В Університеті Шевченка розпочалися відновлювальні роботи після ракетної атаки

В Університеті Шевченка розпочалися відновлювальні роботи після ракетної атаки

Укрінформ
У Київському національному університеті імені Тараса Шевченка розпочалися роботи з усунення пошкоджень внаслідок російської атаки 10 жовтня, проте точну суму збитків наразі невідомо.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Під час брифінгу в університеті ректор Володимир Бугров розповів, що внаслідок ракетного удару по Києву 10 жовтня пошкоджено кілька будівель КНУ, які є пам'ятками історії національного значення.

"Пошкоджень різного ступеня зазнали Головний (Червоний) навчальний корпус (1842 р.), корпус ННІ філології (1852 р.), корпус Наукової бібліотеки імені М. Максимовича (1940 р.), частково корпус хімічного факультету (1905 р.). Також пошкоджено оранжерею Ботанічного саду імені О. Фоміна, де розташована унікальна колекція тропічних та субтропічних рослин. Складність робіт у тому, що це пам'ятки архітектури. Будь-які роботи у Червоному чи Жовтому корпусах тощо пов'язані з дозволами не тільки будівельних експертів, а і спеціалістів з охорони пам'яток культури та архітектури. На сьогодні ми вже замовили експертні оцінки. Бо будівлі старі", - поінформував ректор.

Суму збитків встановлять після огляду спеціалістів. Та процес відновлення йде, бо на носі - опалювальний період. Бугров розповів, що на заміну вікон та дверей з резервного фонду уряд виділив 15 мільйонів гривень.

"Ми звернулися до органів державної влади, Міністерства освіти і науки, Кабінету Міністрів, Верховної Ради, Офісу Президента. Сподіваємося, що з часом всі наслідки усунемо. У нас часто запитують: "Чому ви не можете закупити 300 віконних рам і встановити?" Це старі будинки, тут немає абсолютно однакових вікон. Тому залучені фахівці вимірюють кожне вікно. Початково нам виділять з резервного фонду 15 мільйонів гривень для заміни вікон та дверей, аби не було гірших наслідків", - сказав ректор.

У будівлях вибито близько 1000 кв. м дверей, пошкоджено стелі та стіни, понад 3000 кв. м вікон наразі без скла. Про це розповів проректор з науково-педагогічної роботи Олег Федевич.

"Зараз завдання - це зберегти ці корпуси і увійти в опалювальний період. Як тільки кошти будуть виділені з державного бюджету, протягом тижня видатки почнуть освоюватись і проводитись роботи. Ректор видав наказ про ліквідацію надзвичайного стану тут. Тож ми прибираємо, робимо все це в плановому режимі з дотриманням техніки безпеки і залученням фахівців. Спочатку - першочергові заходи. Оскільки ми розуміємо, що зима не за горами", - сказав він.

Читайте також: Від ракетних атак 10-11 жовтня в Україні постраждали 38 закладів освіти

В університеті також створили рахунок для збору благодійних коштів - зібране піде на відновлення корпусів.

"Дуже багато слів підтримки і донатів, пропозицій про допомогу. Ми бачимо зведення по благодійному рахунку - від 30 гривень до 100 тисяч. Будь-яка копійка дорогоцінна", - додав ректор.

Як повідомлялося, вранці 10 жовтня російські війська завдали масованого ракетного удару по Україні. Уражені інфраструктурні об'єкти у восьми областях і Києві. Загарбники випустили по Україні 84 крилаті ракети та 24 безпілотники. За останніми даними, загинули 19 осіб, ще 108 людей травмовані.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-