ФСБ забрала Сущенка на слідство. Фейгін обіцяє: багато що проясниться

ФСБ забрала Сущенка на слідство. Фейгін обіцяє: багато що проясниться

Оновлюється
Укрінформ
Сущенка тримають у СІЗО "Лефортово", його адвокату Марку Фейгіну навмисно створюють ситуації, коли той не може потрапити до підзахисного. 

Аби добитися від Кремля допуску українського консула до Сущенка, довелося підняти півпланети. На підтримку Сущенка висловилися міжнародні політичні організації, дипломати, політики, громадські об'єднання. На Романа в СІЗО здійснюється психологічний тиск.

Інформацію про попередній розвиток подій читайте тут

ФСБ забрала Сущенка на слідство. Фейгін обіцяє: багато що проясниться

17.10.2016 14:27

Слідче управління ФСБ найближчим часом почне чергові слідчі дії у справі незаконно ув'язненого в Росії журналіста Укрінформу Романа Сущенка. Про це в Твіттері пише його адвокат Марк Фейгін.

"Через півгодини в СУ ФСБ чергові слідчі дії у справі журналіста Романа Сущенка, обвинуваченого у шпигунстві. Багато що проясниться", - зазначає він.

На 17 жовтня у справі Сущенка призначили слідчі дії – адвокат

14.10.2016 14:38

На понеділок, 17 жовтня, у справі незаконно затриманого в Росії журналіста Укрінформу Романа Сущенка призначені слідчі дії.

Про це телефоном в ефірі "112 каналу" в п'ятницю заявив адвокат Марк Фейгін, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Я зараз сиджу в черзі у "Лефортово" і розраховую потрапити (до Сущенка - ред.), але шансів мало, бо сьогодні п'ятниця, короткий день, до того ж я 16-17-й, тобто шансів потрапити нуль. Але мені вчора телефонував слідчий, який веде нашу справу, і сказав, що у понеділок о 14.30 у нас будуть слідчі дії. Він не сказав, які, але я думаю, що будуть знайомити з постановами про призначення експертиз", - сказав Фейгін.

Адвокат також повідомив, що за результатами сьогоднішнього жеребкування серед колег він записався на побачення з підзахисним на вівторок сьомим і точно потрапить до Сущенка "надовго, на кілька годин".

Фейгін вважає, що його не випускають із РФ через справу Сущенка

13.10.2016 21:17

Адвокат Марк Фейгін, якому не дозволили виїхати з Росії до Вільнюса на Форум вільної Росії, вважає, що це пов'язано зі справою його підзахисного, журналіста Романа Сущенка.

"Не сумніваюся, що нинішня заборона на виїзд мені з Росії пов'язана зі справою мого підзахисного Романа Сущенка. У Вільнюсі на ІІ Форумі вільної Росії у мене були заплановані розмови з представниками різних правозахисних організацій про надання Роману Володимировичу статусу політв'язня. Тепер всі ці зустрічі скасовуються", - заявив Фейгін у коментарі кореспондентові Укрінформу.

За його словами, цього разу, на відміну від попереднього випадку, заборона була накладена без жодних пояснень. Адвокат припускає, що в якості пояснень влада говоритиме, що сталася "накладка". Втім, можливий і інший розвиток подій. "Нехай ФСБ, нехай Федеральна служба приставів офіційно пояснять, які у них претензії до мене", - вимагає Фейгін.

Звільнення Сущенка має бути пріоритетом для світової спільноти - Клімкін

13.10.2016 19:07

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін під час зустрічі з представником ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дунєю Міятович наголосив, що звільнення незаконно затриманого в Російській Федерації українського журналіста Романа Сущенка має бути пріоритетом для міжнародної спільноти, повідомляє прес-служба МЗС.

Фейгін обіцяє масштабні акції на захист журналіста Сущенка

13.10.2016 14:14

Адвокат Марк Фейгін, який захищає неправомірно затриманого у Москві журналіста Укрінформу Романа Сущенка, анонсував масштабні акції на захист українського журналіста. Про це він написав у своєму Твітері.

