в Парижі Роман Сущенко.

Про це сказав Президент України Петро Порошенко, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу в ФРН.

«Ми згадували про всіх заручників, які незаконно утримуються на території РФ, в тому числі і Сущенка, Кольченка, Сенцова», - сказав він.

Україна в ООН закликала посприяти звільненню Романа Сущенка

19.10.2016 06:12

Українська делегація в ООН під час засідання у вівторок Четвертого комітету Генасамблеї Організації звернулась до міжнародної спільноти із закликом відреагувати на незаконне утримання в Москві журналіста Романа Сущенка та посприяти його звільненню.

Про це повідомляє власний кореспонденту Укрінформу. 

"Одним із недавніх прикладів цинічної кампанії Росії проти незалежних ЗМІ стало необгрунтоване затримання громадянина України журналіста Романа Сущенка, який був арештований у Москві 30 вересня 2016 року за безпідставними звинуваченнями", - заявив під час засідання Комітету речник Постійного представництва України при ООН Олег Ніколенко. У своєму виступі представник України підкреслив, що Роман Сущенко "є непохитним та незалежним захисником свободи слова, відомий своїми публікаціями про незаконні дії Росії проти України". Численні статті та повідомлення українського журналіста легко доступні у вільному доступі, наголосив дипломат. "Ми закликаємо міжнародне співтовариство відреагувати на цей неприйнятний випадок переслідування українського журналіста в Росії та використати всі доступні інструменти з метою сприяння його негайного звільнення", - заявив представник України.

Сущенко отримав посилки без книжок: їх читає цензура - Фейгін

17.10.2016 21:12

У журналіста Укрінформу Романа Сущенка, якого незаконно утримують в СІЗО "Лефортово" в Москві, немає якихось побутових проблем.

Про це в понеділок телефоном в ефірі телеканалу "112 Україна" розповів адвокат Марк Фейгін.

"У нього ні побутових, ні інших проблем немає. Найголовніша проблема, що він журналіст і сидить за шпигунство", - сказав він.

За словами Фейгіна, з моменту затримання Сущенка, 30 вересня, і в подальшому "жодного разу ніхто ніякої фізичної сили до нього не застосовував".

Адвокат повідомив, що в понеділок він бачився зі своїм підзахисним під час проведення процесуальних дій.

"У нього все в порядку, до нього дійшли вже кілька десятків тисяч рублів, які знаходяться у нього на рахунку, 18 книг, які йому надіслали, вже знаходяться в СІЗО, зараз їх вивчає цензура для передачі йому, в тому числі і художня література. І йому вже 30 кілограмів посилок занесено, сьогодні ось чергову занесли. На жовтень це вже обмеження з цього приводу. Цим займається ряд активістів", - зазначив Фейгін.

Фейгін повідомив останні подробиці у справі Сущенка

17.10.2016 20:50

Адвокат неправомірно затриманого в Москві журналіста Укрінформу Романа Сущенка Марк Фейгін в ефірі телеканалу NewsOne повідомив, що у понеділок з його підзахисним проводилися процесуальні дії, що передують експертизі.

Захисник уточнив, що ці заходи передують комплексній експертизі, ініціаторами якої є слідчі органи Федеральної служби безпеки РФ.

"Ми (Фейгін і Сущенко - ред.) прийняли рішення не брати активної участі в цих діях", - підкреслив він.

Адвокат пояснив, що в сьогоднішніх слідчих діях активної участі також не брали, а лише погодилися з деякими вимогами, які висуваються стороною російського звинувачення.

За словами Фейгіна, щодо різних епізодів експертиз рішення приймаються різні. Тобто, якщо дії російської сторони суперечать інтересам Сущенка, слідує відмова від їх проведення.

Адвокат додав, що у вівторок, 18 жовтня, планується продовження проведення різних експертиз.

Скаргу на арешт Сущенка московський міськсуд розгляне 27 жовтня

17.10.2016 18:31

Скаргу на незаконний арешт українського журналіста Романа Сущенка Московський міський суд розгляне 27 жовтня у закритому режимі, повідомив у Твітері адвокат журналіста Марк Фейгін.

Гальперін передав в СІЗО для Сущенка продукти і речі

17.10.2016 17:45

Російський активіст Марк Гальперін передав незаконно ув'язненому в російському Лефортово українському журналісту Роману Сущенку продукти і речі.

Про це Гальперін пише в Фейсбуці.

"Заніс передачку Роману Сущенку (Хто не знає, це українець, якому кремлівці вирішили зробити справу про шпигунство. Здрастуй, 37-й). Але їдемо далі. Переможемо!", - написав він.

ФСБ забрала Сущенка на слідчі дії. Фейгін обіцяє: багато що проясниться

17.10.2016 14:27

Слідче управління ФСБ найближчим часом почне чергові слідчі дії у справі незаконно ув'язненого в Росії журналіста Укрінформу Романа Сущенка.

Про це в Твіттері пише його адвокат Марк Фейгін.

"Через півгодини в СУ ФСБ чергові слідчі дії у справі журналіста Романа Сущенка, обвинуваченого у шпигунстві. Багато що проясниться", - зазначає він.

***

Як відомо, власний кореспондент Укрінформу у Франції Роман Сущенко був затриманий 30 вересня в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою.

Московський суд заарештував журналіста до 30 листопада, а 7 жовтня йому було пред'явлено звинувачення в шпигунстві. У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. Проте в ГУР МОУ спростували цю заяву, зазначивши, що воно не відповідає дійсності.

Роман Сущенко працює в Українському національному інформаційному агентстві "Укрінформ" з 2002 року, а власним кореспондентом у Франції - з 2010 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-