На Андріївській церкві встановили табличку європейської премії у сфері культурної спадщини

На Андріївській церкві встановили табличку європейської премії у сфері культурної спадщини

Фото
Укрінформ
На фасаді Андріївської церкви встановили бронзову табличку - відзнаку переможця престижної європейської European Heritage Awards/Europa Nostra Awards – 2022.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Український реставраційний проєкт Андріївської церкви отримав визнання на високому рівні", - сказала членкиня Ради Європа Ностра Наталія Мусієнко.

Масивну бронзову табличку, яка додається до премії, розмістили на фасаді церкви під написом "Пам'ятник архітектури".

На Андріївській церкві встановили табличку-відзнаку європейської премії/Фото: Руслан Канюка, Укрінформ

Генеральна директорка Національного заповідника "Софія Київська" Неля Куковальська підкреслила, що відреставрована церква - це заслуга лише українських фахівців. Їхній досвід вже змальовано в книзі "Диво над Дніпром: історія Андріївської церкви крізь призму реставрації 2009 - 2020".

Куковальська зазначила, що реставраційні роботи включали три взаємопов'язані етапи. Під час першого відбулося конструкційне укріплення церкви, пагорба й схилу, на якому вона розташовується.

Читайте також: Понад 1000 об'єктів культурної сфери зруйновані через війну - Ткаченко

"Ми мали ліквідувати призму ковзання. Тож зробили близько ста свай до 18-20 м завглибшки, діаметр кожної склав 1020 мм. Отже, ми так укріпили цей пагорб, що він років двісті нікуди не сповзе", - зазначила гендиректор заповідника.

За її словами, другий етап передбачав відновлення фасаду споруди, включно з ліпниною, яка "розшарувалася, розвалилася та відпадала".

"В наших архівах зберігалися лекала на всі ліпні візерунки, ми змогли їх вилити наново та поставити на свої місця – саме з гіпсу, як робили у 18 ст.", - підкреслила фахівець.

Інтер'єр реставрували на третьому етапі, як зазначає Куковальська, ця робота була надскладною, оскільки приміщення церкви було занедбане.

"Усе було у кіптяві. До того ж, в унікальний іконостас забивалися цвяхи...магазинчики стояли, лавки – йшла торгівля. Ця реставрація показала, що такої нещадної експлуатації цієї пам’ятки віднині не може бути ніколи", - сказала вона.

Читайте також: У МКІП зазначають, що пріоритетом є консервація і збереження пам’яток на деокупованих територіях

Наразі всередині Андріївської церкви навіть під час богослужінь не палять свічок. За словами Куковальської, довелося відновлювати початковий вигляд іконостасу по архівних джерелах 19 - поч. 20 ст., бо 13 із 39 ікон були не на своїх місцях.

Ще реставратори виявили напис "про освячення престола Андріївської церкви у 1768 році із зазначенням мощей, які були покладені на нього". І попри те, що в документації не йшлося про відновлення цього елемента, вони цілу ніч працювали над ним - так ця знахідка їх надихнула, додала Куковальська.

Згідно з підрахунками, вартість проєкту становила 78 млн грн, це невелика сума: в Італії чи Франції такий проєкт обійшовся б удесятеро дорожче.

Ремонтно - реставраційні роботи у церкві тривали з 2009 року. Для відвідувачів її відкрили 15 грудня 2020 року.

Читайте також: Гурт Kalush Orchestra передав понад 300 тисяч на відновлення музею Сковороди

Як повідомлялося, 25 вересня у Празі на Європейському саміті культурної спадщини – 2022 проєкт Національного заповідника «Софія Київська» «Протиаварійні та ремонтно-реставраційні роботи по Андріївській церкві» отримав престижну європейську премію — нагороду лауреата конкурсу European Heritage Awards / Europa Nostra Awards – 2022.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-