"І до речі, наймасштабніші події на захист журналіста Романа Сущенка ще попереду", - пише Фейгін.

Сущенку до Лефортово доставили книги

13.10.2016 12:22

Неправомірно затриманому в Москві журналістові Укрінформу Роману Сущенку сьогодні доставили книги до СІЗО «Лефортово».

Про це написав у Фейсбуці журналіст УНІАН Роман Цимбалюк, який працює в Москві.

«Нарешті Роману Сущенку доставили книги. У цій посилці їх цілих шість, у тому числі трилогія про дівчину з татуюванням дракона. Головний герой бестселера Стіга Ларссона шведський журналіст Мікаель Блумквіст. До яких халеп він тільки не потрапляв, його навіть у першій частині захопили в полон і посадили до камери нащадки нацистів. Але він вистояв і переміг. Романе, розпочни з цієї книги», - написав Цимбалюк.

Україна у ПАРЄ нагадала про затримання у Росії Сущенка

12.10.2016 18:05

У Парламентській асамблеї Ради Європи звернули увагу депутатів на репресивні дії Росії, яка продовжує захоплювати нових заручників.

Про це заявили у середу в Страсбурзі у своїх виступах на дебатах про політичні наслідки російської агресії проти України представники української делегації у ПАРЄ, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Росія і терористи утримують ув’язнених і захоплюють нових. 30 вересня український журналіст Роман Сущенко був заарештований у Москві за сфальсифікованими обвинуваченнями у шпигунстві», - нагадала депутатам ПАРЄ перший заступник голови Верховної Ради України Ірина Геращенко.

Український парламентарій зазначила, що Росія не збирається виконувати ані рішення ПАРЄ, ані Мінські домовленості. Геращенко заявила, що українська делегація виступає за посилення санкцій проти Росії.

Голова Постійної делегації України у ПАРЄ народний депутат Володимир Ар'єв, перераховуючи злочини режиму Путіна, також зазначив, що останнім прикладом цього є арешт кореспондента Укрінформу Сущенка.

Посол Ізабель Дюмон: Сущенко для нас журналіст, який працює у Франції

12.10.2016 16:27

У посольстві Франції в Україні знають Романа Сущенка ще з часів до його призначення власкором Укрінформу в Парижі, й для посольства він залишається журналістом, який працює у Франції.

Про це в коментарі Укрінформу заявила посол Республіки Франція в Україні Ізабель Дюмон.

"Ми знаємо цього журналіста (Романа Сущенка - ред.) ще з того часу, коли він працював у Києві. Посольство Франції в Україні працювало з ним. Він уже 6 років живе і працює у Франції постійним кореспондентом, у нього є акредитації МЗС Франції, він завжди відвідує прес-брифінги, тож для нас він журналіст, який працює у Франції", - сказала Дюмон.

Вона нагадала, що французька влада висловила занепокоєння арештом у Росії Романа Сущенка.

"Ми, звичайно, дуже сподіваємося, що з ним усе буде гаразд, і що він зможе знову працювати журналістом у Франції", - зазначила дипломат.

Стець обіцяє боротися за звільнення Сущенка

12.10.2016 14:43

Міністр інформаційної політики України Юрій Стець обіцяє приділяти багато уваги боротьбі за звільнення власного кореспондента Укрінформу в Парижі Романа Сущенка, якого незаконно утримують в Росії. Про це урядовець заявив у ефірі «112 Україна».

«Я буду боротися за Сущенка та за інших журналістів, оскільки мені це болить, бо це журналісти. Цьому я буду приділяти більше своєї уваги, ніж іншим громадянам України. Даруйте мені, що саме так», - сказав Стець.

Він визнав, що Мінінформполітики питанням визволення журналіста Укрінформу займається інтенсивніше, ніж іншими громадянами, але є Міністерство закордонних справ, яке опікується кожним нашим співвітчизником, який опинився в такого роду скрутній ситуації. «Якщо ми говоримо про використання всіх юридичних та дипломатичних форм, то МЗС використовує їх на 120-130 %», - переконаний очільник МІП.

