Американські сенатори закликали Байдена надати МКС докази воєнних злочинів росії

Американські сенатори закликали Байдена надати МКС докази воєнних злочинів росії

Укрінформ
Двопартійна група сенаторів закликала адміністрацію президента США Джо Байдена надати Міжнародному кримінальному суду (МКС) докази воєнних злочинів росії в Україні.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на лист сенаторів.

Лист підписали шестеро сенаторів – демократи Річард Джозеф «Дік» Дурбін, Роберт «Боб» Менендес, Річард Блюменталь і Шелдон Вайтгаус та республіканці Ліндсі Грем і Том Тілліс.

Вони привітали підтримку адміністрації Байдена України та допомогу для документування можливих злочинів під час війни рф в Україні.

Читайте також: В Україні відкриється представництво МКС - Зеленський

Законодавці заявили, що вони визнають роль МКС в розслідуванні таких інцидентів і закликають адміністрацію Байдена підтримати МКС і поділитися доказами з прокурорами.

«Минулорічні двопартійні дії Конгресу щодо посилення цієї підтримки були зроблені у співпраці з вашою адміністрацією, щоб збалансувати всі точки зору на відносини США з МКС. Проте через кілька місяців після того, як МКС працює над створенням справ проти російських чиновників, включаючи самого путіна, Сполучені Штати, як повідомляється, все ще не поділилися ключовими доказами, які могли б допомогти в їх переслідуванні», – йдеться в листі.

Сенатори закликали адміністрацію Байдена оперативно просуватися вперед, підтримуючи роботу МКС, щоб «путін та інші особи з його оточення чітко знали, що відповідальність і правосуддя за їхні злочини неминучі».

Читайте також: Початком притягнення росії до відповідальності є видача перших ордерів МКС - Лубінець

Як повідомлялося, 17 березня Палата досудового провадження ІІ Міжнародного кримінального суду видала ордери на арешт президента росії путіна та марії львової-бєлової. Їх підозрюють у воєнних злочинах - незаконній депортації та переміщенні населення, зокрема дітей, з тимчасово окупованої території України.

Усі країни-члени Міжнародного кримінального суду тепер юридично зобов'язані затримати і передати до суду путіна.

23 березня у будівлі Міжнародного кримінального суду (МКС) відбулося підписання угоди про відкриття field (польового – ред.) Офісу прокурора МКС в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-