Кіберполіція викрила в Києві шахрайську «криптовалютну біржу»

Кіберполіція викрила в Києві шахрайську «криптовалютну біржу»

Фото, відео
Укрінформ
Столичні правоохоронці викрили злочинну організацію, яка привласнювала віртуальні активи громадян, виманюючи їх під приводом онлайн-заробітку.

Як передає Укрінформ, про це повідомив Департамент кіберполіції.

Організаторами "бізнесу" виявилися двоє жителів Київської області. До незаконної діяльності вони залучили ще сімох осіб з Києва, Житомирської, Вінницької та Рівненської областей. Більшість із них знайомі між собою з дитинства.

За даними слідства, фігуранти поширювали через Телеграм-канали оголошення про заробіток на криптовалюті. На території Київської області вони відкрили два call-центри, оператори яких переконували громадян переказувати віртуальні активи у заздалегідь створені зловмисниками криптогаманці.

Щоб увійти в довіру до клієнтів та заохотити їх перераховувати більше грошей, фігуранти спочатку повертали "інвестиції" з невеликим надлишком, однак надалі привласнювали кошти і припиняли виходити на зв’язок.

У помешканнях та в автомобілях ділків провели 28 обшуків. У результаті вилучили десятки мобільних телефонів, комп’ютерну техніку, 36 банківських карток, майже 200 сім-карток мобільних операторів і понад 54 тисячі доларів. Також вилучені два автомобілі, ринкова вартість кожного з яких може становити 20-25 тисяч доларів.

Клопотання щодо арешту коштів і транспортних засобів направлене на розгляд суду.

Усі дев’ятеро зловмисників затримані в процесуальному порядку. Їм оголосили підозру за ч. 1, 2 ст. 255 (Створення, керівництво, участь у злочинній організації), ч. 4 ст. 28, ч. 5 ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу.

Чотирьом підозрюваним суд обрав запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою, решту помістив під домашній арешт. Фігурантам загрожує позбавлення волі до 12 років з конфіскацією майна.

Читайте також: У столиці затримали шахрайку, яка виманила у клієнтів банку майже ₴86 мільйонів

Правоохоронці продовжують встановлювати повне коло потерпілих та загальну суму заподіяних збитків.

Як повідомляв Укрінформ, правоохоронці викрили злочинне угруповання, яке під виглядом продажу дронів для Збройних сил ошукало українців на більш ніж 45 млн гривень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-