КМДА ініціює припинення договору з орендарем землі, щоб врятувати від забудови схили Дніпра

КМДА ініціює припинення договору з орендарем землі, щоб врятувати від забудови схили Дніпра

Укрінформ
Попри рішення суду про видачу містобудівних умов та обмежень для забудови, Київ продовжить боротьбу за збереження схилів Дніпра, які входять до буферної зони Софійського собору та Києво-Печерської лаври.

Про це повідомляє пресслужба Київської міської державної адміністрації, передає Укрінформ.

«Попри рішення суду про видачу містобудівних умов та обмежень для забудови, місто продовжить боротьбу за збереження схилів Дніпра, які входять до буферної зони Софійського собору та Києво-Печерської лаври, схваленої Комітетом всесвітньої спадщини ЮНЕСКО”, - йдеться в повідомленні.

Директор Департаменту охорони культурної спадщини Олександр Никоряк пояснив, що йдеться про дві ділянки, розташовані на схилах Дніпра Центрального історичного ареалу столиці – на Володимирському узвозі (будинки № 4 і № 6).

Читайте також: МКІП виявило порушення в користуванні майном Лаври з боку УПЦ (МП)

“Обидві ділянки належать до зони охорони пам’ятки ландшафту, історії місцевого значення «Історичний ландшафт Київських гір та долини річки Дніпро». Одна з ділянок також належить до буферної зони об’єкта всесвітньої спадщини «Київ: Собор святої Софії і прилеглі монастирські споруди, Києво-Печерська лавра». Нова забудова на цих ділянках неприпустима і категорично заборонена», - сказав він.

За його словами, на цій території заборонено зносити історичну забудову, змінювати історичну містобудівну структуру, перевищувати новобудовами та надбудовами гранично допустиму висоту. Та попри це орендар землі намагається грубо порушити ці умови.

«Сьогодні орендар тисне на місто з вимогою видати містобудівні умови та обмеження для забудови на ділянці, де це заборонено. Абсурдним є те, що до справи долучено виконавчу службу. Її співробітники також вимагають виконання рішення суду, в якому абсолютно не враховано особливість згаданих ділянок і заборону на них будь-яких будівельних робіт. Один із виходів із ситуації – припинення користування орендарем земельної ділянки у зв’язку з наміром порушити умови користування ділянкою. І ми будемо це ініціювати, аби захистити Київ від недобросовісних забудовників», – зазначив директор Департаменту містобудування та архітектури – головний архітектор міста Олександр Свистунов.

Читайте також: Священники УПЦ МП почали виїжджати з Лаври - Ткаченко

Як повідомлялося, комітет всесвітньої спадщини ЮНЕСКО у липні 2021 року схвалив межі буферної зони Софійського собору та Києво-Печерської лаври. Це означає, що на цій території заборонено зносити історичну забудову, змінювати історичну містобудівну структуру, перевищувати новобудовами та надбудовами гранично допустиму висоту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-