Ю.Стець обурений тим, як російський «сусід» безцеремонно викрав Сущенка. «Тільки через декілька днів ми про це дізналися. До нього понад тиждень не пускали консула — це просто викрадення людини. У 2016 році таке може статися із будь-яким громадянином будь-якої країни, який перетнув кордон РФ», - наголосив він.

Міністр відзначив, що вже неодноразово чув пропозиції щодо доречності такого роду затримання на території України російського представника ЗМІ. «Зрозумійте, подібна відповідь означатиме, що ми такі самі варвари. Я не хочу такої країни. Бачу нашу державу іншою», - підкреслив Стець.

Він розповів, що порушував питання перед представниками інших країн світу щодо необхідності вироблення єдиної форми реакції на такі вчинки РФ. «Ми повинні мати спільну коаліційну відповідь, незалежно від того, чи це громадянин України, чи інших країн. Цієї відповіді у нас поки що немає, але тиск політичний та дипломатичний є необхідним. Тільки спільно, усім цивілізованим світом, ми зможемо звільняти громадян України, застосовуючи дипломатичні форми», - переконаний міністр.

Le Figaro виступила на захист журналістської репутації Сущенка

12.10.2016 12:58

Впливова французька газета Le Figaro засудила незаконний арешт у Москві власного кореспондента Укрінформу у Парижі Романа Сущенка та виступила на захист його професійної репутації як журналіста.

Про це йдеться у матеріалі, який було оприлюднено у друкованій версії видання від 12 жовтня, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

Le Figaro докладно описує «історію» Сущенка, що трапилася з ним у Москві, починаючи від дня його незаконного затримання 30 вересня. Автор особливо наголошує, що і ФСБ, і російська агенція ТАСС повідомили, що у Москві затримано «шпигуна», жодним чином не згадуючи, що Роман є професійним журналістом.

«У Парижі це викликало здивування серед представників експертної спільноти, які добре знають роботу Романа Сущенка, починаючи від його прибуття у 2010 році. Працьовитий, поважний журналіст», - характеризує власкора Укрінформу у Парижі видання.

Зокрема, це підтверджує французький експерт з питань Росії Галя Акерман, яка повідомила Le Figaro, що Роман брав у неї численні коментарі.

У свою чергу, професор з геополітики бізнес школи ICN Олександр Мельник характеризує Сущенка як прекрасного і зваженого журналіста, відкриту і приємну особистість.

«Я здивований абсурдністю обвинувачень щодо нього і особисто боротимуся за його звільнення», - наголосив Мельник.

Росія не пустить консула на суд до Сущенка

11.10.2016 21:05

Український консул не зможе потрапити на судові засідання стосовно затриманого ФСБ українського журналіста Романа Сущенка.

"Якщо справи за такими статтями (Сущенка звинувачують у шпигунстві - ред.), то суди проходять у закритому режимі. Консулів на ці судові засідання не пускають. Але на судах буде адвокат - Марк Фейгін, він буде брати офіційну участь", - заявив Громадському радник з консульських питань Посольства України в РФ Геннадій Брескаленко.

Він також зазначив, що в Росії порушили норми допуску консула до затриманого Сущенка: "Згідно з законодавством, є консульська конвенція, консулів мають допускати протягом 4 діб після затримання. Ви знаєте, що ми звертались в усі російські інстанції, до повноваженого з прав людини, на адресу слідчого управління. Завдяки нашій наполегливості, ми отримали дозвіл на його відвідування".

Брескаленко додав, що Роман Сущенко зараз перебуває в СІЗО "Лєфортово" в Москві, стан його здоров’я його задовільний і зауважень до порядку утримання немає. "Ми продовжуємо усіма засобами доводити його невинуватість", - підкреслив представник Посольства.

