У Херсоні волонтери організувалися, щоб відкачувати воду з підвалів будинків

У Херсоні волонтери організувалися, щоб відкачувати воду з підвалів будинків

Ексклюзив
Укрінформ
Херсонські волонтери організувалися, щоб відкачувати воду з підвалів будинків, одна бригада вже розпочала роботу в обласному центрі.

Про це кореспонденту Укрінформу розповів волонтер, один із засновників центру туризму та пригод ХерсON, керівник громадської організації «Центр живої історії «Олешшя» Павло Білецький, який координує роботу бригади з відкачування води.

«Бригада вже працює відучора в тестовому режимі. Наразі відкачали воду з трьох приватних будинків і кількох будинків ОСББ. Бригада оснащена помпами, автівкою, мають чоботи, ліхтарики. Зараз це – лише про відкачку води, без розборів завалів і осушення», – пояснив Білецький.

Він зазначив, що надалі, якщо досвід виявиться вдалим, то вони будуть масштабувати роботу, сформувавши десяток таких мобільних бригад. В ідеалі це мають бути бригади, оснащені мінітрактором чи квадрациклом, автівкою чи бусом з причепом, у них має бути помпа для відкачування води, потрібні осушувачі, а також бензопили, лопати, сокири, щоб можна було прибирати сміття. За його словами, волонтери підтримують контакт з рятувальниками для того, щоб діяти злагоджено, також домовляються про те, що треба сортувати сміття (трупи тварин, пластик, інше сміття), і як його вивозити. Білецький припускає, що будуть створені місця тимчасового зберігання сміття, звідки його вивозитимуть та утилізуватимуть.

Читайте також: Із Каховського водосховища вже витекло понад 72% води – Міндовкілля

Волонтери також скоординувалися з рятувальниками щодо викачування води, яка може бути умовно чиста, і тієї, яку викачуватимуть із підвалів, де могла зберігатися «хімія». Якщо це буде «брудна» вода, то її будуть викачувати асенізаторними машинами. Також є контакт з профільним департаментом ОВА, який, як планується, може взяти на себе збір заявок. Наразі ж є форма заявки для ліквідації наслідків затоплення приміщень у місті Херсон, спричинених підривом Каховської ГЕС. Як повідомив Білецький, це тестовий варіант заявки, щоб вже створена бригада не простоювала і могла працювати.

Він розповів, що громадські організації з перших годин включилися у допомогу для ліквідації наслідків підриву росіянами Каховської ГЕС. Кілька громадських організацій почали між собою комунікувати, створили чати, єдину «табличку», щоб закривати потреби: ГО «Центр живої історії «Олешшя», громадська організація «Місто сили», Юрій Антощук– благодійний фонд «Об'єднання», Фонд громади міста Херсон «Захист». Вони між собою поділили сфери – хто чим займається.

«З того, щоб нам передали благодійники, ми й змогли скомплектувати одну тестову бригаду для відкачки води», – розповів Білецький.

Читайте також: Як отримати психологічну допомогу постраждалим від підриву Каховської ГЕС - роз'яснення

Як повідомляв Укрінформ, на Херсонщині станом на ранок 12 червня у воді залишаються 46 міст, селищ та сіл: 32 на правому березі та 14 на лівобережжі, вода продовжує відходити, рятувальна операція триває. На звільненій території затоплено 3801 будинок.

У ніч проти 6 червня російська армія підірвала греблю Каховської ГЕС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-