У Києві до Дня Незалежності відкрили виставку про шістдесятників і дисидентів

У Києві до Дня Незалежності відкрили виставку про шістдесятників і дисидентів

Фото
Укрінформ
У Національному музеї історії України презентували виставку "Боротьба за незалежність. Творці. Епізоди" про шістдесятників і дисидентів, які наближали незалежність країни.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Небайдужість кожного з нас дає можливість підіймати історичні шари, важливі для нашого сьогодення, - аби всі прийдешні покоління розуміли, де ми живемо, що це за країна. Багато хто докладався до розбудови України в минулі роки, шістдесятники - це українці, які боролися за радянських часів, ризикуючи своїм життям і здоров'ям, за утвердження незалежності на цій землі", - зауважив виконувач обов'язків міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.

У Києві до Дня Незалежності відкрили виставку про шістдесятників і дисидентів / Фото: Володимир Тарасов. Укрінформ

Експозиція складається з двох частин. У першій історії 11 дисидентів. Йдеться про поетів Василя Стуса, Ірини Сеник і Анатолія Лупиноса, літературознавця Валерія Марченка, журналістів і громадських діячів Олеся Шевченка та В'ячеслава Чорновола, юриста і політичного діяча Левка Лук'яненка, художників Опанаса Заливахи та Галини Севрук, психолога Михайла Гориня та релігійного діяча Василя Романюка. Зокрема, представлені їхні особисті речі, серед яких сорочка, у якій загинув Чорновіл, та рюкзак Лук'яненка, що протягом 27 років був із ним під час заслання.

Друга частина виставки присвячена подіям від початку діяльності шістдесятників до ухвалення Акта незалежності України 24 серпня 1991 року. Дві частини експозиції символічно пов'язані нитками, які сходяться в центрі над символом життя - кленом.

Громадський діяч Шевченко нагадав, що шістдесятники - це люди, молодість яких припала на 1960-ті роки, а дитинство - ще на сталінську епоху.

"Нас з дитинства привчали, зокрема через шкільні "Буквар" і "Читанку", що немає батьківщини України та столиці Києва, є тільки столиця Москва. За час десталінізації, яку провів Хрущов, молоді люди нашого покоління прийшли в інститути й університети, вони вчилися побачили, що всі 10 років у школі були брехнею. Вони вирішили, що говорити потрібно тільки правду і відстоювати тільки правду, - ось так шістдесятники увійшли у суспільство", - сказав громадський діяч.

Читайте також: У херсонському музеї відкрили другу чергу виставки «Херсонщина незламна»

Сестра видатного дисидента Валентина Чорновіл зауважила, що необхідно підтримувати пам'ять про людей, які здобували незалежність.

"Пам'ять дуже важлива: без неї не існує народу", - наголосила вона.

Як повідомляв Укрінформу, у Києві на Софійській площі за участю Президента Володимира Зеленського, іноземних гостей високого рівня та військових відбулися урочистості з нагоди Дня Незалежності України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-