Український дипломат у ЮНЕСКО порушив питання Сущенка

11.10.2016 15:56

Для розв'язання проблеми незаконної окупації Росією Автономної Республіки Крим та м.Севастополь та забезпечення дотримання прав і свобод людини потрібне об'єднання міжнародних зусиль.

Про це на пленарному засіданні 200-ї сесії Виконавчої ради ЮНЕСКО заявив  представник України у Виконавчій раді ЮНЕСКО, заступник міністра закордонних справ України, голова Національної комісії України у справах ЮНЕСКО Сергій Кислиця.

"Створення механізму ефективного моніторингу ситуації в Автономній Республіці Крим -  це не внутрішня проблема України і не двостороння українсько-російська проблема, це показник спроможності ЮНЕСКО адекватно реагувати на найскладніші виклики сучасності", - цитує Кислицю прес-служба МЗС.

Глава української делегації навів численні факти порушення прав людини на тимчасово окупованій території Кримського півострова, незаконного вивезення за межі України археологічних знахідок та творів мистецтва, зокрема картин І.К.Айвазовського з колекції Феодосійської національної галереї.

Представник України у Виконавчій раді ЮНЕСКО наголосив на тому, що збереження культурної спадщини та забезпечення прав національних меншин і свободи прямо належать до компетенції ЮНЕСКО і закликав країни-члени Організації адекватно відреагувати на порушення з боку Російської Федерації. 

Крім того, з урахуванням ситуації навколо незаконно затриманого в РФ українського журналіста Романа Сущенка заступник міністра закордонних справ України окремо звернувся до свого російського колеги, Постійного представника РФ при ЮНЕСКО Олександра Кузнецова з проханням передати російським правоохоронним органам вимогу України негайно звільнити українського кореспондента та припинити ганебну практику переслідування і залякування журналістів.

Міятович звернулася до Лаврова щодо затримання власкора Укрінформу

11.10.2016 14:05

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович звернулася до міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова щодо затримання у Москві власного кореспондента Укрінформу Романа Сущенка.

Про це Міятович повідомила сьогодні в Києві під час зустрічі з активом Національної спілки журналістів України, відповідаючи на запитання секретаря НСЖУ, генерального директора Укрінформу Олександра Харченка.

За її словами, "дуже багато людей займаються цим питанням, воно постійно під контролем, але проблема дуже складна і делікатна".

Міятович сказала, що вона постійно підтримує зв’язок з російськими високопосадовцями. "Найголовніше зараз - забезпечити його (Романа Сущенка - ред.) безпеку,  надання йому юридичної допомоги, щоб консул мав можливість доступу та спілкування з  ним", - сказала представник ОБСЄ.

Також Міятович сказала, що треба докладати всіх зусиль для звільнення Сущенка.

Фейгін розповів про загальний темник для росЗМІ щодо Сущенка

10.10.2016 21:02

Адвокат Марк Фейгін, який захищає неправомірно затриманого у Москві журналіста Укрінформу Романа Сущенка, вважає, що російські ЗМІ отримали темник не згадувати про його підзахисного.

Про це він розповів в ексклюзивному інтерв'ю кореспондентові Укрінформу.

"Працювати по темнику - звичайна практика у російських ЗМІ. Чому зараз команда мовчати? Можливо, тому що Сущенко - реальний журналіст, міжнародник. Можливо, відчули ризик прояву деякої солідарності. І тому на якийсь період вирішили просто замовчати ситуацію. ФСБ свій вердикт винесла: "Він - шпигун, полковник". Все, деякий час живіть з цим", - сказав Фейгін.

Адвокат Сущенка: Можливо, подамо скаргу до ЄСПЛ

10.10.2016 20:38

Адвокат Марк Фейгін, який захищає неправомірно затриманого в Москві журналіста Укрінформу Романа Сущенка, повідомив про подальші плани захисту.

"Серед інших розглядаємо питання про подачу скарги в ЄСПЛ у зв'язку з недостатньо обрунтованим арештом Романа Сущенка в Москві. Але тут ще немає остаточного рішення", - сказав він в інтерв'ю кореспондентові Укрінформу.

