«Музейний фронт» нагадує киянам, що війна насправді близько

«Музейний фронт» нагадує киянам, що війна насправді близько

Фото
Укрінформ
Газета «красная звезда», стрічки-«колорадки» на камуфляжі й пляшечка «Житниці» - Музей Війни представив спільну виставку з військовими ЗСУ до Дня захисників та захисниць.

Про відкриття виставки «Музейний фронт» у просторі Нижньої Московської брами ХVІІІ ст. Печерської фортеці повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми намагалися зібрати якомога більше артефактів і документів, щоб сформувати пам’ять про ці події, щоб закласти фундамент увічнення нашої майбутньої перемоги», - зазначив генеральний директор Національного музею історії України у Другій світовій війні Юрій Савчук.

Він додав, що виставка організована спільно з військовою частиною Головний інформаційно-телекомунікаційний вузол, та має на меті презентацію роботи кібервійськ: у квітні 2022 року після виконання бойового завдання зв'язківці документували російські злочини та збирали артефакти, що залишили по собі військові рф, тікаючи з Київщини.

«Ми презентуємо унікальний задум: образ наших військових, які несуть не лише зброю, а й мають цивілізаційний образ - вони й інтелектуали, вони думають про майбутнє й про вшанування пам'яті своїх побратимів», - зазначив Савчук.

Презентації нових музейних проєктів - виставки “Музейний фронт” та муралу “Україна – щит Європи!” / Фото: Євген Котенко, Укрінформ

Водночас міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко підкреслив, що чергова виставка музею «свідчить про те, що фіксування не просто злочинів, а історичних подій, які ми зараз проживаємо, є надзвичайно важливим».

«Ви фіксуєте цю історію, ви учасники цієї історії й інформаційного фронту. Щиро вірю, що все, що робили музейники й військові — це внесок в нашу подальшу перемогу», - наголосив Ткаченко.

Експозиція містить документи російських солдатів та атрибути війни - гранати, амуніцію. Водночас містить і пропагандистські матеріали, наприклад, газету «красная звезда», а також методичку «твой выбор», що описує переваги вступу до лав рф. Заразом глядачеві представлено й «відходи життєдіяльності орків», зокрема, порожні бляшанки з-під їжі й пляшку «Житниці».

Однак найулюбленішим експонатом, за словами одного з кураторів - старшого офіцера відділу розвитку музейної справи сил ЗСУ Олексія Салівона на позивний «Музейник», стала «приблуда для чистки взуття, якою понад 30 років не користуються, зокрема, в українській армії». Спаяну металеву конструкцію із закріпленими на ній дерев'яними «човниками» поряд з іншим непотребом солдати рф тягнули з собою аж з-під усурійська, розповів він. Ця річ, як й інші найцікавіші, за його словами, предмети, були знайдені під час експедиції до смт Іванків.

Водночас Салівон зауважив, що «Музейний фронт» має нагадувати киянам про те, що війна насправді близько.

«Поки орки стояли під Києвом — відчувалася війна. Але пам’ять коротка - буквально за місяць-два, коли бетонні блокпости почали розбирати та військових стало менше на вулицях, люди почали забувати про війну. Тому потрібно про це нагадувати не лише виставкою, а й агітаціями, статтями», - сказав він.

Читайте також: У Запоріжжі зброю перетворили на мистецькі експонати

Організатори виставки закликають якомога швидше мешканців Києва завітати до Національного музею історії України у Другій світовій війні, аби долучитися до її перегляду, оскільки тривалість експонування залежить від погодних умов. Автором ідеї став Юрій Савчук, кураторами - Олександр Білоус та Олексій Салівон («Музейник»), художниками - Юрій Горпинич і Антон Логов.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-