Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

В України цілеспрямовано намагаються відібрати її інтелектуальний потенціал

В України цілеспрямовано намагаються відібрати її інтелектуальний потенціал

Укрінформ
Прийнятий Верховною Радою закон «Про наукову і науково-технічну діяльність» змінює механізми фінансування науки й робить акцент на грантах — не лише для інститутів і колективів, а й для окремих дослідників.

Мета — створити умови для грантового фінансування досліджень, передусім, в Україні. Важливою є участь України в європейській програмі «Горизонт 2020».

Але це не відкидає необхідність базового бюджетного фінансування. Нині воно критично мале! Ми переходимо межу, яка може призвести до незворотної втрати наукової інфраструктури. Зараз наша країна має найнижчий показник в Європі кількості науковців на 10 тисяч населення. Росія, держава-агресор, звертається до наших вчених і пропонує їм вигідні контракти. Деякі вже погодилися! В України цілеспрямовано намагаються відібрати її інтелектуальний потенціал. Спроби наших посадовців заощаджувати на науці та освіті лише сприяють цій тенденції.

Оскільки нові освітні стандарти ще не працюють та не діє система забезпечення якості вищої освіти, абітурієнти не розуміють, чому вони мають обирати Україну. Адже закінчивши за ті самі гроші університет, наприклад, у Польщі, вони отримають диплом, який визнаватиметься в ЄС.

Протидіяти відтоку інтелектуалів ми повинні, передусім, шляхом ефективного впровадження освітньої реформи. По-друге, маємо подолати хабарництво, яке дискредитує систему вищої освіти в Україні.

Один зі шляхів зменшення відтоку абітурієнтів — створення спільних програм із західними університетами. Нині Закон «Про вищу освіту» знімає бар’єри, які раніше стояли цьому на заваді. Тепер справа за університетами. Переконана, що серед студентів знайдеться багато охочих отримати одразу два дипломи, навчаючись при цьому вдома, в Україні.

Коли держава скорочує фінансування і робить ситуацію кризовою, як це зараз відбувається з професійно-технічною освітою, отримуємо відповідний результат. Нині польські агітатори їздять заходом України й переконують абітурієнтів вступати в їхні професійні навчальні заклади. Не складно здогадатися, що оберуть вступники, знаючи що ПТУ в Україні у будь-який момент можуть закрити. Якщо ми не усвідомимо всі уроки політики так званого, заощадження на освіті й не виправимо ситуацію, це призведе до тотального відтоку з країни абітурієнтів та інтелектуального потенціалу загалом. 

Лілія Гриневич, народний депутат України
За матеріалами 
День

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-