Український консул відвідав Сущенка у СІЗО

10.10.2016 19:10

Консул України у Москві Геннадій Брескаленко щойно відвідав у СІЗО "Лефортово" незаконно затриманого в Росії журналіста Укрінформу Романа Сущенка. Про це Укрінформу повідомила речник МЗС Мар'яна Беца.

"Українському консулу вдалося добитися зустрічі з Романом Сущенком, яка попередньо планувалася на 14 жовтня. Він щойно вийшов із СІЗО. Умови утримання Сущенка більш-менш задовільні, безперечно, на нього чинився психологічний тиск, але вини Роман не визнає",- сказала Беца.

Вона запевнила, що МЗС робитиме все можливе для звільнення незаконно заарештованого журналіста Укрінформу з ув'язнення.

Адвокат Сущенка: Сімейні справи в Москві могли бути «гачком» у спецоперації ФСБ

10.10.2016 17:35

Адвокат Марк Фейгін, який захищає неправомірно затриманого у Москві журналіста Укрінформу Романа Сущенка, зустрівся зі своїм підзахисним і мав з ним довгу бесіду.

Про це він розповів в ексклюзивному інтерв'ю кореспондентові Укрінформу.

«Широко тиражоване питання "А навіщо Сущенко взагалі поїхав у Москву?" в якійсь мірі безглузде. У нього в цьому місті живуть і родичі, і друзі. За два роки Сущенко кілька разів приїжджав у Москву, поспілкуватися. В цьому немає нічого такого, коли за людиною немає ніякої провини і вона не відчуває ніякої небезпеки. Цього разу приводом були якісь сімейні справи в родині його брата. Схоже, це був «гачок» у заготовленій спецоперації», - сказав Фейгін.

Сущенко має бути звільнений - посол ЄС в Україні

10.10.2016 17:26

Незаконно заарештований в Москві журналіст Укрінформу Роман Сущенко має бути звільнений. Про це заявив на своїй першій прес-конференції посол ЄС Х'юг Мінгареллі у відповідь на запитання кореспондента Укрінформу.

«Ми засудили арешт цього журналіста. На нашу думку, він вочевидь має бути звільнений», - сказав Мінгареллі.

Він додав, що у ЄС вважають своїм обов'язком взагалі захищати журналістів і в цьому сенсі певне занепокоєння викликає загибель журналістів в Україні протягом кількох останніх місяців.

«Але, безумовно, ми маємо захищати журналістів усюди - в Україні, в Росії, де б вони не працювали», - зазначив Мінгареллі.

Водночас посол ЄС відмовився прокоментувати пораду Міністерства закордонних справ українцям утриматися від поїздок до Росії, зазначивши, що це питання не належить до його компетенції.

Фейгін: Питання Сущенка має бути на порядку денному зустрічі президентів Франції і Росії

10.10.2016 17:25

Питання про неправомірно затриманого у Москві журналіста Укрінформу Романа Сущенка має розглядатися на зустрічі президентів Франції і Росії, яка запланована на 19 жовтня.

Про це адвокат журналіста Марк Фейгін сказав в ефірі 112 каналу, повідомляє Укрінформ.

"Найближчим часом - 19 жовтня - відбудеться візит Путіна до Олланда. І питання Романа Сущенка має бути на порядку денному зустрічі обов'язково", - сказав Фейгін.

Адвокат зазначив, що Сущенко був акредитований при ряді відомств і міністерств Франції, у тому числі і при Єлісейському палаці в Парижі, будучи іноземним кореспондентом агентства "Укрінформ". "Тому його доля має хвилювати Президента Олланда", - вважає Фейгін.

Сущенку передали другу посилку

10.10.2016 16:55

Неправомірно затриманому в Москві журналістові Укрінформу Роману Сущенку сьогодні передали другу посилку. Про це Укрінформу повідомив Марк Гальперін.

