Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Діяльність гуманітарних організацій заблокована бойовиками

Діяльність гуманітарних організацій заблокована бойовиками

Блоги
Укрінформ
Рік тому бойовики висунули вимогу до міжнародних гуманітарних організацій - акредитуватися і зареєструватися на окупованих територіях.

Мовляв, тільки в такому випадку їм дозволять працювати на окупованому Донбасі. Українська сторона відразу жорстко заявила, що це є порушення українського законодавства і міжнародних норм, спроба таким чином легітимізувати бойовиків і їхні режими на їх вимогу й шантаж.

Міжнародні гуманітарні організації мають відповідну реєстрацію в Україні і можуть безперешкодно працювати в усіх українських регіонах. Більше того, 7 пункт Мінських угод вимагає безперешкодного доступу гуманітарних організацій на всі постраждалі від конфлікту території. Міжнародні гуманітарні організації зайняли звичну позицію: ми нейтральні, поза політикою, поза конфліктом, ми маємо виконувати гуманітарну місію, ми не визнаємо бойовиків, але все ж акредитуємося, щоб допомагати простим людям.

Нас навіть почали обережно запитувати: як би українська влада поставилися, аби міжнародні гуманітарні організації завозили допомогу через неконтрольовані ділянки кордону з боку РФ, бо бойовики вимагають так завозити гуманітарку, ну і т.д. Ми жорстко протестували, говорили про необхідність всім сторонам виконувати мінські угоди і українське законодавство. Ми надавали "зелені коридори" для гуманітарних вантажів міжнародних організацій, аби тільки бойовики їх приймали... Гуманітарні організації потихеньку заповнювали якісь "реєстраційні бумажки" бойовиків, щоб "працювати і допомагати"...

Результат: їхня діяльність все одно повністю заблокована бойовиками. З літа 2015 року!  "Медики без кордонів", структури ООН видворені з окупованих територій, інші гуманітарні організації так само не можуть здійснювати там свою місію, МКЧХ не допускають до тюрем... Не допомогли ніякі реєстраційні папірці, а деякі організації бойовики взагалі звинуватили в... шпіонажі. Чомусь згадалося в контексті дискусіі про акредитацію українських журналістів у бойовиків. До речі, поки що бойовики категорично не збираються допускати українські ЗМІ на можливі вибори, - теж дуже показово.

Ірина Геращенко
 

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-