На реставрацію музею Сковороди планують залучити кошти ЮНЕСКО

На реставрацію музею Сковороди планують залучити кошти ЮНЕСКО

Фото
Укрінформ
На реставрацію музею Григорія Сковороди на Харківщині, зруйнованого ракетним ударом, планують залучити кошти ЮНЕСКО.

Про це повідомила пресслужба Харківської обласної військової адміністрації, передає Укрінформ.

«Організація Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури оголосила збір коштів на реставрацію музею у Сковородинівці. Також ведуться перемовини з Британією, Німеччиною, Францією, Бельгією, Італією, Норвегією щодо допомоги з відновленням будівлі. Про це повідомив міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко під час поїздки в Харківську область», - поінформували в ОВА.

На реставрацію музею Григорія Сковороди планують залучити кошти ЮНЕСКО / Фото: Харківська ОВА

До руйнування музею планувалося в межах Програми «Велике будівництво» завершувати реставрацію комплексу в Сковородинівці, адже цього року відзначатиметься 300-річчя філософа.

«На жаль, зараз маємо зовсім іншу картину, але переконані, що до проєкту з великої реставрації ще повернемося», – зазначив Ткаченко.

Очікується, що 7,5 млн грн спрямує на відновлення музею «Укрпошта» – гроші планують виручити від продажу поштового блоку «Сад божественних пісень. До 300-річчя від дня народження Григорія Сковороди».

Директорка Національного літературно-меморіального музею Г. Сковороди Наталія Мицай розповіла, що коли російська ракета влучила в будівлю музею, не було можливості рятувати експонати – будівля палала, як свічка.

«Десь близько опівночі я почула, як здригнулися стіни і двері мого будинку. Через декілька хвилин забігла моя донька і закричала, що горить музей. Уже коли приїхали рятувальники, вони винесли деякі експонати», – зазначила Мицай.

Як повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, напередодні зими Харківщина буде однією з перших областей, де розпочнуться роботи з консервації об’єктів культури.

Читайте також: Українців закликають долучатися до збору коштів для відновлення музею Сковороди на Харківщині

Як повідомляв Укрінформ, 6 травня російська ракета поцілила в пам'ятку національного значення – меморіальний музей Григорія Сковороди, колишній будинок поміщика Андрія Ковалівського. Внаслідок обстрілу будівля повністю згоріла.

Загалом в Харківській області пошкоджено 115 закладів культури, 32 культові споруди та понад 170 пам'яток культурної спадщини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-