"Передачку в СІЗО взяли. Повернули тільки масажну щітку, мабуть через металеві шпильки, решту прийняли", - повідомив російський опозиційний політик.

У посилці були тепла куртка, електричний чайник, канцтовари, тапочки, хустки - усього було закуплено товарів на близько 10 тисяч рублів.

Крім того, журналіст УНІАН Роман Цимбалюк допоміг перевести на ім'я Сущенка на рахунок СІЗО "Лефортово" 13 тисяч рублів і замовив для нього книги, які повинні доставити вже сьогодні.

У Сущенка з'явився сусід по камері

10.10.2016 16:49

Неправомірно затриманого в Москві кореспондента Укрінформу Романа Сущенка в СІЗО "Лефортово" перевели в двомісну камеру, де його сусід - один із засуджених у так званій справі "Хізб-ут-Тахрір".

Про це повідомив у Твіттері адвокат журналіста Марк Фейгін.

"Отже, Роман Сущенко в Лефортово у двомісній камері з сусідом. Сусід із засуджених у справі "Хізб-ут-Тахрір", - написав він.

Фейгін після зустрічі з Сущенком: Нічим іншим, крім обміну, це завершитися не може

10.10.2016 16:20

Неправомірно затриманий в Москві журналіст Укрінформу Роман Сущенко найімовірніше буде обмінений.

"Моя думка така, що історія закінчиться обміном. Я не маю ніяких ілюзій щодо російського суду. Це грунтується не лише на моєму досвіді, але і на справах українців, яких ми знаємо, яких обвинувачували в шпигунстві - Солошенка, Виговського та інших. Це говорить, що нічим іншим, як обміном, це завершитися не може", - сказав адвокат Марк Фейгін в ефірі "112 каналу".

За його словами, питання в тому, коли це може статися. Адвокат також вважає маловірогідним звільнення Сущенка до набрання вироку законної сили.

Фейгін вийшов від Сущенка. Каже, підтримка допомагає

10.10.2016 14:58

Адвокат неправомірно затриманого в Москві журналіста Укрінформу Романа Сущенко зустрівся з підзахисним. Про це Марк Фейгін написав у Твіттері.

"Вийшов від Романа Сущенка. Передає всім привіт, дякує за підтримку особливо журналістів. Масштаб цієї підтримки його дуже підбадьорив", - повідомив він.

Сущенка можуть обміняти на російського розвідника - Полозов

10.10.2016 12:50

Не виключено, що затриманого Росією у Москві власного кореспондента Українського національного інформаційного агентства "Укрінформ" Романа Сущенка обміняють на затриманого нещодавно в Рівному агента головного розвідувального управління генерального штабу збройних сил Російської Федерації.

Таку думку висловив відомий російський адвокат Микола Полозов у ефірі «112 Україна».

«Я вважаю, що обмін можливий... Для спецслужб важливе не стільки громадянство, скільки користь та необхідність того чи іншого шпигуна чи агента. Тому, на мій погляд, цей схоплений СБУ шпигун може стати матеріалом для обміну Сущенка», - сказав Полозов.

Він нагадав, що Росія майже завжди не поспішає з допуском консула до того чи іншого політв’язня. Зокрема, додав правозахисник, до Надії Савченко свого часу українського консула також не пускали понад тиждень.

Полозов повідомив, що на сьогодні адвокат неправомірно затриманого журналіста Укрінформу Марк Фейгін перебуває в СІЗО "Лефортово", де планує зустрітися з журналістом.  «Потрапити до підзахисного у «Лефортово» є великою проблемою. Там існують спеціальні технології, які відрізняються від інших СІЗО. «Лефортово» не підпорядковується московському управлінню служби виконання покарання, а підпорядковується безпосередньо федеральній службі. Вони встановили свої правила, які ніхто зрозуміти не може», - наголосив Полозов.

Він розповів, що у цьому СІЗО у всіх адвокатів забирають посвідчення, а потім самі вирішують, кого пустити, а кого не пускати до підзахисних.

