Під Києвом знайшли рештки восьми британських літаків часів Другої світової війни

Під Києвом знайшли рештки восьми британських літаків часів Другої світової війни

Фото
Укрінформ
В Україні знайшли закопані в лісі рештки восьми британських винищувачів "Гаррікейн" ("Ураган") часів Другої світової війни.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє BBC.

Знайдені літаки були відправлені до Радянського Союзу Великою Британією після початку війни Німеччини з СРСР у 1941 році.

Вони були частиною пакету союзницької військової підтримки СРСР, яку оплачували США за так званою схемою лендлізу.

Подібне законодавство використовується сьогодні урядом США для надсилання військової допомоги Україні, оскільки вона прагне вигнати російські війська зі своєї території.

Авіаційні експерти кажуть, що це вперше в Україні знайшли рештки такої кількості літаків "Гаррікейн" .

«Цей літак дуже рідко можна знайти в Україні, — каже Олекс Штань, колишній пілот авіакомпанії, який очолює розкопки. «Це дуже важливо для історії нашої авіації, тому що тут раніше не знаходили літаків, наданих за лендлізом», - додав він.

Загалом з 1941 по 1944 рік для підтримки військових операцій до СРСР було відправлено близько 3 000 літаків «Гаррікейн». Більшість з них були або знищені в бою або пізніше розібрані на запчастини.

Читайте також: У Запоріжжі в обмілілій зоні Дніпра виявили стародавній дубовий човен

Але деякі літаки були навмисно пошкоджені та поховані після війни, щоб Радянському Союзу не довелося виплачувати гроші Сполученим Штатам. Відповідно до законодавства про лендліз, СРСР був зобов’язаний оплатити будь-яку передану військову техніку, що залишилася неушкодженою після закінчення військових дій.

Такою була доля восьми літаків, знайдених нині у лісі на південь від Києва – теперішньої столиці незалежної України.

Фото: STATE AVIATION MUSEUM, KYIV

З цих літаків забрали інструменти, радіостанції, кулемети та будь-який корисний метал. Потім їх відтягли тракторами з сусіднього аеродрому, розтощили та скинули в неглибокий яр. Вважається, що потім їх засипали землею з допомогою бульдозерів.

Рештки літаків виявили нещодавно після того, як неподалік було знайдено нерозірвану бомбу часів війни. Решту яру перевірили за допомогою металошукачів та виявили там літаки.

Зараз Національний музей авіації України проводить ретельні розкопки цього місця. Співробітники музею прагнуть ідентифікувати якомога більше літаків, щоб їх можна було знову зібрати та виставити на показ.

Керівник наукової частини музею Валерій Романенко каже, що ці літаки відіграли важливу роль в історії України.

«Гаррікейн є символом британської допомоги в роки Другої світової війни, так само як ми дуже цінуємо британську допомогу зараз», — сказав він.

Як повідомлялося, Велика Британія на сьогодні є одним із найбільших постачальників військової техніки в Україну.

Фото: bbc.co.uk

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-