У Києві презентували фільм-розслідування про злочини РФ у Оленівці

У Києві презентували фільм-розслідування про злочини РФ у Оленівці

Відео
Укрінформ
У столиці журналісти відділу розслідувань воєнних злочинів видання "Kyiv Independent" презентували документальний фільм-розслідування під назвою "Оленівка: куратори зла" про знущання з українських військовополонених, яких росіяни утримували в Оленівській колонії (Донецька область).

Про це передає кореспондент Укрінформу.

"Ці документальні фільми про війну, про злочини росіян в Україні, (вони створюються - ред.) для того, щоб світ розумів, що у нас відбувається. Цей фільм, безумовно, важкий і його не буде просто дивитися", - сказала головна редакторка Kyiv Independent Ольга Руденко.

Команда цього видання упродовж пів року працювала над тим, щоб відтворити картину подій в Оленівці та крок за кроком збирала інформацію про те, як функціонувала тюрма, яка знаходилася там, її наглядачів, керівників та кураторів із РФ.

Читайте також: У «ДНР» двох азовців засудили до 24 років тюрми

Фільм у хронологічному порядку розповідає про події, пов'язані з обороною Маріуполя та його захисниками, починаючи від 24 лютого 2024 року, і до моменту звільнення з полону частини захисників Маріуполя - 21 вересня того ж року.

Для створення цієї кінострічки журналісти записали десятки інтерв'ю з людьми, які повернулися з полону і були свідками порушень міжнародного права.

Серед тих, чиї свідчення були представлені у фільмі - військова медикиня Мар'яна Мамонова, військовий медик Юрій Мкртчян, колишня військова Тетяна Ель Діаб, волонтери з Маріуполя Євген Малярчук і  Констянтин Величко, голова Моніторингової Місії ООН Матільда Богнер, захисник Маріуполя Сергій Шевчук і заступник начальника департаменту Офісу генпрокурора Тарас Семків.

Читайте також: У центрі Відня виклали 50 імпровізованих тіл у пам'ять про жертв Оленівки

Деякі співрозмовники видання з міркувань безпеки залишилися анонімними. Вони розповіли про жахливі умови тримання у колонії в Оленівці і про тортури, які застосовувалися до українських полонених.

Окремо журналісти завдяки документам, які передав їм один зі співрозмовників, змогли ідентифікувати низку осіб, які, за їхніми даними, були причетні до системних знущань з захисників Маріуполя. 

Ці імена були названі у презентованому фільмі.

Читайте також: Справи поранених в Оленівці мають розслідуватися як теракт - дружина військовополоненого

Серед цих осіб - "зміна Кортика", як їх назвали колишні полонені - двоє чоловіків, які відповідали за катування полонених: Кирило Шакуров і Юрій Дмитренко; помічник начальника тюрми Артем Потапчук; начальник колонії Серій Євсюков; колаборант, відповідальний за роботу табору у Оленівці, Юрій Дорошенко; завідувач оперчастиною у Оленівці В'ячеслав Якурнов та інші.

За даними журналістів, багатьох співробітників колонії перед початком цього року перевели до інших установ.

Сама стрічка триває майже годину. Її авторка - журналістка Євгенія Моторевська. Режисер - Віталій Гавура.

На презентації фільму були присутні Шевчук і Мамонова із донькою Анною.

Українською фільм можна переглянути на Ютуб-каналі "Української правди". Англійською мовою і з англійськими та українськими субтитрами його можна переглянути на каналі Kyiv Independent.

Як повідомлялося, у ніч проти 29 липня 2022 року РФ скоїла теракт, влаштувавши вибух у бараку виправної колонії в Оленівці, в якому перебували українські військовополонені. Тоді загинули щонайменше 50 захисників Азовсталі.

За даними Офісу генпрокурора, вибух у колонії Оленівки був спричинений застосуванням реактивного термобаричного гранатомета.

Читайте також: Про Оленівку треба знімати фільми, щоб ніхто не міг спотворити історію - свідок теракту

4 жовтня український омбудсман Дмитро Лубінець заявив, що у свіжому звіті ООН про права людини в Україні, де йдеться про серію вибухів у ніч на 29 липня 2022 року в колонії біля Оленівки, зазначається, що зафіксовані ушкодження не характерні для ураження боєприпасами HIMARS.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-