У Києві Patron Pet center приймає тварин, врятованих з Херсона

У Києві Patron Pet center приймає тварин, врятованих з Херсона

Фото
Укрінформ
У Києві у Patron Pet center сформувався волонтерський зоозахисний хаб для собак і котів, вивезених з Херсона. Наразі тут перебуває 75 тварин, які постраждали через підрив військовими РФ Каховської ГЕС.

Як передає Укрінформ, про це на брифінгу в Медіацентрі Україна — Укрінформ повідомила директорка Patron Pet center Ірина Подвойська.

«Коли трапилася трагедія на ГЕС, ми почали приймати тваринок саме з Херсона. Коли ми дали об’яву, то до нас почали телефонувати всі евакуаційні групи - це і військові, і волонтери, і міжнародні фонди, і питати, чи можемо ми реально прийняти тваринок. На сьогодні в нашому центрі вже знаходиться 75 тварин – це коти і собаки. Це тварини, які раніше жили з людьми, і які, на жаль, опинилися у повені, опинилися на вулиці, і яких довелося рятувати», - розповіла директорка Patron Pet center.

Вона зазначила, що навколо центру згуртувалися волонтери, різні організації, створився волонтерський зоозахисний хаб для допомоги цим тваринам.

Подвойська розповіла, що процес евакуації тварин з Херсона надскладний. Херсон і передмістя обстрілюється військовими РФ. У перший день трагедії, після підриву ГЕС, волонтери їхали евакуаційними групами, виходили на човнах і рятували тварин. На другий день почалися обстріли і волонтерам заборонили виходити на воду, всі перечікували у безпечних місцях, коли можна буде допомогти тваринам.

Читайте також: Жителів Херсонщини просять не прибирати самостійно загиблу худобу з акваторії річки

Оскільки у центрі майже всі врятовані тварини - хатні і мають власників, то наразі створюються можливості пошуку власників, які втратили своїх тварин. За словами Подвойської, пошук старих власників, які хочуть повернути, які мають змогу повернути до себе своїх улюбленців – це першочергово.

Вона підкреслила, що в центр щодня телефонують херсонці в сльозах, які питаються, чи немає у центрі їхньої тварини. «Ми щиро вражені любов’ю людей до своїх песиків і котиків. На сьогодні ми знайшли самі декільком собакам їх старих власників, і зв’язуємося з ними, шукаємо також по групах – наші волонтери допомагають», - розказує директорка Patron Pet center.

Також, за її словами, у центрі є черга на прилаштування – щодня люди приходять і питають, чи можна забрати когось до себе. Подвойська нагадала, що процедура передбачає карантинування тварин - їх вакцинують, обстежують - чи немає проявів захворювання, і тільки після цього може бути підписаний відповідний договір з новим власником.

Читайте також: У Херсоні волонтери організувалися, щоб відкачувати воду з підвалів будинків

Наразі Patron Pet center потребує допомоги «руками». «Але що стосується вигулу тварин, то треба мати розуміння, як це робити, адже тварини прибувають з території, яка обстрілюється, з контузіями, вони реагують на вибухи, багато тварин не вміють ходити на повідцях, тому що вони жили у приватному секторі і вони до цього не привчені. «І коли люди…не мають розуміння вигулу, звичайно, для тварини то стрес, вона може перелякатися і процес адаптування піде ще складніше», - розповідає Подвойська.

Зараз з тваринами працюють зоопсихологіні.

«Ми знаходимося на ВДНГ, це виставковий центр, 11 павільйон. У нас є сторінка в Інстаграмі, і ми там виставляємо графіки вигулу…З тваринами працюють фахівці і це не зоопарк, це реально центр реабілітації, ми допомагаємо тваринам, що постраждали внаслідок російської агресії, вони пережили вже все - і вогонь, і воду», - пояснює Подвойська.

Читайте також: У п'яти областях споживання води з акваторії Дніпра небезпечне - МОЗ

Найчастіше у центрі стикаються з контузіями у тварин, дерматологічними проблемами (блошиний дерматит, всі собаки у кліщах) і деколи з пораненнями кінцівок. Центр співпрацює з Асоціацією ветеринарних лікарів України. Директорка центру каже, що коли тварина прибуває, її відразу оглядають, записують проблеми, і далі вже везуть до вузькопрофільних спеціалістів.

Щодо умов у Patron Pet center, то він у стадії будівництва, вольєрів не вистачає, проте тут є 14 нових вольєрів - вони з теплою підлогою, до кожного вольєра підведена вентиляція, вони герметично закриваються, тому собаки не чують гомону, можуть відпочивати.

Подвойська додала, що 17 котів вже поїхали у притулки, де є облаштовані місця саме для котів.

На брифінгу був присутній особливий гість, якого врятувати з Херсона – це пес, якого звати Херсон.

Як повідомляв Укрінформ, жителів Херсонщини просять не прибирати самостійно загиблих тварин - велику рогату худобу, дрібну рогату худобу, коней, знайдених в акваторії річки або на березі.

Укрінформ розповідав, як волонтери рятують тварин у затопленому Херсоні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-