Біля будівлі КМДА підняли кримськотатарський прапор

Біля будівлі КМДА підняли кримськотатарський прапор

Фото
Укрінформ
Біля будівлі КМДА урочисто підняли кримськотатарський прапор.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

В урочистостях взяв участь мер міста Віталій Кличко та голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

“Сьогодні, 26 червня, ми відзначаємо важливе національне свято кримських татар – День кримськотатарського прапора. Символу боротьби за права корінного народу Криму, символу незламності та єдності, наступності поколінь кримських татар у боротьбі проти російської окупації. Боротьбі за свободу і право на самовизначення”, - зазначив Віталій Кличко, якого цитує пресслужба КМДА.

За його словами, із моменту свого існування кримськотатарський прапор у різні часи піддавався заборонам. Після встановлення комуністичного режиму в Криму національний стяг кримськотатарського народу вимушено перестали використовувати на публічних заходах. У місцях депортації кримських татар зберігання прапора вважалося злочином проти радянської влади.

Водночас Кличко зауважив, що тільки з моменту повернення кримських татар до Криму за часів незалежної України прапор почав відроджуватися разом зі своїм народом.

“Сьогодні кримські татари знову опинилися під окупацією на власній землі. А тисячі кримських татар знову змушені полишити рідні домівки”, - підкреслив мер столиці.

Урочисте підняття Кримсько-Татарського прапора / Фото: Кирило Чуботін, Укрінформ

За його словами, переслідування і репресії кримськотатарських активістів, які виступають за свободу під кримськотатарським прапором, нищення кримськотатарської культури стали ознакою дій загарбницької російської влади в Криму.

Читайте також: Немає сумнівів, що над Кримом замайорить прапор України та кримськотатарський прапор – Чубаров

“Відстоявши свободу і незалежність України, звільнивши нашу державу, ми обов’язково повернемо Крим. Та спільними зусиллями облаштуємо там гідне життя кримськотатарського народу. А стяг із жовтою тамгою на блакитному тлі стане також одним із символів відновлення територіальної цілісності України”, - наголосив Кличко.

Як повідомлялося, 26 червня в Україні відзначають День кримськотатарського прапора – вшанування етнічного символу кримських татар.

Сучасний кримськотатарський прапор вперше було затверджено першим Курултаєм кримськотатарського народу в 1917 році, що проходив у м. Бахчисарай. Відтоді блакитний прапор із золотою темгою став важливим символом ідентичності кримських татар.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-