Гурт Kalush Orchestra передав понад 300 тисяч на відновлення музею Сковороди

Гурт Kalush Orchestra передав понад 300 тисяч на відновлення музею Сковороди

Фото
Укрінформ
Гурт Kalush Orchestra передав понад 300 000 гривень на відновлення музею Григорія Сковороди, знищеного ракетним ударом росіян на Харківщині.

Як передає Укрінформ, про це інформують у МКІП

“Амбасадори проєкту «Збережіть українську культуру» та переможці цьогорічного Євробачення Kalush Orchestra передали на відновлення музею Григорія Сковороди, що у Сковородинівці, 330 000 гривень у доларовому еквіваленті”, - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що під час свого туру Сполученими Штатами Америки і Канадою музиканти продали власний контрабас, а отримані кошти перерахували на проєкт «Збережіть українську культуру».

«Під час наших концертів за кордоном ми намагаємося збирати кошти для України. Ось на одному з наших концертів у Вашингтоні у нас з‘явилась ідея влаштувати додатково благодійний аукціон. Вдалося продати новенький контрабас, на такому зазвичай грає наш Сашко Кондратюк, і отримати чималу суму. Ми вирішили передати її до фонду Міністерства культури та інформаційної політики. Окрім того, це не перший такий благодійний аукціон. Ми плануємо й надалі проводити подібні аукціони, щоб зібрати якомога більше грошей для допомоги українцям», – зазначив Олег Псюк, лідер гурту Kalush Orchestra, якого цитують у МКІП.

У міністерстві нагадують, що наприкінці серпня МКІП спільно з телекомоператором Vodafone Україна презентували проєкт “Збережіть українську культуру”, спрямований на залучення благодійних коштів для відбудови пам'яток культурної спадщини в Україні.

Одним із таких об’єктів, які знищили росіяни і який тепер потребує відновлення, є Національний літературно-меморіальний музей Г. С. Сковороди.

7 травня 2022 року цей музей був знищений внаслідок цілеспрямованого і прицільного ракетного обстрілу. Того дня російський снаряд влетів під дах будівлі – спалахнула пожежа, і вогонь охопив усе приміщення.

В експозиції музею зберігалися видання творів Сковороди, література про нього, книги античних, середньовічних та новочасних філософів і поетів, які вивчав Сковорода, етнографічні предмети, картини й графічні роботи, пов'язані зі Сковородою. В експозиції також були деякі особисті речі Сковороди.

Читайте також: На реставрацію музею Сковороди планують залучити кошти ЮНЕСКО

Історичне значення має й прилеглий старовинний парк, планування якого з часів Сковороди практично не змінилося. У парку до початку обстрілів збереглася криниця, місце першого поховання філософа, його могила, пам'ятник, упорядкована скульптурна «філософська алея».

У МКІП запевняють, що найцінніші експонати колекції вдалося врятувати, їх перемістили заздалегідь в безпечне місце, але меморіальний будинок зазнав непоправних втрат.

Фото: МКІП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-