У річницю Гадяцької угоди Польський інститут відкрив нове приміщення в Києві

У річницю Гадяцької угоди Польський інститут відкрив нове приміщення в Києві

Фото
Укрінформ
Представники урядів і парламентів України та Польщі в річницю Гадяцької угоди 1658 відкрили нове приміщення Польського інституту в Києві. 

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Відкриття такої інституції в столиці, яка бореться з брутальною агресією рф, також свідчить про те, що ця боротьба і за нашу країну теж. Дуже важливо, що ми тут знаходимося. Знаючи пана директора, я переконана, що ми будемо не тільки просувати культуру, а й будемо досліджувати найкращі моменти історії, які нас обʼєднують», - відзначила віцемаршалок Сейму Республіки Польща Малґожата Ґосєвська.

Міністр Войцєх Колярський із Канцелярії президента Польщі передав інституту польський прапор Республіки Польща і зачитав звернення Анджея Дуди: «Використовуйте його, будь ласка, для того, щоб посилювати польську культуру, показувати нашу спадщину в діяльності нашого сусіднього українського народу».

У річницю Гадяцької угоди Польський інститут відкрив нове приміщення в Києві / Фото: Євген Котенко, Укрінформ

За словами директора Польському інституту Роберта Чижевського, у приміщену будуть проходити уроки польської мови, виставки та конференції.

«Гадяцька угода, яка була укладена якраз в той чудовий момент, який ми маємо памʼятати в польсько-українських стосунках. У 1658 році була спроба створити державу, де господарями були б українці, поляки і литовці. На жаль, ця спроба не спрацювала і тоді в історії Україна і Польщі почалися дуже темні часи, але сьогодні складно не бачити, що в нас з’явився другий шанс», - зауважив на відкритті приміщення член Ради міністрів Республіки Польща Міхал Дворчик.

Читайте також: У Польщі готуються до прийому другої хвилі українських біженців

«Польща може служити Україні рольовою моделлю: як через польську культуру, польський художників, митців, поетів ми розуміємо, як долати ті історичні моменти. Мені дуже приємно, що Польща служить таким авангардом зараз для України серед країн Європейського Союзу», - заявила у свою чергу заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк.

Як повідомлялося, Польща 11 листопада святкувала 104-ту річницю відновлення Незалежності країни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-