«В «Лефортово» утримують велику кількість людей, які цікавлять ФСБ, так звані «статусні» кримінальні справи, і, на мій погляд, це штучне обмеження права на відвідування консулом чи зустріч з адвокатом. Але влада не хоче на це впливати», - сказав Полозов.

Водночас, відповідаючи на запитання щодо перспектив справи Сущенка, він наголосив, що у правах, які пов’язані з переслідуванням українських політичних в’язнів на території Росії чи в Криму, суду немає взагалі як інституту. «Є люди у мантіях, які виконують завчасно встановлене замовлення, тому, на мій погляд, якщо ми говоримо про якісь юридичні перспективи, то ми лукавимо», - додав правозахисник.

На його думку, справа Сущенка має отримати максимальний медійний розголос. «Єдиний спосіб визволити - міжнародний тиск на керівництво РФ, бо зсередини тиснути немає сенсу», - вважає Полозов.

Українському консулу необхідно почути від Сущенка обставини його арешту - Беца

10.10.2016 11:42

Під час обіцяної на 14 жовтня зустрічі з журналістом Укрінформу Романом Сущенком українському консулу необхідно з перших уст почути обставини та підстави його незаконного арешту в Москві.

Про це Укрінформу повідомила речник МЗС Мар'яна Беца.

"Російська сторона нас запевнила, що українського консула допустять до Романа 14 жовтня. Нам потрібно будь-що з ним зустрітися, щоб почути з перших уст, що сталося, які були обставини затримання, підстави. Зрозуміло, що це сфабрикована справа,  але, щоб допомогти Романові, нам треба мати фактаж", - сказала Беца.

Вона додала, що затриманому Сущенку надаватиметься будь-яка консульська підтримка, в тому числі та, що стосується вирішення побутових та матеріальних питань.

Беца також зазначила, що МЗС доволі тісно співпрацює з адвокатом затриманого журналіста Марком Фейгіним, який сьогодні лише вдруге потрапить до підзахисного.

"Нам разом треба отримати якнайбільше інформації, щоб МЗС мав змогу надавати сприяння, можливо, матеріалами, які допоможуть звільнити Романа", - пояснила Беца.

Клімкін про затримання Сущенка: Ми знаємо, як Росія фабрикує справи

09.10.2016 19:48

Український консул буде допущений до незаконно затриманого в РФ журналіста Укрінформу Романа Сущенка 14 жовтня, о 2 годині. Тоді стане відомо більше обставин затримання. Про це у ефірі 112 каналу заявив міністр закордонних справ Павло Клімкін, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Ми прекрасно знаємо, як Росія фабрикує справи. Крім того, зараз Росія намагається піднімати ставки по всіх напрямках. Наш консул, на жаль, відвідає Романа лише в п'ятницю, о 2 годині. Ми отримали дозвіл на 14 число. І тоді ми будемо знати більше про пана Романа", - сказав Клімкін. 

На його думку, Росія діє відповідно до визначеної тактики: спочатку пускають адвоката Марка Фейгіна, потім - журналістів, щоб показати картинку, і лише наприкінці допустять консула.

"Ми знаємо десятки випадків, коли фабрикувалися справи, коли українцям підсовувалися наркотики. Тому кожен має тричі подумати, їхати до Росії чи ні", - підкреслив Клімкін.

Зустріч Сущенка з українським консулом відбудеться 14 жовтня - Фейгін

09.10.2016 18:00

Незаконно затриманого в РФ кореспондента Укрінформу Романа Сущенка наступної п'ятниці, 14 жовтня, відвідає консул України в Москві Геннадій Брескаленко.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" повідомив адвокат журналіста Марк Фейгін.

"Наступної п'ятниці 14 жовтня до нього прийде консул. Мені Геннадій Брескаленко (консул України в Москві - ред.) це підтвердив", - сказав Фейгін.

