Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Повертати довіру - суспільства і західних партнерів

Повертати довіру - суспільства і західних партнерів

Укрінформ
По-перше і попри все, дякуємо всім тим голландцям, які прийшли на референдум і сказали "ТАК!"

Серед них були і мої друзі та знайомі, які точно знають, що Украіна - це Європа і вчаться в нас мужності, зі своєі ситої і багатої краіни захоплюються нашою мужністю. А ми в них вчимося толерантності. В том числі й до іншої думки чи позиції. Хоч іноді так важко її визнати - цю іншу позицію. Як з референдумом, наприклад. 

По-друге, звичайно, це поганий результат. Всі, хто знався на темі референдуму, розумів, що він буде негативним. Бо електорат " НІ " був краще мобілізований і апріорі голосував не так проти Угод, як показував "дулю в кишені" самому ЄС: кількість євроскептиків зростає, міграційна криза, терор, економічні проблеми стають дуже серйозними викликами для ЄС. Наступне випробування - це референдум в Британії... Також важливий фактор - це російська пропаганда та міцне лобі. Серед ініціаторів референдуму і активних агітаторів проти України - чимало давніх друзів Кремля. 

Але, очевидно, що ми очікували менший розрив між НІ і ТАК. На рівні ,максимум, 15 відсотків. І ось це найголовніший виклик тепер і для України, і для Нідерландів, і для ЄС. Хто винен в такому жахливому розриві? Тут деякі колєги вже написали, що український президент. Правда, забули вказати, що по голландському ТБ кілька днів крутили ролик з бійками в ВР, зібраними до купи, в яких активну участь брали в т.ч. і деякі " оптимісти"... Забули пригадати і свій внесок в руйнування країни. Але то таке. 

Очевидно, що останній скандал з офшорами вплинув на результати, бо був у центрі уваги ЗМІ, в тому числі й у Голландії. Так само як і всі останні події в Україні - недієздатний уряд, популістський парламент, відсутність критичної маси відповідальних політиків і держслужбовців в усіх органах влади, корупція, безвідповідальність, "технократи", які, насправді, облажались і втекли у відпустку, слабаки, недосконала інформаційна політика, відсутність діалогу із суспільством. Це дуже погана оцінка всім, хто має відношення до інститутів влади в Україні. Ми мали інтенсивний діалог з голландськими колегами всі ці останні місяці і тижні і дуже добре знали настрої. Ще раз наголошую, що й самі голландці не приховували - це голосування не лише на питання про Угоду; насправді, це голосування, підсвідомо, єврооптимістів і євроскептиків. 

Що робити? Терміново почати працювати. Не ділити портфелі і виміряти в ефірах, хто більше винний у провалах, а почати працювати. Повертати довіру - суспільства і західних партнерів. А з Угодою і безвізовим режимом все буде добре, попри все.

P.S. Велика подяка всім представникам громадянського суспільства та всім тим, хто в останні тижні активно долучився до кампаніі " ТАК". Попри все, ви зробили колосальну роботу, аби голландці дізналися більше про Україну і українців.

Ірина Геращенко, народний депутат України

FB

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-