Адвокат також повідомив, що український журналіст "дуже бадьоро тримається". "Ще в перше моє відвідання, у вівторок 4 жовтня, у мене не залишилося враження, що він якось пригнічений або розгублений. У нього, звісно, немає досвіду перебування у в'язниці... Тому, може, й було у нього якесь замішання, але зараз цього немає, він освоївся. Йому навіть кодекси принесли з бібліотеки, про які він просив", - сказав він.

Фейгін також зауважив, що Сущенко на нього справив враження людини, яка розуміє, що відбувається, і розуміє, скільки доведеться боротися. "...Я можу відповісти, що він почувається добре, та і ніяких хвороб не відчуває", - додав адвокат.

Російським правозахисникам не дозволили залишити Сущенку ручку

09.10.2016 13:38

Членам Громадської спостережної комісії РФ Олені Масюк та Лідії Дубіковій вдалося зустрітися з в'язнем «Лефортово», власним кореспондентом Укрінформу у Франції Романом Сущенком. Про це пише «Новая газета».

Російські правозахисниці описали виданню аскетичну обстановку карантинної камери, де досі перебуває незаконно ув'язнений журналіст.

«З  посуду: металева тарілка, ложка, кружка. Три книги: Булгаков, Пікуль та російсько-французький словник. Кілька аркушів паперу та ручка». Однак, як виявилося, ручку у журналіста забирають. «Ручку мені видають вранці, а ввечері забирають. Вночі приходять якісь думки, хочеться записати, але немає чим», — каже Роман.

На пропозицію членів ОНК залишити свою ручку в камері тюремники відповіли відмовою.

Роман Сущенко в "Лефортово" схуд вже на 6 кілограмів

09.10.2016 12:07

Незаконно ув'язнений в РФ власний кореспондент Укрінформу у Франції Роман Сущенко вже схуд на 6 кілограмів. Про це сам журналіст розповів російським правозахисницям, членам Громадської спостережної комісії РФ Олені Масюк та Лідії Дубіковій. Як повідомляє «Новая газета», у ув'язненого журналіста немає найбільш необхідних речей, - наприклад, води.

«Воду з-під крану я не п'ю. Два рази на день, коли тут розносять їжу, то питають: «Чай? Окріп?» Я беру чай. Чай солодкий. Все-таки для роботи мозку потрібна глюкоза. Тому вибираю чай. За всі ці дні я схуд вже кілограмів на шість, але це неважливо», - цитує Сущенка російська газета.

У розмові з правозахисницями з'ясувалося, що ув'язнені мають право на воду в необмеженій кількості, але Сущенку до цього пропонували на вибір - або воду, або чай.

Сущенко: В першу добу затримання не давали ні їжі, ні води

09.10.2016 11:44

Незаконно затриманий в РФ власний кореспондент Укрінформу у Франції Роман Сущенко заявляє, що в першу добу після затримання йому не давали ні їжі, ні води - на додаток до психологічного тиску.

Про це пише російське видання "Новая газета" з посиланням на слова самого Сущенка.

"Запитуємо Романа, чи чинився на нього фізичний тиск. Сущенко каже, що ні. Але в першу добу був психологічний тиск. І ще в цю першу добу йому не давали ні їжі, ні води. А перший раз після затримання його погодували в Лефортово", - пише видання.

Як зазначили в "Новій газеті", Сущенко в Лефортово нарешті повернули особисті речі, але забрали казенні. Тобто змінного одягу у в'язня немає.

***

Власного кореспондента "Укрінформу" Романа Сущенка у порушення всіх міжнародних правил затримали у Москві у п'ятницю, 30 вересня.

Лише у другій половині дня 4 жовтня адвокат українського журналіста Марк Фейгін зміг потрапити до Лефортового, де тримають Сущенка. На побачення йому дали лише 15 хвилин. 

Оцінюючи суть висунутих звинувачень, адвокат висловився доволі різко: "це ж фуфел!". За його словами, ФСБ доведеться добряче постаратися, аби довести висунуті звинувачення.

Втім попри очевидну абсурдність ситуації, попри численні протести міжнародних організацій, Москва продовжує утримувати за гратами незаконно ув'язненого журналіста.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-